Доступність посилання

ТОП новини

Україна наповнена міфами про євроінтеграцію – експерт


Київ – «Нас там не чекають», «ми не готові», «нічого це не дасть»... Попри оголошення президентом курсу на євроінтеграцію, багато українців все одно скептично налаштовані щодо підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом і опираються не на факти, а на міфи, якими наповнена Україна, кажуть експерти.

Пенсіонерці з Івано-Франківщини Ірині Лабі хочеться до обох союзів одночасно. Таку невизначеність вона пояснює просто: Митний союз – це аналог знайомого їй Радянського Союзу, про який, як про період своєї молодості, вона згадує з теплотою. Водночас привабливим для неї є і європейський вектор, що культивує, на її думку, духовні цінності і дисципліну.

«Багато людей живе радянським часом. Тоді був контроль навіть за тими ж продуктами харчування, а тепер нема ніякого контролю. Треба, щоб він вернувся, щоб не пхали в ковбасу все, що рухається. Можливо, Євросоюз поверне цей контроль, але, думаю, хіба поколінню, народженому в незалежній Україні. У покоління, вихованого в радянський час, зовсім інакше мислення, воно далеке від того», ­– вагається у своєму виборі жінка.

Люди налякані, що ЄС вимагатиме визнання гей-шлюбів

Позиція Ірини Лаби ілюструє проблему багатьох українців, які навіть попри проголошений президентом європейський вектор зовнішньої політики все одно не можуть до кінця сформувати свою думку, куди ж нам все-таки вступати.

Проблема у недостатній поінформованості, пояснює директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. У рамках інформаційної кампанії «Є краща сторона Європи!» вона вже об’їхала 8 із 10 міст України (переважно Центральної, Північної та Південної України, де проживає дуже багато українців, які не визначилися у своєму зовнішньополітичному виборі, або ж тих, хто одночасно підтримує як рух України в ЄС, так і членство в Митному союзі) і зрозуміла, що Україна просто кишить міфами про ЄС, як політичними, так і економічними.

Багато людей налякані, що начебто Європейський союз вимагатиме від України офіційне запровадження гей-шлюбів
Альона Гетьманчук
«У багатьох регіонах ставлять питання про дискримінацію, особливо сексуальних меншин. Багато людей налякані, що начебто Європейський союз вимагатиме від України офіційне запровадження гей-шлюбів. Коли пояснюєш, що кожна країна ЄС сама формує політику в цьому питанні, то люди здивовані. Вони вважають, що є певні стандарти і вони в країнах ЄС мають бути однакові», – розповідає вона.

Маніпулюють фактами й щодо зони вільної торгівлі, додає Альона Гетьманчук.

Ніхто навіть подумати не міг, що можуть відбуватись такі відверті маніпулювання з текстом угоди і її трактуванням
Альона Гетьманчук
«Дуже багато людей ставлять запитання, чи правда, що зона вільної торгівлі з ЄС насправді не буде зоною вільної торгівлі. Оскільки Україна на сьогодні може експортувати в ЄС три мільйони тонн зерна, то після запровадження зони вільної торгівлі лише мільйон. Насправді тут є відверта маніпуляція, тому що в даний момент Україна таки експортує три мільйони тонн зерна, але на кожну тонну є мито 12 євро. Коли Україна буде в зоні вільної торгівлі, то з таким митом можна буде і далі ці три мільйони тонн експортувати, а ще один мільйон тонн буде взагалі без мита. Ніхто навіть подумати не міг, що можуть відбуватись такі відверті маніпулювання з текстом угоди і її трактуванням», ­– дивується вона.

Маніпуляції готуються професійно. За інтелектуальної, фінансової та моральної підтримки з Москви українські прихильники євразійських проектів активно включилися у боротьбу проти європейської інтеграції. Ведуть перед члени громадського руху «Український вибір» на чолі з кумом російського президента Віктором Медвечуком. Вони переконують українців у тому, що Україна стане країною-вигнанцем разом із Грецією, Кіпром, Болгарією і Румунією, об які, за їхніми словами, «витирають ноги».

«Посол Євросоюзу відзначає, що однією із загрозливих перспектив для України є загроза перетворення на «сіру зону» між ЄС і Росією, проте не вказує, що це насправді ціль його політики», – написав у своєму пості на сайті «Українського вибору» Віктор Медведчук.

Поїхав у країну ЄС – став прихильником євроінтеграції

Українці очікують після підписання угоди про асоціацію радикальних, раптових змін або що наступного дня всі прокинуться в іншій країні. Поряд з цим існує також і страх, що євроінтеграція знищить комфорт і затишшя, до якого звикло багато українського населення, що не бажає змін.

Директор соціологічної служби Центру імені Разумкова Андрій Биченко, спираючись на результати дослідження «Яким інтеграційним напрямом має йти Україна?», проведеному в кінці травня цього року, розповідає, що супротивники євроінтеграції відверто кажуть, що до неї не готові. Проте результати цього дослідження соціолог пов’язує зі ще одним показником, а саме з відсотком відвідування українцями інших країн. Чим частіше вони бували в європейських країнах, тим більше починали підтримувати вступ до ЄС.

Серед тих, хто був у країнах Євросоюзу, більшість підтримує вступ України до ЄС
Андрій Биченко
«Серед тих, хто був у країнах Євросоюзу, більшість підтримує вступ України до ЄС. І той факт, що дуже мало українців взагалі коли-небудь бували у країнах ЄС, знижує рівень підтримки євроінтеграції в Україні», ­– каже Биченко.

За допомогою схожого дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», соціологи визначили, що українці від зближення з Євросоюзом очікують можливостей більше подорожувати, знайти роботу, збiльшення iнвестицiй в Україну, розвитку демократії, можливостi отримати кращу освiту, зменшення бідності та корупції. У свою чергу, від зближення з Росією ­– зменшення цiн на газ, зближення народiв, пiдтримку промисловості та сільського господарства.

Відеоопитування зі статті: Партії регіонів легко переагітувати донеччан за інтеграцію з ЄС?
Донеччани розповіли, куди вони хочуть: в Митний союз чи в ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG