Доступність посилання

ТОП новини

Уряд обіцяє реконструювати шахти центрального Донбасу


Реконструкція шахти ім. Карла Маркса тривала майже півроку і коштувала більше 70 мільйонів гривень.
Реконструкція шахти ім. Карла Маркса тривала майже півроку і коштувала більше 70 мільйонів гривень.

Донецьк – Усі вугільні підприємства центрального Донбасу потрібно реконструювати і механізувати, відповідну програму нині готують в уряді. Про це повідомив міністр вугільної промисловості України Віктор Полтавець під час відкриття оновленої після аварії шахти імені Карла Маркса. Ситуація на цій шахті характерна для всього Донбасу: якщо не дбати про глибокі, поєднані між собою гідравлічно шахти цього регіону, це може обернутись екологічною катастрофою.

Якщо нічого не робити, то екологічне лихо загрожує Донеччині вже завтра. Частина Донецька може піти під воду через аварійний стан одного з трубопроводів підприємства «Шахти імені Горького», яке знаходиться у центрі міста. Полагодити цю трубу можна лише зупинивши водовідливне устаткування шахти «Центрально-заводська». Та тоді устаткування шахти імені Горького не зможе забезпечити відкачування притоку води, і виникає загроза затоплення значної частини міста. Керівництво шахти попросило мерію зняти обмеження на електроспоживання в часи ранкового та вечірнього максимумів. Завдяки цьому ситуацію і вдається тримати під контролем.

Подібні проблеми – типові для всього центрального Донбасу, адже тут видобувають вугілля на глибині щонайменше 1000 метрів. У більшості шахт є загроза раптових викидів вугілля і газу, аварії важко ліквідувати через високу температуру під землею і затоплення.

Міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець пообіцяв, що найближчим часом уряд підготує програму реструктуризації вугільних підприємств регіону, розраховану на декілька десятків років.

«Таку програму в цілому по центральному Донбасу, я думаю, утвердять і введуть в дію в першому півріччі 2010 року, – зазначає урядовець. – Незалежно від того, хто буде міністр, хто буде мер, хто буде ще кимось. Цю програму всі повинні сприймати як керівництво до дії у наступні роки».

«Після кожної аварії шахтарям багато чого обіцяють»

Робітники шахти ім. Карла Маркса
Постраждалі від аварій на шахтах доволі скептично ставляться до подібних заяв. Як сказала Радіо Свобода голова «Асоціації родин загиблих шахтарів» Людмила Полякова, багато благородних починань вже не раз застигали на етапі роботи з документами. За її словами, після кожної аварії шахтарям багато чого обіцяють, але обіцяного доводиться чекати роками.

Але певний поступ все-таки є. Реконструкція вугільних підприємств почалася з шахти імені Карла Маркса, що знаходиться у місті Єнакієве і належить ДП «Орджонікідзевугілля». В червні минулого року тут стався вибух, що забрав життя 13 осіб, пошкодив не тільки внутрішнє обладнання шахти, але й будівлі над землею. Загиблих у затопленій глибокій шахті шукали майже півроку, більшість тіл потребувала експертизи ДНК для встановлення особи.

Та за декілька місяців шахту відбудували, отримавши доступ до 8 мільйонів тонн цінного коксівного вугілля. Жителі невеличкого селища, що знаходиться поряд із шахтою, забезпечені роботою щонайменше на 10 років, обіцяють місцеві керівники.

А щоб гірники працювали безпечно, з єнакієвської шахти імені Карла Маркса починається і впровадження нового, безпечнішого шахтного обладнання, яке розробили донецькі вчені. Але якщо наука виявиться безсилою проти стихії, і аварії продовжаться, то уряд повністю заборонить будівництво нових шахт глибиною 1000 метрів і більше, запевнив міністр Віктор Полтавець.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG