Доступність посилання

ТОП новини

Буковина: вода із підтоплених районів відступає, «забираючи» пошкоджені будинки


Чернівці – На Буковині повністю зруйновані вже понад 300 осель. Вода із підтоплених сіл відступає, але із собою забирає людські оселі – хати продовжують валитися.

Десять будинків у селі Чорногузи повністю зруйновані, ще 12 — у зоні потенційного зруйнування, вони дали тріщини та перекосилися. Сьогодні на місці двору, який ще кілька днів тому у селі Чорногузи називали зразковим, залишилися самі руїни. Потрощені стіни, знівечене майно. Досі чути скрегіт. Земля продовжує рухатися. Таких подвір’їв у Чорногузах двадцять одне.

За словами жителів, зсуви у цій місцевості не є рідкістю, проте раніше вони не мали таких масштабів. Родина Білаків можливо останні рази обідає на своєму рідному подвір’ї, бо невідомо, коли знову активізується зсувний процес, а поки що намагаються забрати все, що можливо.

«Бачите, що тут у нас твориться… Це словами не передати. Отут нас батьки народили, виростили, і лишаються просто неба – немає де жити, немає де бути. Приїхали зі світу, помагаємо їм збиратися – не знаю, як нам поможуть, як воно буде. Дуже багато було комісій – всі обіцяють, но на даний момент ніякої помощі нема... Страшна, велика катастрофа сунеться, стіни тріщать», – розповідає Людмила Білак.

«Ми не знаємо, чи ми потрібні нашій державі»

Допомагає родині Білаків сусід Дмитро Овадюк, котрий першим втратив свій будинок. Біда застала чоловіка зненацька – посеред ночі. Він удівець, сам виховує 13-річну дитину. Із речей у нього залишився тільки одяг і куфайка, на якій він спить у зробленому власноруч наметі.

«Я зробив шалаш там-о, люди знають, сіном накрив – там сплю, ще куфайку маю. Дали мені сьогодні єден хліб і фляжку води – жий! Тиждень я вже туто кручуся й жию», – скаржиться Дмитро Овадюк.

Його слова підхоплює Людмила Білак: «Як жити? Нас лишили як на острові – ми не знаємо, чи ми потрібні нашій державі».

Влада запевняє, що робить усе можливе

Натомість обласна влада запевняє, що робить усе, щоб допомогти постраждалим. У розмові з Радіо Свобода заступник голови ОДА Віталій Усик зауважив: «По Чорногузах, ви самі розумієте, там практично нема що робити військам, там потрібно, щоб досить серйозна техніка працювала. Зараз ми частину техніки перекинули».

Уряд пообіцяв по 5 тисяч гривень родинам, будинки яких зруйновані вщент, та дві з половиною тим, хати яких потребують капітального ремонту. За словами Віталія Усика, уряд затвердив необхідні області півтора мільярди гривень на подолання наслідків стихії.

«Ми серйозно поставили питання про виділення коштів і обов’язково про будівництво для людей. Або компенсацію, як не захоче будуватися, захоче переїхати десь на нове місце проживання... У принципі, розуміння сьогодні є в Кабінеті Міністрів, наші розрахунки прийняті», – каже заступник голови ОДА Віталій Усик.

Землю під будівництво жителям Чорногузів уже виділили в іншому місці. А поки чимало постраждалих ночують просто неба або у сусідів – на рідні подвір’я більше не повернуться.

(Чернівці – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG