Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не повинна говорити з Путіним про Другу світову війну – історик Роман Шпорлюк


Роман Шпорлюк (фото з сайту: nauka.in.ua)
Роман Шпорлюк (фото з сайту: nauka.in.ua)

Прага – Професор-емерит української історії Гарвардського університету (США) Роман Шпорлюк застерігає українську владу від прямих баталій на історичні теми з російським керівництвом. На його думку, історична полеміка – це справа передовсім істориків. Радіо Свобода розпитувало Романа Шпорлюка про події 70-річної давнини, а також про те, як він оцінює головні виклики перед Україною сьогодні.

– Чим був для України «золотий» вересень 1939 року? Один із українських оглядачів назвав ці події «єдністю зі звірячим обличчям», що головне виділили б Ви?

–Я вважаю, що, перш за все, події 1939 року треба оцінювати як початок Другої світової війни. Договір Молотова Ріббентропа, який у таємному протоколі визнав Західну Україну за Радянським Союзом, – це був початок Другої світової війни. Це було б дуже по-радянськи казати, що все-таки це була прогресивна подія, бо возз’єднала український народ. Це була трагедія для мільйонів людей, у тому числі для українців.

– У якому ключі повинна говорити про воєнні події український прем’єр Юлія Тимошенко, яка буде разом із російським лідером Володимиром Путіним 1 вересня в Польщі брати участь у відзначенні 70-х роковин від початку Другої світової війни? У Польщі, зокрема, деякі оглядачі, хоча і не вірять, що це можливо сьогодні, але вважають, що Росія мала б офіційно вибачитися за пакт Молотова-Ріббентропа і виплачувати народам, які потерпіли, компенсацію.

– Можливо, що я у Вас буду дисидентом. Але я не вважаю, що головним завданням будь-яких прем’єрів, у тому числі України й Росії, є сперечатися офіційно про проблеми історії 70 років тому. Подумайте, чи Ви би хотіли, щоб у 1914 році, щоб прем’єри чи царі говорили про події Кримської війни – хто за це винен? На мою думку, прем’єри України і Росії повинні розмовляти про відносини в наш час, і тут є досить багато про що говорити. Зокрема, про основне питання, чи Росія приймає те, що Україна є незалежною державою. Скажу відверто, я згоден з тими аналітиками сучасної ситуації, які вважають, що панівний клас Росії, що ці лідери недемократичної Росії хочуть Україну позбавити незалежності.

– Саме Росія виносить історичні питання на нинішній порядок денний українсько-російських відносин на найвищому рівні, офіційно виступає проти «фальсифікації історії», зокрема Другої світової війни. А в Україні лунають заклики до збільшення державного фінансування історичних досліджень, популяризації історичних знань. Чи це адекватна відповідь?

–Тут я з Вами абсолютно згоден. Україні треба підтримувати історичні дослідження, сприяти тому, щоб популярні історичні видання дійшли в руки дітей, молоді. Але, знаєте, я належу до покоління, яке пам’ятає радянські кампанії (я жив у так званій народній Польщі), кампанії проти Тіта, проти Мао, проти американських імперіалістів. Чи ми хочемо, щоб в Україні велися державні кампанії, де будуть казати «як нас навчає великий вождь Ющенко, треба давати відсіч російським фальсифікаторам»? Це буде несерйозно.

– Ви згадали про серйозну загрозу для української незалежності. На що тоді Україна може розраховувати сьогодні, щоб її захистити?

– Бачите, ті люди, які тепер є ворогами України, я думаю, що вони погані історики, хоч вони хочуть всіх навчати, що думати про історію. Майже 20 років минуло від кінця Союзу, люди, яким 35 років і менше в Україні, ніколи не були піонерами, ніколи не були в комсомолі. Мені здається, що в сучасній Україні треба виховувати громадян у свободі, реформувати економіку, боротися проти корупції. Якщо Україна буде функціонувати як демократична країна, де є чесні суди і вільна преса, де люди можуть спілкуватися зі світом, – це буде найбільша гарантія української незалежності.

(Прага – Київ)

Роман Шпорлюк

Народився на Тернопільщині в 1933 році. У 1935 з родиною переїхав до Польщі, де згодом вивчав теологію. Шпорлюк також навчався в Оксфордському університеті (Велика Британія). Докторську дисертацію з політичної історії він захистив вже у Сполучених Штатах. Викладав східноєвропейську та російську історію в Мічиганському та Гарвардському університетах. Автор багатьох наукових досліджень, серед яких «Комунізм і націоналізм», «Імперія та нації».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG