Доступність посилання

ТОП новини

Заповідник «Києво-Печерська лавра» звернувся до суду через спротив УПЦ (МП) у передачі майна – Ткаченко


На території Києво-Печерської лаври. Київ, 31 березня 2023 року
На території Києво-Печерської лаври. Київ, 31 березня 2023 року

Адміністрація національного заповідника «Києво-Печерська лавра» звернулась до Господарського суду Києва через перешкоди, які чинить Українська православна церква (Московського патріархату) на шляху передачі державі майна, повідомив 31 березня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Telegram.

«Відповідно до ст. 381 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. Будемо вирішувати ситуацію в законний спосіб», – зазначив Ткаченко.

Раніше цього ж дня заповідник «Києво-Печерська лавра» подав до поліції заяву через незаконне перешкоджання доступу комісії Міністерства культури й інформаційної політики до державного майна. Комісію у п’ятницю знову не пустили до будівлі на території Лаври представники УПЦ (МП).

Напередодні церковники також не пустили членів комісії до будівель Лаври. Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляв, що через перешкоджання роботі комісії подали заяву в поліцію.

В інтерв’ю Радіо Свобода Ткаченко висловив сподівання, що представники УПЦ (МП) «прийдуть до тями» і пустять комісію на територію Лаври.

Читайте також: Міністр Ткаченко розповів, що будуть робити з представниками УПЦ (МП), якщо ті не покинуть Лавру

29 березня закінчилася дія Договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська Лавра» та Українською православною церквою (Московського патріархату). УПЦ (МП) має залишити територію святині.

29 березня в УПЦ (МП) заявили, що не будуть виселятися з Києво-Печерської лаври, бо на це «немає жодних підстав». Однак в останній тиждень із Лаври активно вивозили майно.

30 березня стало відомо, що Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Української православної церкви (яка перебуває в молитовній єдності з Московським патріархатом) до національного заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо недійсності одностороннього розірвання договору оренди.

Читайте також: Зеленський: Україна зробила крок на зміцнення духовної незалежності

XS
SM
MD
LG