Доступність посилання

ТОП новини

Трамп визнав свою помилку щодо коронавірусу: переконали прогнози експертів та громадська думка


На брифінгу в Білому домі президент Трамп надав слово експертам – виступає директор Національного інституту алергій та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі
На брифінгу в Білому домі президент Трамп надав слово експертам – виступає директор Національного інституту алергій та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі

З огляду на те, що кількість заражених коронавірусом у США перевалила за 200 тисяч, а шпиталі Нью-Йорку не справляються з навантаженнями, президент Дональд Трамп різко змінив свою риторику щодо коронавірусу. Він уже не закликає чимшвидше повертатися до нормального життя, не обіцяє повернення до звичайної ділової активності до Великодня (12 квітня), а попереджає про можливі сотні тисяч смертей вже протягом найближчих двох місяців, навіть незважаючи на ухвалені заходи, і надає слово експертам.

Кількість померлих від коронавірусу в США може сягнути 240 тисяч протягом наступних двох місяців, навіть незважаючи на вже ухвалені протиепідеміологічні заходи, повідомив президент Дональд Трамп на пресконференції у Білому домі 31 березня. Він закликав американців до ще більшого соціального ізолювання, ніж досі, задля уповільнення поширення хвороби.

Наступні два-три тижні стануть найважчими для нашої країни
Президент Трамп

«Наступні два-три тижні стануть найважчими для нашої країни», – заявив президент США Дональд Трамп під час брифінгу, на якому він представив свою нову програму з протидії коронавірусу і продовжив обмеження на пересування до 30 квітня. Трамп наголосив, що від поведінки американців нині залежить, як швидко країна зможе вибратися з кризи. Він закликав думати про вибір, який вони роблять, як про «питання життя і смерті».

На брифінгу в Білому домі, що тривав понад дві години, представники президентської робочої групи з подолання епідемії повідомили, що без продовження обмежувальних заходів кількість смертей у США може сягнути від 1,5 до 2,2 мільйона людей.

«Наша країна переживає випробування, з яким вона не стикалася раніше», – сказав Трамп, закликаючи кожного громадянина, кожне підприємство «приносити жертви» і виконувати свій «патріотичний обов'язок», щоб приготуватися до ще суворіших часів попереду.

«Я хочу, щоб кожен американець був готовий до важких днів, що настануть. На нас очікують кілька важких тижнів», – наголосив президент.

Дебора Біркс
Дебора Біркс

Керівниця робочої групи щодо коронавірусу Білого дому Дебора Біркс показала експертні розрахунки перебігу епідемії у США і наголосила, що метою федерального уряду протягом наступного місяця є контроль над спалахом у Нью-Йорку та Нью-Джерсі, а також запобігання спалахів у інших штатах та мегаполісах.

«Якщо у нас буде більше таких місць, як Нью-Йорк та Нью-Джерсі – Чикаго, Детройт, Лос-Анджелес, Даллас, Г'юстон, якщо всі наші великі міста підуть за тією моделлю, що Нью-Йорк, ми матимемо серйозні проблеми», – сказала вона і додала, що «немає чудодійної вакцини, чи терапії, а йдеться лише про поведінку».

Ми не повинні вважати, що цього неможливо уникнути
Ентоні Фаучі

Директор Національного інституту алергій та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі сказав, що прогнозовані понад 100 000 фатальних випадків не є вироком.

«Ми не повинні вважати, що цього неможливо уникнути», – наголосив він, закликаючи співвітчизників продовжити витримувати дистанцію між іншими людьми.

Оглядачі зазначають, що поєднання незвичайно серйозного поводження президента та зловісних кривих діаграм його найвищих посадових осіб у галузі охорони здоров’я вселяло тривогу, відсутню на попередніх брифінгах Трампа.

Може загинути більше, ніж під час війни

Навіть за найоптимістичнішими оцінками в цій епідемії Америка може втратити більше людей, ніж під час В’єтнамської та Корейської воєн разом узятих. Через приголомшливі розрахунки втрат, які оглядачі порівнюють лише з кількістю смертей під час війни, і президент обрав військову риторику.

«Пандемія, звичайно, не війна, – пише оглядач NewYork Times, – і пан Трамп не вибирав «мати пандемію». Але його оцінюватимуть за тим, як він реагував на неї, і багато відгуків були невтішні, навіть якщо опитування показали зростаючу підтримку громадськості».

Оглядач додає, що Трамп при цьому не забуває про свій політичний інтерес і про майбутні вибори. Коли президент каже, що якби він не заблокував більшість мандрівників з Китаю, то США наблизилися б до максимальної прогнозованої кількості загиблих – 2,2 мільйона, то «виглядає, що він хоче сказати, що будь-яка цифра нижча за цю буде підтвердженням його подолання кризи».

Американський народ зробив Трампу величезну послугу, вони переконали його діяти в його власних політичних інтересах
Оглядач The Atlantic

Інший оглядач із видання Atlantic пише, що президент Трамп нарешті визнав свою помилку.

«Американський народ зробив Дональду Трампу величезну послугу, сказавши в опитуванні, що вони хочуть розширити обмеження «соціального дистанціювання», вони переконали його – на даний момент – діяти в його власних політичних інтересах».

Ще п’ять тижнів тому, коли у США було 60 підтверджених випадків коронавірусу, президент Трамп казав, що це був «лише грип». Про те, що це «як грип» президент казав ще минулої п’ятниці.

Нині Трамп заявив, що він знав про серйозність загрози, але хотів «заспокоїти» людей своїм оптимістичним настроєм. «Я хотів дати людям надію», – сказав він, додавши, що цим він «підбадьорював країну». Також він сказав, що бізнесмени переконували його, що країна зможе це «проскочити», а якщо люди залишаться вдома, буде економічний спад.

Президент у вівторок не пояснив, чому тестування відбувалося повільно, чому він зволікав із рекомендаціями скасувати великі події, закрити підприємства та школи та обмежити зібрання людей, аж доки губернатори не почали робити це самі. Він також не пояснив, чому він публічно казав, що країна може відкритись уже на Великдень, якщо він раніше вже розумів, наскільки поганим може бути розвиток ситуації.

Але у вівторок замість самовихвалювання і приписування високої кількості підтверджених випадків ефективній системі тестування, він уже більше надавав слово експертам, які протягом вихідних зуміли переконати президента, що зараз не час легковажити ситуацією, пише оглядач CNN Стівен Колінсон.

Оглядачі зауважують, що, ймовірно, особиста втрата друга дитинства – з ньюйоркського району Квінс, де він виростав, – про яку президент Трамп розповів під час брифінгу, також була серед важливих причин, що змусила його змінити підхід до коронавірусу.

Відправляєш друга в лікарню, а наступного дня дзвониш спитати, як в нього справи, і чуєш: він у комі. І це не грип
Дональд Трамп

«Відправляєш друга в лікарню, а наступного дня дзвониш спитати, як в нього справи, і чуєш: він у комі. І це не грип», – сказав президент.

Якою б не була кінцева кількість жертв, пандемія 2020 року, ймовірно, стане однією з найбільших за останніх 100 років. Досі найсмертельнішою була епідемія «іспанського грипу» в 1918-20 роках, коли загинуло близько 675 тисяч американців, ще одна епідемія 1957–58 років забрала життя близько 116 тисяч американців, а та, що прийшла у 1968 році, вбила близько 100 тисяч. Під час епідемії вірусу H1N1 у 2009 році, через який Трамп критикував свого попередника Барака Обаму, загинуло лише 12 тисяч американців. Із 2010 року звичайний грип призводив до смерті від 12 000 до 61 000 людей щорічно.

На 1 квітня у США було зафіксовано понад 200 000 випадків зараження на COVID-19 та понад 4 000 смертей.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG