Доступність посилання

ТОП новини

Прогнози після Джидди: «Кремль готується до тривалої війни», а Китай хоче послабити США


Підсумки зустрічі в Саудівській Аравії для України (Фотоколаж)
Підсумки зустрічі в Саудівській Аравії для України (Фотоколаж)

Чи готується Росія до тривалої війни з Україною, і що її може зупинити? Якими є підсумки зустрічі в Саудівській Аравії для України та чи наближають вони мир? За яких умов Росія віддасть окуповані території та чи можливо це за президентства Володимира Путіна? Ці питання проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» розглядає в матеріалі.

  • Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав російські умови припинення війни. Москва не бачить підстав для підписання найближчим часом мирної угоди з Україною й в найближчому майбутньому продовжуватиме те, що в Росії офіційно називають «спецоперацією». Про це Пєсков заявив виданню The New York Times у матеріалі «Путінська вічна війна», опублікованому шостого серпня. На запитання, чи прагне Росія захопити більше українських територій, крім чотирьох частково окупованих областей, Пєсков відповів, що ні. Але Росія хоче контролювати всі ті землі, які тепер записані в її Конституції, як свої.
  • Після окупації українських територій 2022 року до списку російських регіонів у Конституції Росії додали Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області. Жодну з цих областей Москва не контролює повністю.
  • У місті Джидда, що в Саудівській Аравії, п’ятого й шостого серпня відбулися переговори про мирне врегулювання війни в Україні. У зустрічі брали участь представники понад 40 країн. Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю Радіо Свобода перед зустріччю повідомив, що між країнами-учасницями буде розподілена відповідальність щодо співорганізації або спільного лідерства в тому чи іншому пункті української формули миру.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав «історичною перемогою» участь спеціального представника уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуейя в зустрічі радників лідерів держав та представників МЗС у Джидді.
  • Президент України Володимир Зеленський, коментуючи зустріч у Джидді, п’ятого серпня у своєму відеозверненні заявив, що консолідація світу – наразі одне з найголовніших завдань для того, щоб покласти край російській агресії.
  • За результатами зустрічі у Джидді голова Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що не всі країни підтримали десять пунктів українського мирного плану. Він сказав, що є пункти, які не викликали обговорення та їх готові схвалити, а є такі, що потребують обговорень. За словами очільника Офісу президента, один з беззаперечних пунктів – це те, що не може бути жодних компромісів стосовно збереження незалежності та суверенітету України.
  • Член української делегації на зустрічі в Саудівській Аравії Ігор Жовква додав, що беззаперечним пунктом є й те, що Росія має вивести свої війська з території України.
  • Єрмак повідомив, що далі зустрічатимуться радники та посли країн-членів саміту. Вони мають обговорювати план імплементації кожного з пунктів мирного плану.
  • Москва розгляне підсумки зустрічі у Джидді з партнерами з БРІКС (Бразилією, Індією, Китаєм та Південно-Африканською республікою). Про це шостого серпня заявив заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков – повідомляє російське агентство ТАСС. Рябков вважає, що спроби «мобілізувати глобальний Південь на підтримку мирного плану Києва приречені на провал».

«Саме Росія не хоче миру. Дуже багато країн страждають»

Директор Агентства розвитку Приазов’я, політолог Костянтин Батозський вважає, що зустріч у Саудівській Аравії стала безумовним зовнішньополітичним успіхом України. Бо українська влада змогла об’єднати понад 40 дуже різних країн навколо свого бачення закінчення війни. Про це Батозський сказав у коментарі «Новинам Приазов’я».

Світ дуже наляканий агресивністю Росії та її абсолютною неадекватністю
Костянтин Батозський

«Дуже багато країн насправді страждають від цієї війни, не отримуючи експорту аграрної продукції з України. Порушено дуже багато логістичних ланцюжків, і світ дуже наляканий агресивністю Росії та її абсолютною неадекватністю. На тлі абсолютної неспроможності таких великих міжнародних організацій, як ООН, ОБСЄ та НАТО (діяти – ред.) намальовується контур дуже широкої коаліції. Це добре для нас, тому що Росії на тій зустрічі не було», – висловився він.

На думку Батозського, зустріч у Саудівській Аравії показала, що Росія хоче воювати далі, а Україна пропонує закінчити війну.

Костянтин Батозський, політолог, голова Агентства розвитку Приазов'я
Костянтин Батозський, політолог, голова Агентства розвитку Приазов'я
Російські території захочуть більше незалежності від Москви, аж до самого розриву стосунків. І це для Кремля – страшний сон
Костянтин Батозський

«Увесь цивілізований світ бачить, що саме Росія не хоче миру. З точки зору Кремля, якщо він позбавиться окупованих територій, які абсолютно незаконно включили до складу РФ, то інші (законні – ред.) території захочуть більше незалежності від Москви, аж до самого розриву стосунків. І це для них (у Кремлі – ред.) страшний сон, вони цього бояться. Тому постійно кажуть про червоні лінії, що, не дай боже, українська армія зайде у Крим, тоді це вже точно призведе до ядерної атаки», – розмірковує політолог.

Він каже, що участь Китаю в зустрічі в Саудівській Аравії свідчить про прагнення цієї країни не псувати стосунки з цивілізованим світом.

«Це означає, що в Китаю немає особливої позиції, що вони не на сто відсотків віддані Росії, що вони жодним чином не просувають російські інтереси й жодним чином не готові бути прямим союзником Росії в цій війні», – вважає він.

«Мир в Україні – військова поразка Кремля та хаос у РФ»

Кандидатка політичних наук, політологиня-міжнародниця Олеся Яхно сказала «Новинам Приазов’я», що передумовою миру може стати лише військова перевага України.

Коли Росія зазнаватиме військової поразки ззовні, тоді може настати реальна передумова для миру
Олеся Яхно

«Росія постійно каже, що війна може закінчитися за один день, якщо Україна визнає статус окупованих територій, що для нас, звісна річ, є неприпустимим. Лише військова поразка, до якої ще повинні додатися кризові чи хаотичні внутрішні процеси. Коли Росія буде змушена звернути увагу на внутрішні процеси й зазнаватиме військової поразки ззовні, тоді може настати реальна передумова для миру», – висловила думку політологиня.

На її погляд, мирної угоди найближчим часом не буде, оскільки ні Україна, ні Росія не готові піти на поступки. Яхно каже, що Київ має переконати Захід, що тривала війна несе ризики й для нього самого.

Олеся Яхно, політологиня-міжнародниця
Олеся Яхно, політологиня-міжнародниця
ПВК «Вагнер» може під виглядом мігрантів здійснювати провокації, намагаючись затягнути в конфлікт Польщу чи Литву
Олеся Яхно

«Це і зміна балансу сил у різних регіонах, і продовження нових проблем. От зараз ми бачимо проблему на кордоні з Польщею та країнами Балтії, зокрема, з Литвою, де (у сусідній Білорусі – ред.) є ПВК «Вагнер», який може під виглядом мігрантів здійснювати провокації, намагаючись затягнути в безпосередній конфлікт Польщу чи Литву», – наводить приклад вона.

«Китай руками Росії послаблятиме США»

На думку голови Українського центру безпеки та співпраці Сергія Кузана, у Кремлі розуміють, що наразі відбуваються глобальні процеси з ухвалення мирного плану президента України Володимира Зеленського. Утім, влада Росії готова до тривалої війни й очікує, що до того ж не готові західні суспільства – додає експерт.

Путінська стратегія полягає в тому, щоб виграти час до наступних виборів у США та країнах Європи. Щоб до влади там прийшли ізоляціоністи
Сергій Кузан

«Ресурси воювати у РФ є. Доки вона чисельно переважає Україну за всією номенклатурою озброєнь, доти воюватиме російська армія. Сьогодні путінська стратегія полягає в тому, щоб виграти час аж до наступних виборів у першу чергу в США, а також у країнах Європи. Щоб змінилися наративи й до влади прийшли політики, які будуть сповідувати ізоляціоністські принципи, а саме концентруватися на внутрішніх проблемах і, таким чином, зменшувати військову підтримку Україні», – сказав Кузан.

Публічна підтримка Китаєм територіальної цілісності України, на погляд експерта, не свідчить про те, що Пекін не співпрацюватиме з Москвою.

«Китай не буде публічно співпрацювати з РФ, але, я впевнений, що Китай буде непублічно надавати їй точкову підтримку, щоб руками Росії послабити свого головного конкурента, США, а також провідні європейські країни», – наголосив він.

Сергій Кузан, голова Українського центру безпеки та співпраці
Сергій Кузан, голова Українського центру безпеки та співпраці

Водночас, на думку Кузана, Захід не припинить допомагати Україні.

Німецька компанія Rheinmetall запланувала в найближчі п’ять років переоснащення всієї української армії
Сергій Кузан

«Відновлено військово-промисловий комплекс усіх без винятку наших західних партнерів. Йдеться й про Японію та Південну Корею, які також надають зброю (Україні – ред.). Запускаються заводи. Чого тільки варта одна німецька компанія Rheinmetall, яка запланувала в найближчі п’ять років переоснащення всієї української армії. А значить, вона отримує такі державні замовлення, запускає своє виробництво, й це виробництво не може бути зупинене ні цієї осені, ні до кінця цього року», – розповів експерт.

«Кремль готується до тривалої війни»

Російський політолог, викладач Карлового університету в Празі Олександр Морозов називає Саудівську Аравію ідеальним посередником в ініціативах про припинення війни в Україні. Бо саудити одночасно підтримують відносини із США, Китаєм та Росією. Морозов зауважує, що сьогодні дипломатія не здатна зупинити війну Росії проти України.

Олександр Морозов, російський політолог з Праги
Олександр Морозов, російський політолог з Праги
Кремль готується до тривалої війни. Ухвалено рішення про перенесення таборів з ув’язненими ближче до військових заводів
Олександр Морозов

«Але це не означає, що не повинна будуватися така конструкція, яка могла б бути зрозуміла, якщо не Путіну, то наступному керівництву РФ: як, через що виходити з цієї війни», – висловився він.

Морозов також припустив, що Кремль готується довго воювати в Україні. За його словами, на це вказують ініціативи російської влади.

«Кремль готується до тривалої війни, бо ухвалюються нові закони про мобілізацію й ухвалено рішення про те, щоб пересунути табори ув’язнених у Росії до військових заводів, тому що там є кадровий дефіцит», – розповів політолог.

Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну та називає це «спеціальною операцію».

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

XS
SM
MD
LG