Доступність посилання

ТОП новини

Музична Шевченкіана


Київ – Сьогодні, 9 березня, минає 195-а річниця від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Сьогодні будуть названі імена нових лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка, а в Національній опері України відбудеться Вечір пам’яті генія українського народу.

Музична шевченкіана бере початок ще з хорових творів М.Лисенка, пісень-романсів П.Чайковського, М.Мусоргського. До слова, з М.Мусоргським, як і М.Глинкою Шевченко був добре знайомий. А з «Назара Стодолі» А.Вахнянина, «Вечорниць» П.Ніщинського і «Катерини» М.Аркаса починається життя шевченкових героїв на музичній сцені.

Можливо, саме музичне мистецтво надає образам і слову Шевченка сучасного і, водночас, близького народній пісні звучання. Такий, наприклад, солоспів Олега Ківи «Зоре моя вечірняя» у виконанні Ніни Матвієнко.

Забуті сторінки

Сьогодні опери і балети за творами Шевченка могли б скласти репертуар цілого театру. Але зникли з музично-театральної сцени «Лілея» К.Данькевича, «Наймичка» М.Вериківського, «Гайдамаки» Ю.Мейтуса, «Оксана» В.Гомоляки, «Згадайте, братія моя» В.Губаренка, «Тарас Шевченко» Георгія Майбороди, «Марина» Г.Жуковського, інші шевченкові персонажі.

Хоча українські композитори відзначені найвищою державною премією в галузі мистецтва – Національною премією імені Тараса Шевченка. Серед них композитори різних поколінь: Б.Лятошинський, С.Людкевич, Л.Ревуцький, А.Караманов, В Губаренко, Г.Майборода, Є.Станкович, М.Скорик, Г.Ляшенко, Леся Дичко, Г.Гаврилець. Це також всесвітньовідомий український композитор Валентин Сильвестров. Його хорова «Заповіт» на вірші Шевченка є вражаючим музичним реквіємом.

(Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG