Доступність посилання

ТОП новини

«Росія зруйнувала моє життя». Як живуть і чого очікують колективи зруйнованих обстрілами шкіл?


Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару армії РФ 15 липня 2022 року
Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару армії РФ 15 липня 2022 року

Через обстріли армії Росії в Україні постраждало понад 3200 закладів освіти, майже 300 з них були зруйновані повністю. Це дані Міністерства освіти та науки України на лютий 2023 року.

Частина пошкоджених закладів – на Дніпропетровщині. Там з початку повномасштабної війни правозахисники нарахували понад 120 випадків руйнувань освітянської інфраструктури. Повністю знищено п’ять шкіл, частково – більш як 60. І мова йде не просто про кількість потрощених будівель. Йдеться про вкрадені в дітей роки нормального навчання, скорочення педколективів, зниження якості освіти, болісні особисті історії людей.

Ліцей на Криворіжжі

Ольга Вовк – керівниця ліцею №1 в Апостоловому, що на Криворіжжі. З березня 2022 року цей район потерпав від обстрілів – поки окупантів не відтіснили далі.

У ніч на 22 липня на заклад, де Ольга пропрацювала 27 років, впало три ракети С-300. Ліцей, у який було вкладено стільки сил і коштів, зруйнований, розповідає директорка.

Ольга Вовк на руїнах свого ліцею
Ольга Вовк на руїнах свого ліцею

Коли це сталося, вона якраз була на лікуванні. Серед ночі розбудив телефонний дзвінок.

«Зателефонували колеги. Вони сиділи в укриттях, поки не скінчилася комендантська година. А тоді завгосп, завуч і секретар приїхали на місце, але зрозуміли, що підійти близько не можна. Службами було огороджено, була невелика пожежа. Зреагували швидко люди, які живуть в сусідніх будинках. Люди не постраждали. Тільки в будинках довкола повилітали дерев’яні вікна», – каже Ольга Вовк.

За півтора року до цього в закладі тільки зробили капітальний ремонт, витративши на це 70 мільйонів гривень. Школа була такою, що заздрили навіть у столиці, з гіркотою згадує вона.

На жаль, їдальня, спортзал, бібліотека, актова зала знищені
Ольга Вовк

«Ми збиралися жити й працювати. У нас були створені всі умови для дітей з інвалідністю будь-якої нозології – і по зору, і ті, хто на візках. Був підйомник. І діти, і батьки з інвалідністю могли підійматися. В кожному кабінеті було мультимедійне обладнання. Не в кожній столичній школі була така «начинка»! В їдальні було надсучасне обладнання, вдосконалювали харчування – працювали декілька місяців за рецептами Євгена Клопотенка. На жаль, їдальня, спортзал, бібліотека, актова зала знищені», – каже жінка.

Ліцей у місті Апостоловому Криворізького району Дніпропетровщини до масштабної війни
Ліцей у місті Апостоловому Криворізького району Дніпропетровщини до масштабної війни

За висновками експертів, говорить директорка, будівля ліцею відновленню не підлягає. Навіть заходити на територію, каже вона, – небезпечно. Але найсумніше, що разом з корпусом батьки та учні втратили надію на повернення до навчання у звичному режимі.

До війни в школі було близько 700 учнів, зараз – 640. Близько сотні – за кордоном. Вчаться паралельно – у місцевих школах очно, в рідній – дистанційно.

«Ми йдемо їм назустріч – і у вихідні вчителі з ними зв’язуються, і вечорами, вони виконують завдання, консультуємо, надсилаємо відео. Півтора десятка дітей забрали документи й навчаються в інших школах», – розповіла керівниця ліцею.

Російська Федерація зруйнувала моє життя, життя мого колективу, зробила неможливими нормальні умови навчання для наших учнів
Ольга Вовк

Але більшість учнів все ж – зараз живуть у самому Апостоловому. Якби безпекова ситуація дозволяла і було приміщення, могли б згодом відновити очне навчання. За ліцеєм сумують і учні, і вчителі. Дистанційно і навчати, і навчатися важко, каже Ольга Вовк.

«Російська Федерація зруйнувала моє життя, життя мого колективу, зробила неможливими нормальні умови навчання для наших учнів. «Дистанційка» – це не той формат, у якому б мали здобувати освіту наші діти. Під час пандемії у нас хоча б було по два місяці очного навчання, ми інтенсивно працювали, бо знали, що може бути карантин. Намагалися хоча б складні теми пояснити дітям, а тоді вже – закріплювали в онлайн-режимі. Але постійно в онлайн режимі – це лише на сильного учня. Плюс вчителям підготувати дистанційний урок набагато важче, ніж очний. Треба зразу два-три варіанти продумувати: якщо вимкнуть світло, якщо оголосять тривогу, якщо буде слабкий інтернет... А перевіряти роботи через монітор чи екран телефона – у нас уже суглоби на пальцях «лягли». І я не перебільшую. А діти… Навіть учні, які з роду не любили ходити на уроки, кажуть: «Хочу в школу!» – розповіла Ольга Вовк.

Ліцей в Апостоловому після атаки російськими ракетами
Ліцей в Апостоловому після атаки російськими ракетами

Щоб відродити ліцей, зруйновану будівлю доведеться повністю демонтувати й збудувати нову – за тим же проєктом, але з укриттям, за сучасними вимогами, говорить директорка. Ціна питання – не менш як сто мільйонів гривень.

Школа на Синельниківщині

Ольга Семенюта очолює школу в одному з прифронтових сіл Синельниківського району Дніпропетровщини. Вона присвятила закладу понад 30 років життя: була викладачкою української мови й літератури, завучем, а в останні 13 років – директоркою. 22 серпня 2022 року в її школу також влучила російська ракета. Пожежу гасили понад сім годин. На щастя, будівля стояла пусткою, поранених та загиблих не було.

Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 22 серпня 2022 року
Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 22 серпня 2022 року

«Була повітряна тривога, і рятувальникам було заборонено пересування. Тому ми на місцевому рівні стали діяти. Наше товариство дуже допомогло: старенькі пожежні машини були заправлені водою. Вчитель трудового навчання сів за кермо однієї, товариство дало машину з водієм – і ми лили воду, як могли. Горіло дуже, і був такий вітер під ранок… Зошити летіли на 300-400 метрів. Палахкотіло все», – розповіла Ольга.

За попередніми даними, в школу влучила ракета С-300. Директорка закладу дивується, чому цивільний об’єкт став мішенню РФ.

Господи, невже не могли за ці гроші газифікувати свої школи [в Росії ], зробити щось для своїх дітей?
Ольга Семенюта

«Це десь 4 мільйони доларів США. Я не думала, що на нас витратять мільйони... У мене це не вкладається в голові. Господи, невже не могли за ці гроші газифікувати свої школи [в Росії ], зробити щось для своїх дітей? Нам, українцям, цього не зрозуміти. Коли ми кожну копієчку вкладали в нашу школу, щоб усе було на високому рівні, щоб діти навчалися в сучасних умовах… Згоріли всі підручники. Документи я ще раніше встигла вивезти», – розповіла директор.

У результаті ракетного удару знищено навчальний корпус школи й бібліотека з книжками. Їдальня, спортзал, майстерня – цілі. Ольга Семенюта впевнена: після перемоги будівлю вдасться відновити.

Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 22 серпня 2022 року
Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 22 серпня 2022 року

Поки ж школа, яка влітку минулого року офіційно стала гімназією, здійснює навчання дистанційно. Практично всі її учні, навіть ті, хто їздили в евакуацію, повернулися додому й сумують за офлайн-уроками, каже директорка. Село частково зруйноване, довколишні поля засмічені боєприпасами.

«Спершу ми всі були пригнічені, так само – і я. Думаю: я нічого не зможу зробити. Але дзвонять батьки, діти: шукаймо можливості, шукаймо волонтерів, щоб відновити навчання. Громада піднімається, щоб відновити навчальний процес. Можливо, не в цьому році. Можливо, в іншому приміщенні. Ми зробимо все, щоб наші діти змогли навчатися офлайн. Нам також вдалося зберегти половину персоналу – вчителі та охоронці», – каже директорка.

На руїнах своєї школи жінка опікується вцілілими годівничками й квітником. Приходить сюди щодня.

Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 22 серпня 2022 року
Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 22 серпня 2022 року

На клумбі зараз цвітуть весняні квіти й вже оживають трояндові кущі.

«Я вірю в перемогу, вірю, що люди всі повернуться в село», – говорить жінка.

Правозахисниця: «Ракетні удари по школах – це заборонені методи ведення війни

З 24 лютого 2022 року на Дніпропетровщині зафіксували 129 випадків руйнувань та пошкоджень будівель закладів освіти. Такі дані оприлюднила Українська Гельсінська спілка з прав людини. Враховані школи, вищі навчальні заклади, дитсадки, шкільні стадіони в Дніпрі, Кривому Розі, Нікополі, Марганці, а також селищах та селах.

Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 15 липня 2022 року. Розташована на вулиці Миру
Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 15 липня 2022 року. Розташована на вулиці Миру

Юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Юлія Полєхіна каже: норми міжнародного права, зокрема, перший додатковий протокол до Женевських конвенцій, забезпечує захист будівель освіти, культури, мистецтва тощо під час міжнародного збройного конфлікту.

Російська Федерація – не джентльмен, це держава-терорист
Юлія Полєхіна

У перспективі, вважає вона, Україна зможе позиватися до Росії – і через зруйновані школи.

«Окрім того, є норми звичаєвого міжнародного гуманітарного права, норма 38, де чітко зазначено, що сторони конфлікту мають поважати культурні цінності, особлива увага – уникненню руйнування будівель, які мають релігійне, мистецьке, наукове, освітнє та благодійне призначення. Забороняється будь-яке захоплення, знищення таких будівель. А ми чудово знаємо, що на тимчасово окупованих територіях військові держави-агресора займають приміщення дитсадків, шкіл, створюють там казарми, військові шпиталі, тобто йде повне нехтування норм. Ракетні удари по школах – це заборонені методи ведення війни. Але, як кажуть мої колеги-юристи, міжнародне гуманітарне право – це право для джентльменів. А Російська Федерація – не джентльмен, це держава-терорист», – говорить Юлія Полєхіна.

Чиїм коштом – відбудова?

За словами правозахисниці, відбудувати всі зруйновані споруди, зокрема освітні, можна буде тільки після завершення війни.

Проблема в тому, що репарації в чистому вигляді можливі, якщо Росія капітулює
Юлія Полєхіна

Юлія Полєхіна вважає, що найімовірніше це робитиметься коштом міжнародної допомоги, менш імовірно – за рахунок репарацій.

«Проблема в тому, що репарації в чистому вигляді можливі, якщо Росія капітулює. Як це було з Німеччиною – вони капітулювали, сіли за стіл переговорів, порахували збитки і виплачують їх досі. Якщо держава-окупант просто буде вимушена припинити вогонь, тобто не буде повноцінної капітуляції, для мене питання – яким чином отримати репарації? Якщо взяти гроші Росії за кордоном – чи існує в тих країнах законодавство, яке б дозволило передати Україні ці гроші? Теж питання», – сказала юристка.

Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 15 липня 2022 року
Школа в Синельниківському районі Дніпропетровщини, яка зазнала ракетного удару 15 липня 2022 року

З початку повномасштабної війни в Україні 3198 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів. 286 – зруйновано повністю.

Росія стверджує, що завдає ударів винятково по військових об'єктах, але Міністерство освіти і науки України та правозахисники задокументували численні факти руйнувань дитсадків, шкіл, університетів, об’єктів освітянської інфраструктури.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG