Доступність посилання

ТОП новини

Купуйте, поки можете! Як торговельна війна з Китаєм вплине на американський бізнес


Історія про те, як глобальна торговельна війна між США та Китаєм вплине на місцевий американський бізнес. Розберемося на прикладі невеликого магазину велосипедів у Вашингтоні.

Bill Locke
Bill Locke

Білл Лок вже чотири з половиною роки продає вашингтонцям велосипеди. За цей час він встиг побачити першу хвилю підвищення митних зборів на китайські товари.

«Минулого разу виробники намагалися компенсувати різницю настільки, наскільки це було можливо. Потім такі компанії, як ми, скажімо, робили те саме, тому підвищення було незначне: 5-7 відсотків», – розповідає менеджер магазину велосипедів.

Продаючи велосипеди сьогодні, Білл попереджає клієнтів: треба брати зараз, аби не переплачувати потім. Бо 25 відсотків – на стільки підвищаться митні тарифи – це далеко не 10, як минулого разу.​

«Багатьох покупців просто витіснять з ринку. Вони, мабуть, будуть шукати велосипед для початківців за 500 доларів, ціна на нього підвищиться до 600. Вони побачать, що велосипед, на якому можна було б кататися для відпочинку і який коштував 1000 або 1500 доларів, буде вже за 1500–2000 доларів. Споживачі відчують великі зміни протягом наступних кількох місяців», – попереджає продавець.

Bill Locke
Bill Locke

​Самі ж покупці, м’яко кажучи, не сильно готові переплачувати.

«Я б не хотів цього робити. Я не хочу платити більше за товар, який раніше коштував менше», – ділиться з нами Горі Олвард, відвідувач магазину. Хлопець місяць тому купив свій перший велосипед і за півроку-рік планує оновити свій велопарк. Каже: за новий ровер не віддасть астрономічні гроші.

«Певно, я б не воліла платити набагато більше, якщо це через різні мита чи економічну напруженість, – каже інша покупець Енджи Лавер. – Мабуть, 50-100 баксів додатково – це мій ліміт, якщо я захочу купити інший велосипед».

Bike Shop
Bike Shop

Нові митні правила вплинуть на весь ринок, пояснює Білл. Більшість велосипедів made in America все ж таки мають китайське коріння: або рама, або вилка, або гальма зроблені у Піднебесній. Повністю китайські моделі ж першими злетять у вартості.

З новими цінами магазин втратить певну частину клієнтів, а без них зменшиться прибуток. У гру вступить ринок вживаних велосипедів. А це призведе до ще однієї проблеми, соціальної, прогнозують у магазині.

«Проблема в тому, що багато велосипедів, що продаються з рук у Вашингтоні, крадені. Тож це підвищить кількість людей, які крастимуть велосипеди, аби перепродати простіше та дешевше, тому, що ціни на нові пішли вгору. А вартість вживаного байку може бути така, яку захочете», – пояснює Білл Лок.

Покупцям завжди доводилося обирати між гаманцем і якістю: купувати товар, перевірений досвідом і часом, або його аналог, який не може похизуватися відмінними характеристиками. Поміж цих двох варіантів можна було знайти, скажімо, золоту середину: якісний велосипед за помірні гроші. Зараз, кажуть продавці, це стане дуже складно, бо повністю американських роверів не так вже і багато, а ті, що зроблені в Китаї, втратять свою головну перевагу: співвідношення ціни і якості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG