Доступність посилання

ТОП новини

Луценко – як привід для розпуску парламенту?


Київ – Інцидент, що стався з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком в аеропорту Франкфурта, спричинив загострення політичної кризи в Україні. Попри те, що міністр звернувся до парламенту з проханням розглянути питання про його відставку, трибуну Верховної Ради було заблоковано фракцією Партії регіонів, яка вимагає... відставки міністра. Спікер Володимир Литвин вважає, що справжня мета регіоналів – домогтися розпуску Верховної Ради

Сьогодні на брифінгу міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що просить Верховну Раду терміново розглянути питання про його подальше перебування на посаді.

«Я став жертвою конфліктної побутової ситуації, яка, на жаль, вилилася в крупний політичний скандал через внутрішньоукраїнську домашню війну, – зазначив Юрій Луценко. – Я не маю наміру її продовжувати. Я зробив свою заяву і чекаю рішення парламенту».

Пригоди міністра додали регіоналам безкомпромісності

Відповідаючи на питання журналістів, міністр повідомив, що випив перед посадкою на літак у Франкфурті лише один келих пива. Натомість, заблокувавши трибуну парламенту, депутати з фракції Партії регіонів прикрасили її пляшкою горілки з міліцейським кашкетом.

Регіонали кажуть, ніби спікер та коаліція намагаються не допустити відставки міністра. За словами заступника голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, в основі рішення про відставку міністра внутрішніх справ мають бути результати роботи відповідної парламентської слідчої комісії, а інцидент у франкфуртському аеропорту – це лише додатковий епізод.

Регіонали вимагатимуть відставки Луценка будь-якою ціною. «Або Луценко буде знятий з посади, – каже речниця фракції Партії регіонів, депутат Ганна Герман. – Або наші дії будуть такими рішучими, що, треба буде йти на нові парламентські вибори. Ми не можемо допустити, щоби такі люди, які дискредитують державу, далі займали високі посади».

На місці Луценка міг опинитися будь-хто?


Проте не всі у фракції Партії регіонів настільки категоричні. Депутат-регіонал Василь Грицак, який є генералом міліції, вважає, що німецькі правоохоронці надто упереджено ставляться до українців. За словами Грицака, він сам у цьому переконався, перебуваючи в Німеччині.

«До кожного українця, який приїздить до Німеччини, працівники аеропортів ставляться дуже упереджено, – зазначає Василь Грицак. – Це не поліція, а працівники, які ведуть контроль: перевіряють візи і таке інше. От, я літав у Берлін 24 квітня. І та людина, яка перевіряла в мене документи, поводила себе нагло і цинічно».

Депутат Грицак вважає, що голосів для того, щоб відправити Юрія Луценка у відставку, забракне.

Відставка – привід, перевибори – мета

Коментуючи ситуацію в парламенті, Голова Верховної Ради Володимир Литвин звинуватив регіоналів у тому, що вони навмисно хочуть зірвати роботу парламенту, щоб домогтися дострокових виборів. За його словами, вимога відставки міністра стала лише приводом для блокування.

«Цілком очевидно, що нікого не цікавить розгляд питання по суті, – прокоментував блокування президії парламенту Володимир Литвин. – А вмикається лічильник щодо місячного блокування Верховної Ради». Як відомо, в разі, якщо парламент місяць не може розпочати пленарні засідання, це дає підстави для розпуску парламенту.

Від Луценка хочуть почути «Сповідь на задану тему»


Депутат від фракції БЮТ Ігор Гринів запевняє, що значних політичних наслідків інцидент із українським міністром в Німеччині не матиме.

«Говорити на цю тему серйозно мені не дуже хотілося б, бо офіційної інформації ще немає, – каже депутат-бютівець. – Але інциденти з Борисом Єльциним подібного характеру, які були в тому числі і в аеропортах, не завадили йому стати президентом вдруге».

Однозначно за відставку Юрія Луценка виступають лише фракція Партії регіонів та депутатська група партії «Єдиний центр». Представники інших політичних сил зазначають, що не готові відправити міністра внутрішніх справ у відставку, не заслухавши самого Луценка, а також – не почувши офіційний звіт Міністерства закордонних справ.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG