Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Стало відомо, як і коли на телебаченні транслюватимуть уроки для школярів


Володимир Зеленський повідомив, що з 6 квітня для школярів 5–11-х класів розпочинається проєкт «Всеукраїнська школа онлайн»
Володимир Зеленський повідомив, що з 6 квітня для школярів 5–11-х класів розпочинається проєкт «Всеукраїнська школа онлайн»

«Всеукраїнська школа онлайн» із 6 квітня: стало відомо, як і коли транслюватимуть уроки для школярів

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що з 6 квітня для школярів 5–11-х класів розпочинається проєкт «Всеукраїнська школа онлайн».

«40 педагогів з Києва на час карантину фактично стануть учителями для всієї України. Школярі з п’ятого по одинадцятий клас зможуть дистанційно вивчати 11 предметів», – повідомив Зеленський.

Щоранку, о 10:00, з понеділка до п’ятниці уроки транслюватимуть українські телеканали:

• 5-й клас – «ПлюсПлюс» і «112 Україна»;
• 6-й клас – ZOOM і NewsOne;
• 7-й клас – ZIK;
• 8-й клас – «Індиго» й «УНІАН»;
• 9-й клас – «Рада» і «UA: Культура»;
• 10-й клас – «UA:Перший»;
• 11-й клас – М1.

«Також уроки можна буде переглянути на офіційних сторінках Міністерства освіти і науки України у Facebook та YouTube. Прохання до батьків: стежте за розкладом уроків, заохочуйте дітей до перегляду та долучайтеся до пізнавального контенту всією родиною», – мовиться у зверненні Зеленського.

Стеження з дронів, сканування облич, «електронна в’язниця». Як шукають і контролюють інфікованих у світі й Україні

COVID-19 перетворює світ на фільм-антиутопію. Над містами літають дрони – силовики моніторять спорожнілі вулиці і розганяють по домівках поодиноких пішоходів. Виходити на двір можна зі спеціальними дозволами або за крайньої необхідності – пандемія змусила навіть країни Заходу відкласти принципи свободи і зосередитись на виживанні.

У Китаї масштабна «діджиталізація» карантину. Фото облич інфікованих людей вносять до спеціальної бази, за ними слідкують камери спостереження й дрони, а тих, хто контактував з ними, знаходять за геолокацією смартфонів. У жителів міст Китаю при вході до публічних місць тепер сканують індивідуальні QR-коди – так влада збирає маршрути пересування конкретних громадян.

В Україні контакти інфікованих встановлюють медики, обдзвонювати людей допомагають поліцейські. Громадян, які повертаються з-за кордону, відправляють на добровільно-примусову двотижневу обсервацію. Тим часом в уряді заговорили про впровадження «електронної в’язниці» – так називають стеження за самоізольованими людьми через застосунок у смартфоні.

Радіо Свобода зібрало приклади того, як пандемія змінює держави і робить світ «прозорим».

Україна експортувала близько 640 тонн медичних масок на початку 2020 року – митниця

Україна експортувала близько 640 тонн медичних масок у січні-лютому 2020 року, повідомила Державна митна служба України у відповідь на запит Радіо Свобода. Загальна вартість проданих масок становила майже 13 мільйонів доларів.

233 тонни медичних хірургічних масок вартістю 4,3 млн доларів поїхали до Німеччини, 104 тонни на 1,4 млн доларів – до Румунії, 94 тонни на 780 тисяч доларів – до Словаччини.

Серед інших найбільших імпортерів українських масок – Китай (80 тонн на 3,6 млн доларів), спеціальний адміністративний район Китаю Гонконг (35 тонн на 1,3 млн доларів), Польща (26 тонн на 486 тисяч доларів), Росія (19 тонн на 62,2 тисячі доларів) і Естонія (15 тонн на 131 тисячу доларів).

Загалом Україна експортувала маски до 48 країн і регіонів світу.

Найдорожча земля в Європі: як працює вільний ринок землі в Нідерландах

Нідерланди – розвинена європейська країна, де аграрна промисловість є однією із ключових галузей економіки. Королівство зуміло стати другим найбільшим експортером сільськогосподарської продукції, маючи в 14,5 разів менше землі, ніж Україна. Одна з головних причин – ефективне використання земельних ресурсів.

То як ринок землі працює в Нідерландах? Читайте у матеріалі.

Котирування нафти перебувають на мінімумі з початку ХХІ століття

Котирування нафти перебувають на мінімальних позначках майже за 20 років. Це стосується як еталонних сортів, північноморського Brent і американського WTI, так і тих, ціна яких формується з дисконтом, як, приміром, російський Urals.

30 березня ціна на нафту WTI уперше з лютого 2002 року опускалася нижче за 20 доларів за барель.

Сорт Brent досяг 31 березня позначки 22,69 долара за барель (станом на 10:01 за Києвом). Це також мінімальні значення з 2002 року.

Принц Гаррі і Меган Маркл втратили статус членів королівської сім’ї

Онук британської королеви Єлизавети Гаррі і його дружина Меган Маркл 31 березня офіційно склали з себе повноваження членів королівської сім’ї. Про це подружжя написало прощальний допис на своїй офіційній сторінці в інстаґрамі – Sussex Royal.

«Як ми всі відчуваємо, світ в цей момент здається надзвичайно тендітним. Проте ми впевнені, що у кожної людини є потенціал і можливість змінити ситуацію – як це видно зараз у всьому світі, у наших сім’ях, наших спільнотах і на передовій – разом ми можемо підтримати один одного… Хоча ви більше нас тут не побачите, наша робота триватиме. Дякуємо цій спільноті – за підтримку, натхнення і загальне прагнення зробити світ кращим. Ми з нетерпінням чекаємо на швидке возз’єднання з вами», – написало подружжя, зазначивши водночас, що більше цей акаунт не вестиме.

Як повідомив прессекретар, перестане оновлюватися також сайт SussexRoyal.com. Найближчі кілька місяців Меган і Гаррі будуть «сконцентровані на своїй сім’ї» і продовжать робити все, що в їхніх силах, щоб підтримувати благодійні організації, з якими співпрацюють, а також розвивати свій власний новий благодійний проєкт.

«Бекстріт бойз», Біллі Айліш та Віктор Павлік. Музиканти грають онлайн-концерти на карантині

Світові зірки музики у більшості активно підтримують політику ізоляції під час карантину. До них приєднуються і українські артисти. Вони перемістилися онлайн і тепер виступають на безпечній відстані. Так, американський гурт «Бекстріт бойз» заспівали свій хіт «I want it that way» кожен зі свого дому, а їх п’ятеро в групі. Разом із ними в рамках проєкту американського каналу «Фокс» зі своїх домівок виступили Біллі Айліш, Мерая Кері, Сем Сміт та інші виконавці.

В Україні альтернативу концертам створила музична онлайн-платформа «Слух». У проєкті «Карантин лайв» в онлайн-форматі вже зіграли бандуристка Круть, «гурт [О]», Віктор Павлік, Саша Чемеров, молодий гурт «Творчі».​

Мийте руки!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG