Доступність посилання

ТОП новини

Парламентарі розійшлися до початку зими


Київ – У четвер Верховна Рада знову не спромоглася обрати нового голову. За пропозицію приступити до розгляду цього питання і внести його до порядку денного парламенту проголосували лише 78 народних депутатів. Це свідчить про те, що жодна з кандидатур у спікери не набирає мінімально необхідної кількості голосів. У роботі парламенту оголошено перерву до 2 грудня.

Серед основних претендентів на Голову Верховної Ради – Володимир Литвин, Олександр Лавринович та Іван Плющ. А депутат-нашоукраїнець Анатолій Матвієнко (фракція НУНС) запропонував поновити на посаді спікера Арсенія Яценюка.

«Парламент довів себе фактично до паралічу і має шукати виходу з цієї ситуації, – каже Анатолій Матвієнко. – Домовитися про якусь узгоджену кандидатуру не зможуть. Бо на те, щоб когось зняти – політичні гравці змобілізувалися, а на те, щоб когось обрати – поки що не можуть. А бездіяльним парламент бути не може».

Проте сам Яценюк заявляє, що не збирається повертатися у крісло спікера. Зараз він активно працює над створенням власної партії. Проте перші його кроки у якості партійного лідера видаються не дуже вдалими.

«Зараз треба робити акцент не на технологіях, а на ідеях, із якими він буде йти до виборців, – каже політолог Володимир Фесенко. – Треба просто назвати людей – хто буде поруч. Щоб ми зрозуміли, який це буде проект: суто персоналістський або все-таки команда. Мені здається, що Яценюк робить серйозну помилку – він починає гратися в технології. Тому в нього може вийти щось середнє між іменним блоком і «командою озимого покоління». Те, що робили вже до нього».

Арсеній Яценюк обіцяв, що презентує свій політичний проект у першій декаді грудня.

Підстав для перевиборів більшає

Також депутат-нашоукраїнець Анатолій Матвієнко запропонував внести зміни до регламенту, які б дали можливість розблокувати роботу парламенту.

«Я пропоную внести таку норму до регламенту, що відставка голови Верховної Ради набуває чинності після обрання нового голови, – каже він. – Адже прем'єр-міністр, якщо його відправляють у відставку, виконує свої обов’язки до формування нового складу уряду».

Проте все більше парламентарі схиляються до нових парламентських виборів. Експерти наголошують на тому, що 23 листопада зникає правова колізія, яка ставила під сумнів перевибори. Парламент обраний на позачергових виборах не можна розпускати впродовж року. 23 листопада Верховній Раді шостого скликання виповнюється рік. А аргументи на користь перевиборів стають переконливішими. Бо тепер у парламенті не лише немає більшості, але й спікера.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG