Доступність посилання

ТОП новини
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні

Україна обрала Раду-9. Живий блог

Триває підрахунок голосів. ЦВК на 19:00 за Києвом підрахувала понад 79 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України. За даними Національного екзит-полу, до парламенту 9-го скликання потрапляють п'ять партій

21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, які призначив президент Володимир Зеленський у свої перші дні на посаді.

Явка склала 49,84%. І це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні.​

Наразі триває підрахунок голосів.

Звіт місії міжнародних спостерігачів: вибори – ефективні, з повагою до свобод, але зі зловживаннями.

Про це йдеться у спільному звіті місії міжнародних спостерігачів від Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, а також Європейського парламенту.

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні заявляє, що виборчий процес в Україні пройшов з повагою до основних свобод.

Аналітичний центр зі США «Міжнародний республіканський інститут» (IRI) визнав позачергові парламентські вибори в Україні 21 липня добре проведеними, попри незначні порушення, які спостерігалися в день голосування. Проблемою для українських виборів в IRI назвали вплив Кремля. Через продовження окупації Росії на частині української території – в Криму і на Донбасі, виборчі органи не змогли провести вибори у всіх регіонах країни, і 16 відсотків українців не змогли проголосувати.

П’ять головних висновків із парламентських виборів в Україні наводить кореспондент Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Крістофер:

  • Історичний мандат для реформ.
  • Коаліції не потрібно.
  • Найбільша зміна складу парламенту в історії.
  • Звичні партії ослабли, та не зникли.
  • Попередження про зростання проросійських партій були перебільшені.

Центральна виборча комісія підрахувала на 19:00 за київським часом майже 80 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,81%), яка зможе сформувати однопартійну більшість – попередні дані ЦВК.

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,98%), «Європейська солідарність» (8,34%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,09%), партія «Голос» (6,09%).

Наразі першою серед політичних сил, які до парламенту не потрапляють, є «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,89%), далі йдуть «Сила і честь» (3,78%) та «Опозиційний блок» (3,18%).

Ці дані в цілому збігаються з результатами, які оприлюднили соціологи Національного екзит-полу увечері 21 липня, за якими до Верховної Ради України 9-го скликання потрапляють:

  • «Слуга народу» – 44,2%;
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,4;
  • «Європейська солідарність» – 8,8%;
  • «Батьківщина» – 7,4%;
  • «Голос» – 6,5%

За оновленими даними ЦВК далі стежте на сайті Центральної виборчої комісії.

Як голосували політичні лідери України на парламентських виборах – відео

Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Святослав Вакарчук, Андрій Парубій – як проголосували політичні лідери країни, дивіться в нашому сюжеті. У виборах народних депутатів бере участь майже шість тисяч кандидатів. Із них – 2746 включені до виборчих списків 22 партій, які претендують на 225 депутатських портфелів у багатомандатному виборчому окрузі. Усі інші кандидати балотуються в 199 мажоритарних округах. Ще у 26 округах на Донбасі та в Криму вибори не проводяться, оскільки ці території непідконтрольні українській владі.​

«Ми не до кінця задоволені результатом» – Медведчук про екзит-поли

Віктор Медведчук
Віктор Медведчук

Один із лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук звинуватив колишніх політичних партнерів у веденні кампанії проти своєї політичної сили.

«Ми задоволені результатом, але задоволені не до кінця. Ми критично ставимося… до того, що ви зараз бачите у вигляді цифр, все-таки це результати екзит-полів на 18-ту годину, гадаю, що вони зміняться», – сказав Медведчук у виборчому штабі «Опозиційної платформи – За життя».

«Зараз настає дуже серйозний етап боротьби, розслаблятися не можна і святкувати не можна, тому що та кампанія була щодо нас і велася під час виборчої кампанії, ті порушення йдуть у першу чергу від колишніх наших колег, від «Опозиційного блоку», який, на жаль, посів дуже брудну нішу в своїй боротьбі проти нас. Вони дійшли до того, що один із роликів, який активно обертається в соцмережах – де Юрій Бойко закликає голосувати за перший номер, «Опозиційний блок», – наголосив Медведчук.

Президент Зеленський радить однопартійцям не розслаблятися – відео

Всі результати екзит-полів: якою буде Верховна Рада

До Верховної Ради (попередньо) проходять п'ять політичних партій, враховуючи прохідний бар'єр 5%, засвідчили опитування декількох тисяч українців на виході з дільниць в усіх регіонах держави. Такі опитування відбулися в рамках екзит-полів. Втім, кожен з чотирьох найбільших екзит-полів дав дещо відмінні результати.​

Це символічний результат, 73% було б краще, але ми вдячні народові України за підтримку, за дуже велику довіру до нашої партії, партії «Слуга народу». Хочу подякувати нашій великій команді: Разумков молодець, усі молодці… Це не просто велика довіра, це велика відповідальність для мене особисто, для нашої команди. Ми не підведемо… Пріоритети для нас – припинення війни, повернення наших полонених і перемога над тією корупцією, яка досі залишається в Україні
Володимир Зеленський, президент України

Чому і скільки українці платять за політичні партії?

Після нинішніх парламентських виборів право на державне фінансування матимуть ті партії, які подолають 2-відсотковий бар’єр. Це прописано у законі «Про політичні партії в Україні». Тобто партія може не потрапити до парламенту, але матиме можливість отримувати на розвиток кошти з держбюджету.

«Громадське» порахувало, хоча дані Національного екзит-полу не остаточні:

Попередні результати Національного екзит-полу (станом на 18:00):

  • «Слуга народу» – 43,9%
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,5
  • «Європейська солідарність» – 8,9%
  • «Батьківщина» – 7,6%
  • «Голос» – 6,3%

Партії, які, за попередніми даними, долають 5-відсотковий бар'єр. Результати можуть змінитися після остаточного підрахунку голосів.

Усе про вибори до ВРУ – у марафоні Радіо Свобода:

На Запоріжжі комісії передчасно заповнювали протоколи

Два випадки заповнення і підписання протоколів членами дільничних комісій до моменту закінчення голосування у Запорізькій області зафіксували спостерігачі «Опори» та поліція.

«У місті Дніпрорудному дільнична виборча комісія почала складати протокол, і навіть деякі члени комісії його підписали ще до початку вечірнього засідання і підрахунку голосів. Такий випадок є. Голова комісії під час фіксування знепритомнів, і спостерігач «Опори» викликав швидку допомогу для нього», – повідомила під час спеціального брифінгу представниця «Опори» Таїсія Мельниченко.

Другий випадок дострокового підписання протоколів членами дільничної виборчої комісії зафіксовувала поліція у Мелітополі. За цим фактом правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом фальсифікації виборчих документів за частиною 4 статті 158 Кримінального кодексу, слідчі дії тривають.

Станом на 18:00 поліція в Запорізькій області зареєструвала 122 звернення щодо ймовірних порушень під час виборів, правоохоронці склали 4 адмінпротоколи та порушили одне кримінальне провадження.

У Facebook триває агітація за та проти кандидатів – «Чесно»

«Частина реклами транслюється із офіційних сторінок партій та мажоритарників, однак левова частка реклами транслюється із неофіційних фан-сторінок та сторінок, які транслюють антирекламу. Таким чином політики ігнорують пряму заборону закону на агітацію в «день тиші» та день виборів... Офіційна сторінка «Слуги народу» мобілізує своїх прихильників взяти участь у голосуванні, протиставляючи це тому, що старі політики розраховують на те, що молодь залишиться вдома. Змістовно більшість дописів ідентична, однак таргетовані вони на різні міста. Станом на 12 годину 21 липня на сторінці «Слуги народу» транслюється 34 активні рекламні дописи», – вказує рух «Чесно».

Аналітики наводять і приклади агітації за інші партії – «Батьківщину», «Опозиційну платформу – За життя», «Голос», «Європейську солідарність» та інші.

Українська діаспора у США очікує від нового парламенту України продовження курсу до ЄС і НАТО – Андрій Футей​

Головний виклик для України, нового парламенту – це європейська інтеграція, сприяння до членства в ЄС і НАТО, тісна співпраця зі США і Канадою, зупинення російського агресора, щоб він покинув, вийшов з території України
Андрій Футей, президент Українського конгресового комітету Америки

Марафон Радіо Свобода стартував! Долучайтеся!

Громадянська мережа «Опора» повідомляє, що станом на 16:00 не зафіксувала системних порушень, що можуть негативно вплинути на хід голосування:

Журналісти Радіо Свобода далі досліджують, що відбувається на Київщині. Зокрема, йдеться про 94-й округ із центром в Обухові, де за одне крісло у Верховній Раді борються 42 кандидати-мажоритарники. Серед них –​ журналіст-блогер Олександр Дубінський та народні депутати Ігор Кононенко і Ігор Мосійчук (про перипетії цієї «битви титанів» можна почитати тут).

Тим часом «Громадське ТБ» з посиланням на члена ОВК Оксану Вертелецьку повідомляє, на 94-му окрузі задовольнили вимогу «Самопомочі» щодо заміни членів комісій.

Поліція відкрила провадження за фактом продажу пиріжків та печива по 5 копійок у Дніпрі

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом продажу хлібопекарських виробів по 5 копійок поблизу виборчої дільниці на 26-му виборчому окрузі в Дніпрі за статтею 160 Кримінального кодексу України (торгівля з рук у невстановлених місцях). Про це Радіо Свобода повідомили в прес-службі обласної поліції.

За попередніми даними, агітації при цьому правоохоронцями зафіксовано не було.

Водночас, за словами виборців, випічку продавали люди з бейджами «Соціальна реконструкція», так само називається передвиборча програма одного з кандидатів-мажоритарників, який балотується на цьому окрузі.

Загалом до поліції Дніпропетровщини в день виборів надійшло близько 100 звернень громадян, відкрито два кримінальні провадження.

У Києві загасили пожежу поблизу виборчої дільниці – ДСНС

21 липня о 16:35 в Печерському районі Києва на території школи, де розташована виборча дільниця, сталося займання сміття в металевому контейнері, повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

«Працівники ДСНС, закріплені за цією виборчою дільницею, оперативно відреагували та загасили займання підручними засобами пожежогасіння», – вказано в повідомленні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG