Доступність посилання

ТОП новини

ОГП знає про 11 ймовірних учасників воєнних злочинів в Україні, які перебувають у країнах-партнерах Києва


У 2022 році ОГП отримав відповіді на 53 звернення про екстрадицію
У 2022 році ОГП отримав відповіді на 53 звернення про екстрадицію

Офіс генерального прокурора у 2022 році надіслав до іноземних держав загалом 606 звернень про видачу осіб – про це він повідомив на запит Радіо Свобода, надісланий у жовтні.

За цей же період було виконано 53 звернення щодо екстрадиції, з них 23 – надісланих у цей же період.

«За січень – вересень 2023 року за клопотаннями органів досудового розслідування надіслано 103 звернення про видачу осіб (екстрадицію). Виконано таких звернень – 77 (з них 38, що надіслані у звітному періоді)», – йдеться у відповіді.

При цьому Офіс уточнює: виконаним вважається таке звернення, за яким в іншій державі ухвалили рішення по суті. Прокуратура не уточнює, скільки рішень були позитивними, а скільки запитів іноземні держави відхилили.

«Загалом на території країн, з якими Україна здійснює міжнародно-правове співробітництво, зафіксовано перебування 11 осіб, щодо яких наявні відомості про їх участь у війні Росії проти України та можливу причетність до вчинення злочинів на території України», – повідомляє прокуратура.

Читайте також: Відмова Франції в екстрадиції Жеваго: ОГП нагадав, що є «ще одне розслідування»

До цієї цифри входять тільки ті люди, місце перебування яких встановили українські органи досудового слідства та прокуратури та підтвердили правоохоронці іноземних країн.

Щодо всіх 11 людей ОГП надіслав запити на міжнародно-правову допомогу, щодо однієї людини направлено запит на екстрадицію.

Зокрема, ОГП повідомив, що в серпні направив запит про затримання та арешт підозрюваного в участі в терористичній організації у Фінляндії, у вересні – запросив його екстрадицію. У серпні стало відомо, що Україна просить Фінляндію екстрадувати одного з командирів диверсійно-штурмової розвідувальної групи «Русич» Яна Петровського.

Також у лютому 2023 року за ініціативи прокуратури суд передав Міністерству юстиції запит щодо ініціювання арешту підозрюваного в порушенні законів і звичаїв війни, який, за даними ОГП, перебував у Туреччині. 9 лютого Мін’юст підтримав цей запит і передав його Туреччині. Імені підозрюваного ОГП не називає.

Станом на 10 листопада обидва запити перебували на розгляді компетентних органів Фінляндії та Туреччини.

Читайте також: Суд заочно заарештував народного депутата в справі про розкрадання газу – САП

«При цьому важливо врахувати, що запит про екстрадицію може бути надісланий прокурором за умови, якщо особі повідомлено про підозру та щодо неї українським судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, або судом за умови набуття законної сили вироком суду, якщо видача запитується для приведення вироку до виконання», – роз’яснюють у прокуратурі.

У вересні стало відомо, що поліція в Норвегії затримала колишнього найманця угруповання «ПВК Вагнера» Андрія Медведєва, який раніше утік до цієї країни з Росії. Його затримали в селі Гренсе Якобселв неподалік кордону з Росією, коли він, за повідомленнями, прямував до кордону в темний час доби з метою перетнути її поза пунктом пропуску.

Газета писала, що Офіс генпрокурора України просила Норвегію допомогти в організації допиту Медведєва, але росіянин зустрічатися зі слідчими відмовився. У лютому норвезькі ЗМІ писали, що Київ розглядає можливість запиту на екстрадицію росіянина.

Форум

XS
SM
MD
LG