Доступність посилання

ТОП новини

Україна вже хоче третій транш кредиту МВФ


Київ – Отримати і отримати ще раз. Україна проситиме Міжнародний валютний фонд, місія якого зараз працює в Україні, об’єднати другий і третій транш кредиту. Про це заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Наскільки це реально і наскільки потрібно?

Не встигла Україна виконати усі вимоги Міжнародного валютного фонду для отримання другого траншу кредиту, як Юлія Тимошенко заявила про нові кредитні плани. За словами Прем’єра, Київ має намір звернутися до МВФ із пропозицією об’єднати другий і третій транш позики.

Другий транш кредиту МВФ Україна мала отримати у лютому, а третій – у травні. Тож сьогодні їхня синхронізація була б логічною, вважає радник голови правління одного з комерційних банків Олександр Охріменко. І це, на думку експерта, підняло б інвестиційний рейтинг України.

«Якщо подивитися ситуацію на валютному ринку, то ми бачимо там однозначну стабілізацію, без всякого траншу. Якщо цю стабілізацію закріпити, а закріпити її бажано не за рахунок інтервенцій, а за рахунок запуску економіки, то в результаті існуючих і гривень, і доларів цілком достатньо. Але на сьогоднішній день для нерезидентів сама інформація, що Україна отримає перший і другий транш – це вже позитивна інформація. Відповідно, вони ставитиметься до України спокійніше», – зазначає Олександр Охріменко.

«Гострої потреби у цих коштах сьогодні немає»


Але, зважаючи на те, що Україна ще не виконала всіх вимог МВФ, про об’єднання другого та третього траншу говорити зарано, зазначає керівник Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. Хоча гострої потреби у цих коштах сьогодні немає. Україна має ресурси, щоб забезпечити платоспроможність і без цієї позики. Тому, на думку пана Жаліла, не варто напружувати політичні та економічні сили задля відповідності умовам, які дозволять отримати черговий транш.

«Сьогодні варто сконцентруватися на формуванні реальної антикризової політики, яка забезпечує відновлення економічного зростання, якнайшвидше відновлення банківської системи, і її дієздатності, амортизацію негативних наслідків кризи. А ті зобов’язання, які Україна бере у рамках отримання траншу не завжди корелюються із такими стратегічними завданнями», – каже Ярослав Жаліло.

У листопаді Україна отримала перший транш кредиту МВФ у розмірі 4,5 мільярдів доларів. Ці кошти мали піти на стабілізацію банківської системи та підтримку курсу гривні. Очікувалося, що у лютому Фонд виділить другий транш у розмірі 1,25 мільярдів. Однак через низку причин цього не сталося. А третя частина позики у сумі 2,5 мільярдів запланована на 15 травня.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG