Доступність посилання

ТОП новини

Перший підручник для шкіл про злочини комунізму вийшов у Чехії


 Перший чеський підручник для шкіл про злочини комунізму
Перший чеський підручник для шкіл про злочини комунізму

Прага – У Чеській Республіці, вперше в посткомуністичній Європі – побачив світ методичний посібник із вивчення в середніх школах злочинів комунізму. Підручник має допомогти вчителям, як краще методологічно підійти до вивчення однієї з найскладніших і найтрагічніших сторінок новітньої чеської історії, а також – як учням збагнути події недалекого минулого. До підручника ввійшли документи з нещодавно оприлюднених архівів, свідчення сучасників подій, літературні джерела.

Для чого комуністам була потрібна колективізація, скільки чехів і словаків стало жертвами боротьби з розкуркуленням, що відрізняє тоталітарний режим від демократичного, скільки концтаборів було в комуністичній Чехословаччині й де вони розташовувались – ці та багато інших проблем намагається висвітлити перший чеський підручник про злочини комунізму під назвою «Через поріг тоталітаризму».

Видало підручник чеське Громадське об’єднання «Служба школі» в місті Млада Болеслав. Ініціатор і координатор видання – історик та публіцист Міхал Шимек. На його думку, саме період від 1948 року, тобто після комуністичного перевороту в Чехословаччині, належить до найскладніших для вивчення в школі. Адже упродовж 40 років, тобто аж до демократичної Оксамитної революції 89-го року режим свідомо замовчував або викривляв історичні події, а документи про справжній перебіг подій приховували у недоступних архівах.

«Вихід підручника зустріли добрими відгуками»

Міхал Шимек зазначає: «Учителі в Чеській Республіці не мають матеріалів для вивчення новітньої історії Чехословаччини періоду після Другої світової війни. До роботи над підручником я запросив групу вчителів, які мають досвід вивчення новітньої історії. Наш підручник – це така допоміжна методичка для шкіл. Вихід підручника був сприйнятий добрими відгуками, замовлення на підручник для шкіл до нас надходять щоденно. Нашим задумом було подати методичні матеріали на основі сучасних історичних досліджень і літератури. Підручник також заповнює нішу на ринку, тому що посібника такого типу в нас досі не було».

До підручника увійшли методичні матеріали з історії сфабрикованих комуністами судових процесів над інакодумцями, засудженими режимом до страти, документи з історії примусової націоналізації, наприклад, однієї з найуспішніших приватних фірм «Bata» взуттєвого підприємця Баті. Ця фірма добре відома у світі й нині.

До підручника додається CD, яке містить фотографії, тексти, копії архівних матеріалів.

Автори підручника «Через поріг тоталітаризму» наголошують, що учні в школі повинні мати можливість якнайповніше ознайомитись із документами доби, але думку про них вони сформують самі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG