Доступність посилання

ТОП новини

Депозитна пастка. Як повернути гроші?


Київ – Термін минув, проте депозити не повертають. Тема із поверненням, тобто, неповерненням депозитів хвилює сьогодні багатьох українців. Чиновники обіцяють – проблема залишається. Остання обіцянка за Президентом. Віктор Ющенко звернувся до НБУ із проханням покарати банки, які не повертають депозити.

Термін депозитного вкладу у Сергія закінчується 4 лютого. Однак, банк його попередив: свого депозиту він не отримає аж до літа, лише відсотки: «Банк, один з найбільших банків України перестав повертати депозити, термін яких завершується, до літа цього року. У мене 4 числа закінчується термін депозиту. Відповідно, мене уже попередили, що депозит мені поки що не віддадуть, а віддадуть тільки відсотки».

Сергій розповідає, що він уже не вперше стає жертвою неспроможності української банківської системи, це траплялося і раніше. Щоправда, тоді вклади вдалося повернути завдяки Фонду гарантування внесків. Тепер же, побоюється Сергій, такий варіант не спрацює.

Національний банк має покарати банки, які не повертають, або затримують депозити. Із таким листом до НБУ звернувся Президент. На думку Віктора Ющенка, відмова банків повертати гроші вкладників загострює соціальну напругу. Тож він вимагає від Володимира Стельмаха перелік банків, які порушують умови депозитних договорів. Ющенко вважає, що НБУ має покарати ці установи.

Що робить НБУ для повернення депозитів?

Сьогодні окремі комерційні банки опинилися на межі банкрутства, каже в інтерв’ю Радіо Свобода економіст Олександр Жолудь. Однак, Нацбанк не розпочинає процедуру їхнього банкрутства, і не вживає якихось оздоровчих заходів.

«По-перше, через те, що є можливість поганого сигналу для ринку. А по-друге, це дуже часто стосується малих та середніх банків, і у НБУ просто не вистачає кваліфікованого персоналу, аби ставити керувати цим банком у процедуру його оздоровлення чи ліквідації», – зазначив Олександр Жолудь.

НБУ має достатньо механізмів впливу на банки, зазначає радник голови правління одного з комерційних банків Олександр Охріменко. Нацбанк може штрафувати банки та вживати інші санкції. Проте є і нормативи ліквідності. Тож ситуація виглядає суперечливо: «З одного боку є потреба віддати гроші. З іншого – віддати їх, не порушивши нормативи банк не може. І знову ж таки НБУ може покарати його з іншого боку, що він порушив норматив».

Депозит не повертають – за нього варто боротися

Однак, вкладники мають право і повинні вимагати свої внески, зазначає Пан Охріменко: «Перш за все пишеться заява банку, лист-повідомлення, щоб була підстава говорити, що ви скаржилися банку. Таку ж саму скаргу потрібно відправити у відділення Національного банку, але не центральне, а по Києву та Київській області. Тобто, ви фактично фіксуєте порушення, і вже з цього часу банк по відношенню до клієнта виходить винним. Якщо ж все це відбулося, але ніяких дій з банку не поступило, тоді потрібно звертатися до суду, подати позов. Причому, людина має право навіть порахувати втрачену вигоду».

Експерти ж зазначають: один із дієвих механізмів наведення дисципліни із виплатою банківських депозитів – це оприлюднення негативного рейтингу банків, які найчастіше затримують чи не видають внески.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG