Доступність посилання

ТОП новини

Українські Церкви: Голодомор – прояв нелюдської сутності сталінської ідеології


Жертви голоду.<br>(Фото з виставки «Розсекречена пам'ять: Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД»)
Жертви голоду.<br>(Фото з виставки «Розсекречена пам'ять: Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД»)

Київ – Українські Церкви і релігійні громади спільні у ставленні до Голодомору 1932-33 років, як до злочину сталінського режиму. І православні, і католики, і мусульмани, й іудеї вважають, що народ України пережив страшну трагедію. Про неї треба пам’ятати, щоб подібне більше ніколи не могло повторитися.

Голодомор – це великий гріх, оскільки мільйони людей закатувати голодом зі злого умислу та волі Йосипа Сталіна. У такому розумінні Голодомору 1932-33 років проявили єдність представники усіх українських Церков та релігійних громад.
УПЦ КП: Голодомор – геноцид українського народу
Голова інформаційно-видавничого управління Української православної церкви Київського патріархату єпископ Євстратій зазначає: «Наша церква визнає Голодомор геноцидом українського народу, який стався через втілення в життя настанов безбожної, атеїстичної, антилюдської ідеології більшовизму. Так звана колективізація в Україні набула особливої форми і мала національний акцент. Адже Сталін, як керівник цієї кампанії, завжди казав, що селянське питання і національне ­– тісно пов’язані. І тому він знайшов спосіб «вирішити» ці питання одночасно. Тих, які були потенційною силою опору більшовизму, – знищили, а усіх інших – залякали цією нелюдською розправою, вчиненою над українським народом».
«Тому зараз ми маємо говорити правду, бо зло не має приховуватися, як це робилось протягом десятиліть. Ми маємо згадувати жертв Голодомору, ми маємо називати винуватців для того, щоб таке ніколи більше не змогло повторитися. Голодомор – це найжорстокіше масове вбивство в історії людства», – наголошує єпископ Євстратій.
УПЦ МП: Голодомор – злочин проти людства
Архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Сімеон із Української православної церкви Московського патріархату: «Глава нашої церкви Блаженнійший митрополит Володимир підняв першим це питання. У своєму рідному селі він поставив пам’ятник жертвам Голодомору. Тому, що багато у його селі Марківці на Хмельниччині померло. І у моїй родині померли діти під час Голодомору. Мені розповідали мої рідні, як у них забрали не лише хліб, а все їстівне, навіть торбину пшона витягнули із колиски дитини».
«Голодомор 1932-33 років ­– це великий злочин проти людства і безпосередньо проти українського народу, – каже архієпископ Сімеон. – У тому, що сталося винна ідеологія, винна політика. Але, якщо Росія не хоче визнавати, що це геноцид, то я також противник того, щоб з політичної точки зору когось звинувачувати, що одна нація винищувала іншу. Це невірно, бо від рукотворного голоду постраждали усі народи, які населяли Радянський Союз».
УАПЦ: Голодомор – прояв сатанинської суті сталінського режиму
Єпископ Одеський Богдан із Української автокефальної православної церкви: «Жах, який пережила Україна, показує сатанинську суть сталінської ідеології. Адже хліб забрали у самих хліборобів. Історія людства знає багато способів вбивства, а тут вдалися до такого способу, який змусив людей забути про своє єство і навіть поїдати один одного. І ми бачимо тут чіткий сатанинський образ ленінсько-сталінської ідеології. Сумно, що фашизм був засуджений, а цей режим ні. Не було ще жодного судового процесу, хоча фактів надзвичайно багато. І ми маємо берегти в собі цю жахливу пам’ять, щоб більше таке ніколи не повторювалося».
«Також мені дуже сумно за тих людей, які заперечують факт Голодомору. Чи їхній рід був причетний до того злочину?! Чи вони настільки збайдужіли?!», – зауважив єпископ Богдан.
Греко-католики: Голодомор був навмисно скерований проти українців
Отець Ігор Яців Української греко-католицької церкви: «Правильно називати цей злочин ­­– геноцидом українського народу. Цей злочин був навмисно спланований і скерований проти народу, який жив тут. У такому дусі наша церква розглядає ці події, і в такому дусі заохочує своїх вірних їх аналізувати. Ми просимо молитися у ці дні за тих, хто загинув, хто терпів, хто постраждав. Ми розповідаємо про заклик митрополита Андрея Шептицького, яким він просив усіх збирати хліб та їжу для українців, які страждали за Збручем».
Іудейську громаду турбують спроби Росії реабілітувати Сталіна
Головний равин Києва та України Яків Бляйх: «Ми вважаємо, що це була дуже велика трагедія. А щодо того, чи це був геноцид, то це питання не політичне, а історичне. Якщо українські історики віднайдуть докази і доведуть, що це геноцид, то у нас до цього питань не буде. А от у тому, що зараз в Росії почали виправдовувати діяння Сталіна, ми бачимо дуже велику небезпеку. Росія хоче переписати історію так, щоб їм було вигідно».

Мусульмани співчувають українському народу

Голова Духовного управління мусульман України, Муфтій України Шейх Ахмед Тамим: «Комуністичний лад – це зразок зла і руйнування загальнолюдських цінностей. Ми цінуємо ту свободу, яка дає зараз і Україні в цілому, і мусульманам, зокрема, розвиватися і налагоджувати вигідні взаємини з усіма оточуючими. Про смерть дітей і загибель людей, які були тоді – потрібно завжди пам’ятати. Коли ми кажемо мусульманам про цю трагедію, ми завжди нагадуємо про небезпеку такої диктатури, такої жорстокості і про небезпеку тероризму в цілому».
За даними дослідників, у 1932-33 роках жертвами Голодомору в Україні, стали від 7 до 10 мільйонів людей. Це означає, що тоді Україна втрачала по 25 тисяч людей за день, по тисячі – за годину, по 17 людей – щохвилини.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG