Доступність посилання

ТОП новини

«Жити й померти в гідних умовах – у ліжку, з кефіром на тумбочці». Як евакуюють невиліковно хворих і маломобільних з лінії фронту


Зруйноване російською агресією село Богородичне Донецької області
Зруйноване російською агресією село Богородичне Донецької області

Як можуть втекти від війни люди, прикуті до ліжка або інвалідного візка, паліативні хворі, самотні старі, у яких не залишилося родичів? У Дніпрі дають прихисток хворим та немічним переселенцям, які у підвалах і під обстрілами були приречені на смерть. Їх вивозять з гарячих точок, садять на потяг, зустрічають на вокзалі в більш безпечному регіоні, годують, розселяють, дбають про медичну допомогу й документи. І це далеко не повний перелік того, що робить евакуаційна команда «Восток SOS».

Евакуатори кажуть: не раз стикалися з нерозумінням щодо вивезення своїх підопічних, особливо онкохворих, – мовляв, «дайте їм спокійно померти вдома». Але представниця організації Ольга Владимирова каже: тут мова – про гідність: кожна людина гідна жити й померти в належних умовах. Як працює ця команда – репортаж Донбас.Реалії.

Евакпотяг прибуває

Цього вечора на залізничному вокзалі в Дніпрі – команда з шістьох людей. Професії – різні: хтось археолог, хтось айтішник, хтось – колишня медійниця. Завдання одне – зустріти й облаштувати маломобільних людей, які прибудуть евакопотягом.

Евакуаторка «Восток SOS» Ольга Владимирова розказує: аби змогли вивезти людину, яка цього потребує, на гарячу лінію організації має надійти дзвінок – від неї самої, родичів, знайомих чи соцпрацівників. Треба знати персональні дані переселенця, його стан та місце перебування. Потім один з евакоекіпажів, які базуються в Покровську на Донеччині, рушає на виклик.

Часів Яр, Авдіївка, Костянтинівка, Краматорськ, Торецьк, Бахмут – евакуаторів не спиняє небезпека, якщо хтось потребує їхньої допомоги.

Олена в очікуванні на евакопотяг на вокзалі в Дніпрі
Олена в очікуванні на евакопотяг на вокзалі в Дніпрі

Доправивши в спокійніше місце, до Покровська, евакуйованого саджають на потяг і одразу ж передають інформацію колегам у Дніпро – кого зустрічати, в якому вагоні, в чому є потреба.

Цього разу чекають на прибуття двох літніх людей – жінки й чоловіка з Костянтинівки. Хлопці дбають про те, щоб забрати людей та їхні речі з вагона, на дівчатах – самопочуття та документи прибулих. Олена в команді – кілька місяців.

«Ми доповнюємо одне одного. Люди часто прибувають без документів – і я ними займаюся. Але люди ці маломобільні, і відновити документи дуже складно – людину треба повністю супроводжувати», – каже Олена.

Тим, у кого документи є, члени евакокоманди тут же, на вокзалі, встигають оформити «переселенські». Отож декого з підопічних зустрічають з першими виплатами – по 2 тисячі гривень на особу. Людям з інвалідністю видають по 3 тисячі.

Ось і потяг. 25-ий вагон – евакуаційний. Команда працює чітко й злагоджено.

Хлопці допомагають двом літнім людям дістатися до машини. Ольга цікавиться їхнім самопочуттям.

Якщо ми бачимо, що серцевий напад, чи гангрена, чи свіжий перелом – тут явно одного догляду мало

«Якщо немає ніяких медичних показань, то ми веземо цих людей у Центр тимчасового перебування на вулиці Щербаня. А якщо є якісь невідкладні, гострі стани – то до медпункту, а ті вже викликають «швидку». Якщо ми бачимо, що серцевий напад, чи гангрена, чи свіжий перелом – ситуації бувають різні. Часто я це бачу одразу: високий тиск, людина зневоднена – тут явно одного догляду мало. Є також важкі хвороби, як-то онкологія. Звичайно, з перону таку людину «швидка» не забере. Тому ми домовляємося заздалегідь про шпиталізацію. У жінки й чоловіка, які приїхали сьогодні, все гаразд, але, я думаю, певного амбулаторного лікування вони потребуватимуть пізніше», – говорить Ольга Владимирова.

Евакуйовані цього дня більш-менш в порядку, їх саджають до мікроавтобуса й везуть селити. Дорогою знайомимося.

«Лежанка обвалилася, мене викинуло хвилею. Пів будинку рознесло»

Лілії Безуглій 87 років. Після інсульту в неї не працює права рука й нога. Сама – з Бахмута, останнім часом жила в Костянтинівці, у родичів. Через немобільність жінка не могла ховатися від обстрілів.

Евакуйовані Лілія Безугла й Анатолій Лисенко
Евакуйовані Лілія Безугла й Анатолій Лисенко

«Удень б’ють, вночі б’ють, скло летить. Так б’ють, що будинок ходить ходором. А в мене рука і нога – я в підвал не зійду. У кімнаті була. Інсульт, вже одужувала, ходила з паличками, а тоді впала – стегно зламала. Ми жили в будинку на розі. А недалеко – готель. Мабуть, били по готелю, а полетіло в наш будинок», – розповіла вона.

Анатолій Лисенко
Анатолій Лисенко

Анатолієві Лисенку – 83. Він не бачить на одне око. Розповідає: жив сам у селищі Сантуринівці під Костянтинівкою. Днями в його будинок прилетів снаряд – розтрощило пів хати, веранду й улюблений виноград.

«Жив сам, до мене навідувався зять. Приносив поїсти – а решту я сам. Зазвичай о 9-ій вечора я повечеряю і лягаю спати. Тільки ліг, тільки задрімав – як бабахне. Лежанка обвалилася, мене викинуло хвилею. Пів будинку рознесло. Виноград був – арку завалило. У сусідському будинку – вікна повилітали Зять каже: виїжджайте. Взяв документи та трохи одягу. Є родичі в Миколаєві та в Донецьку, але зв’язку з ними немає», – розповів чоловік.

Студент-медик: нашу роботу можуть витримати не всі

У центрі тимчасового перебування для маломобільних, створеному в Дніпрі громадською організацією «Океан добра» на чолі з Ольгою Волковою, на прибулих чекає турботливий персонал.

Тут їм нададуть медичну та психологічну допомогу, забезпечать одягом та засобами гігієни. Далі – підберуть можливість подальшої евакуації.

У центрі тимчасового перебування
У центрі тимчасового перебування

Зараз в одному корпусі – 12 підопічних. Загалом центр може приймати до ста переселенців. Його створили в перші дні повномасштабної війни: в колишніх приміщеннях пологового будинку навели лад волонтери та переселенці.

Лідія Безугла в центрі для переселенців
Лідія Безугла в центрі для переселенців

Фінансують заклад різні організації – міжнародні та українські, долучаються й небайдужі люди. «Восток SOS» узяв на себе закупівлю частини обладнання і фінансування зарплат персоналу.

Цього вечора на зміні – санітари Вадим, Оксана і Максим. Вони заступили на добове чергування. Їхнє першочергове завдання – розмістити, нагодувати й помити людей.

Максим
Максим

Максим – дніпрянин, він – студент, навчається в медуніверситеті.

«Нашу роботу можуть витримати не всі. Але мені вдається це відносно легко, адже я з 25-го лютого минулого року я волонтерю в лікарнях, для військових. Я вмію доглядати за людьми. Іншим – було складно», – каже Максим.

Вадим і Оксана – самі переселенці з «гарячих» точок: Шахтарська та Торецька.

Роботи не боюся, я вже своє відбоявся – там, де раніше жив, у Луганській області

«Я вже звик. Якщо людина лежача – памперс міняю, постіль міняю, миємо, перемо. Роботи не боюся, я вже своє відбоявся – там, де раніше жив, у Луганській області», – говорить Вадим.

«Лінія фронту – близько від нашого міста, ми евакуювалися з донькою та онучкою, мама, сестра з дітьми – всі в Дніпрі з липня. Винаймаємо житло. Тут я працюю з такими ж, як сама переселенцями. Є і люди з нашого міста, зараз двоє – з мого мікрорайону. Ми в одному човні, ми всі в одній ситуації, тому ця робота мені – по душі. Немобільні люди в спортзалі на матраці не зможуть, тому вони тут. І вони потребують нашого догляду», – додає Оксана.

Самотні, але не покинуті

Обоє евакуйованих цього вечора – розселені й нагодовані. Анатолій житиме в тримісній кімнаті поки один. Лілію – підселяють у «номер», де вже є двоє старших жінок: Лариса – з Бахмута, Галина – з Торецька.

«Тут нам добре, тепло. Годують добре. У нас втрачені паспорти, тому ми поки чекаємо на відновлення. Що далі – покаже», – кажуть жінки.

Лариса і Галина
Лариса і Галина

Загалом прихисток розрахований на тимчасове перебування евакуйованих з «гарячих» точок маломобільних людей – до трьох діб. Потім їх відправляють далі, в тил, де про них можуть потурбуватися родичі або волонтери, знаходять місця у пансіонатах і лікувальних центрах. Але трапляється так, що люди затримуються на кілька місяців, – якщо їм нікуди їхати або вони чекають на оформлення документів чи потребують лікування саме в Дніпрі.

«Це – про гідність»

Евакуаційна команда «Восток SOS» у Дніпрі працює з квітня минулого року. За цей час, кажуть, евакуювали понад 4 тисячі маломобільних. Більшість із них переправили далі – у спокійніші регіони.

Десятки людей, в основному це були паліативні хворі, на жаль, померли, каже евакуаторка Ольга Владимирова.

До нас прибув Жан Клод з Чорнобаївки. Йому діагностували рак. Ми його вивезли до Дніпра, на жаль, тут він помер. Урну з прахом забирала я, передам родичам – для поховання у Франції

«Є люди, які приїхали в Дніпро і за кілька днів померли. Нам кажуть: «Нащо ви їх звідти витягували?» Але це – про гідність. Я дотримуюся думки, що людина має померти в гідних умовах – не в підвалі чи під завалами, а без болю і в догляді, у ліжку і з кефірчиком на тумбочці. І бути похованою. Навіть якщо родичі далеко. Нещодавно був такий випадок: до нас прибув Жан Клод з Чорнобаївки. Француз, одружений з українкою. Кілька останніх років прожив в Україні. У січні минуло року йому діагностували рак, зробили операцію, а в лютому Херсонщина вже була окупована, тобто в нього не було доступу до лікування. Взимку ми його вивезли до Дніпра, на жаль, тут він помер. Урну з прахом забирала я, передам родичам – для поховання у Франції», – розповіла Ольга.

Ольга Владімірова
Ольга Владімірова

Зараз команда «Восток SOS» вивозить людей з гарячих точок на двох напрямках – Донбас і Південь. Евакуації до Дніпра – щодня. Не відмовляються приймати приїжджих з домашніми тваринами. А, переправивши далі, – з ними тримають зв'язок, аби знати про подальшу долю і потреби.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG