Доступність посилання

ТОП новини

РФ зробила ракети і дрони невразливими? Що таке «Комета» і як їй протидіяти


Кратер від ракети у Києві після атаки 21 березня 2024 року
Кратер від ракети у Києві після атаки 21 березня 2024 року

Блок протидії РЕБ «Комета-М» стає все більш поширеним компонентом в російських БПЛА, ракетах та бомбах. Цифрова антена-решітка, яка має захищати системи від перешкод, став, на думку російських військових експертів, настільки ефективним, що його встановлюють у дедалі більший перелік боєприпасів – на Shahed, плануючі ФАБи, «Орлани», «Ланцети» та навіть в балістичний «Іскандер». Є блок і в найновішій російській ракеті Х-69, якою, за даними збройового видання Defence Express, Росія атакувала 11 квітня Трипільську ТЕС, повністю знищивши її.

У Росії могли б поставити цю систему на постійне виготовлення, але навіть у цій повністю російській розробці є іноземні компоненти, які в РФ вимушені закуповувати в обхід санкцій та через фірми-прокладки. Донбас Реалії пояснюють: наскільки шкідлива для українського РЕБ «Комета-М», і які варіанти розв'язання цієї проблеми?

Що таке «Комета»

«Комета-М» – це мініатюрні цифрові антени-решітки, які призначені для приймання супутникового сигналу від систем навігації GPS або ГЛОНАСС (російська супутникова навігація – ред.) навіть в умовах побудови завад від засобів РЕБ. Тобто вони характеризуються високою стійкістю до цих засобів.

З 2023 року Росія посилила цими блоками цілу лінійку своїх боєприпасів: «Шахеди», плануючі бомби та навіть балістичну ракету «Іскандер», з якої заради «Комети» зняли теплові пастки.

Так виглядає російська «Комета»
Так виглядає російська «Комета»

У Росії почали розробляти «Комети», щоб вирішити проблему захисту ракетних систем від перешкод – ще у 2007-2008 роках. І спочатку створювали їх за принципом «антенофазової решітки», коли кожна з антен приймає та обробляє інформацію. Як результат, перша «Комета» важила близько 40 кг. Такий блок можна було приєднати не до всіх ракет.

В ході модифікацій «Комета» стала мініатюрною. Тепер це чотири патч-панелі, які об’єднані між собою на одній платі. Кожна з них – обробляє інформацію і «розуміє», що є правдивим GPS-сигналом, що – неправдивим. Зменшена «Комета» важила близько 1 кг, зараз її ще більше полегшили.

Безпілотники з «Кометою», за ідеєю, повинні майже не піддаватися дії систем радіоелектронного придушення та підміни сигналу. Російські творці кажуть, що «Комета» захищає навігаційні системи, стабілізує сигнали супутникового зв'язку і має побороти перешкоди.

Перешкоди бувають двох типів:

  • Загороджувальні / прицільні – заважають приймати GPS і зрозуміти, де перебуває боєприпас.
  • Спуфінг – підміняють супутникове радіонавігаційне поле хибними координатами.

Принцип роботи «спуфінгу»
Принцип роботи «спуфінгу»

Антени серії «Комета» підвищують стійкість до перешкод до рівня потужності у 40-50 децибел. За словами експертів, це дорівнює зменшенню радіуса «придушення» у 100-300 разів.

Читайте також: «Це вау!» Як Україна нарощує виробництво зброї

«Комета» виготовляється у кількох конструктивних виконаннях з безліччю різних версій. З найбільш відомих:

  • «Комета-А» – розроблена для пілотованої авіації;
  • «Комета-Б» – автотранспорту;
  • «Комета-Н» – у наземних стаціонарних об’єктах;
  • «Комета-М» – для безпілотників.


Але і ці версії мають свої модифікації.

Стандартна «Комета-М», яку найчастіше використовують російські військові в безпілотниках, не перевищує 0,37 кг і за розміром 152х152х15 мм. Вони ударостійкі та витримують перепади температур.

Чи долають ЗСУ «Комету» зараз?

За рівнем захисту «Комета» схожа на аналогічні антени НАТО. Але ця антена має обмеження: одночасно вона може нейтралізувати лише три системи РЕБ. Тобто четверте джерело впливу – проб’є її захист.

Експерт зі зв'язку, офіцер запасу й автор профільного тг-каналу про РЕБ Сергій Флеш (Бескрестнов) розповів, зараз Україна може тиснути на «Орлан», в якому є система «Комета-М», чотирма машинами РЕБ «Буковель», щоправда, це складно виконати на практиці.

У вересні очільник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ Іван Павленко повідомив, що у України вже є можливість протидіяти «Кометі». Мовиться про національну систему РЕБ «Покрова».

За словами заступника Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби Анатолія Храпчинського, «Покрова» може впливати на БПЛА з системами «Комета»: «Вони або видаватимуть помилку, ми це побачимо – і вони сядуть, або вони злітають на висоту понад 500 метрів, що дозволяє звичайним засобам ППО побачити цей об’єкт і знищити».

Якщо раніше в уламках ракет експерти-криміналісти виявляли по чотири патч-антени, тож треба було «вимкнути» з них три, то тепер на них стоїть по вісім патч-антен, отже, українському РЕБ треба побороти сім з них.

«Комета-М» (праворуч), знайдена в модулі планування і корекції для авіабомб
«Комета-М» (праворуч), знайдена в модулі планування і корекції для авіабомб

Але експерти запевняють, що вже і «модифіковані «Комети» також зупиняють українські військові.

Які ще потрібні рішення?

  • Посилення санкцій і відстеження продажу компонентів Заходом


Війна в Україні – це справжні перегони технологій: тільки-но Росія застосовує щось нове, українська сторона тут же починає розробляти протидію. І навпаки – варто Україні отримати підтримку від Заходу, РФ шукає, як з цією новою зброєю боротися. І ці перегони триватимуть безмежно, якщо Росія і далі матиме можливість «штампувати» свою зброю, вважають експерти.

Ще у жовтні 2023 у Київському науково-дослідного інституту судових експертиз провели дослідження «Комети», яку знайшли у «Шахедах» російського виробництва. І попри те, що цей блок є повністю російською розробкою, навіть він містив багато дрібних іноземних складових.

Читайте також: Хто, коли, за чиї гроші: все, що варто знати про фортифікації для ЗСУ. Коротко

У «Кометах», які пізніше виявили в БПЛА «Орлан-10», зафіксовані компоненти американських компаній Аltera/Intel, ірландської Taoglas, тайванської Сirocomm. За маркуванням деякі деталі були виготовлені 2-8 травня 2022 року. Тобто російська компанія, яка виготовляє «Комету» – а це «ВНИИР-Прогресс» – активно обходить міжнародні санкції.

У власному розслідуванні аналітики Molfar пишуть, що російська компанія «ВНИИР-Прогресс» через фірми-прокладки та інших підставних осіб змогла закупити продукцію у швейцарської U-Blox, яка займається розробкою, а також продає мікрочипи й модулі для систем глобального позицінування та бездротових комунікацій.

Як російське підприємство обходить санкції та купує компоненти зі США, Японії, Індії
Як російське підприємство обходить санкції та купує компоненти зі США, Японії, Індії

«У 2023 році петербурзьке відділення АТ «ВНИИР-Прогресс» імпортувало продукцію (запасні частини до приймачів супутникової навігації) з Індії, виготовлену компаніями «Taoglas Ltd» (Ірландія), «Samtec» (США) та «Hirose Electric» (Японія) на загальну суму 128 тис. доларів. Постачальником продукції є індійська компанія «Si2 Microsystems Pvt Ltd», і на момент опублікування цієї статті вона не є підсанкційною. 2019 року ця компанія виявила інтерес до продукції «ВНИИР-Прогресс». Зокрема йшлося й про антену «Комета», – йдеться у розслідуванні Molfar.

В коментарі Донбас Реалії Анатолій Храпчинський зазначив, що залишається проблемою «перекупівля» Росією компонентів через підставних осіб, а іноді – через кілька компаній.

Читайте також: Що насправді відбувається з фронтом? Розбір для тих, хто зневірився

«Комплектуючі можуть перекуповувати через 5, а іноді й 10 компаній. Це, звичайно, збільшує вартість. І, наприклад, людина, яка залучена в цю схему, розуміє, що може серйозно «попасти» за законодавством. Бо і США, і Європа наклали санкції. Але вони йдуть на це, бо Росія готова платити за ці компоненти в 10-ки разів дорожче, аби вони були», – каже Храпчинський.

При цьому, в Кремлі розуміють, що можуть залишитися без цих «складових», а тому максимально намагаються засекретити постачальників.

«Спеціально гравіювати поверхню деяких елементів, щоб було важко розібрати серійний номер або компанію-виробника. Максимально це зрізають та підточують», – каже Храпчинський.

  • Розробка Україною більш потужного РЕБ та збільшення кількості вже існуючого


Донбас Реалії в своєму матеріалі «Найтехнологічніша зброя війни – РЕБ: що пропонують Залужний та інженери, щоб перемогти Росію» уже розповідали, що доведеться зробити ЗСУ, щоб пробити радіоелектронний щит Росії.

Зараз в Україні в роботі вже є кілька проєктів, які допоможуть протидіяти «Кометі-М» і не тільки, каже Храпчинський. Але деталі розповісти поки що неможливо – в цілях безпеки.

Але Україна має працювати й далі над більш потужною системою, вважає Храпчинський. Щоб системи РЕБ могли створювати завади для різних категорій безпілотників та ракет і на більшу відстань.

«Тут, можливо, доцільно було б підключати ще й штучний інтелект. Треба розуміти, що в ракетах також є декілька систем, які допомагають їй летіти, і їх теж можливо «придушити». І тут ми кажемо про створення комплексу можливостей, які б могли створювати певні завади в проміжках певних часових діапазонів. Тобто система виявляє об’єкт, розуміє, на якому діапазоні треба створити заваду чи підмінну координату. І тоді вже включається необхідна протидія. У такому випадку штучний інтелект міг би пришвидшити реакцію відпрацювання по такому об’єкту», – каже Храпчинський.

Він також додає, що Україні треба перетягнути виробництво компонентів на свою територію, що також суттєво посилить можливості й швидкість створення необхідного захисту.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG