Доступність посилання

ТОП новини

Юхновський: Дії депутата Колесніченка є провокацією


Голова Українського інституту національної пам'яті Ігор Юхновський
Голова Українського інституту національної пам'яті Ігор Юхновський

Київ – Лідер групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко заявив у середу на засіданні Верховної Ради, що віце-прем’єр Семиноженко доручив розглянути можливість підпорядкування Українського інституту національної пам’яті Державному комітетові архівів, який очолює комуністка Ольга Гінзбург. Підставою для цього став лист депутата від Партії регіонів Вадима Колесніченка, який звинуватив Інститут у «ревізії спільної історії України та Росії». Голова Українського Інституту національної пам'яті Ігор Юхновський в інтерв’ю Радіо Свобода відкинув ці звинувачення як безпідставні й провокативні.

– Я не знаю, хто цей представник Партії регіонів. Я ніколи особисто з ним не розмовляв. Він ніколи не приходив до мене і нічого не запитував. І я дуже здивований тим, що ця людина назвала мене антисемітом за мій абсолютно зважений та збалансований виступ на єврейсько-українській конференції з нагоди відзначення 75-х роковин Голодомору. Виглядає так, що цей молодий чоловік нічого про мене не знає і ніколи не читав того, що я пишу, і не чув нічого з того, що я проголошую. Я думаю, що його дії й виступи кимось інспіруються і кимось замовляються. Це вкрай непорядно.

– Народний депутат Вадим Колесніченко очолює громадську організацію «Російськомовна Україна», яка захищає права російськомовного населення.

– Ніхто російськомовного населення в Україні не утискає. Навпаки, моя думка, що російськомовне населення в Україні себе почуває краще, аніж в Росії. Тому я не знаю, за що бореться пан Колесніченко і чого він власне хоче досягнути.

Я б навіть не хотів коментувати листа цього народного депутата, бо вважаю, що мій вік та мій державний і науковий статус цього не дозволяє. Але він висунув звинувачення й проти Інституту національної пам’яті, який я очолюю. Тож я доводжу до відома громадськості, що ці звинувачення свідчать, що Колесніченко нічого не знає про те, що насправді робить Інститут.

Інститут запропонував нову програму з історії для середньої школи. Цю програму написали видатні історики. Вона розглядає Україну не як моноетнічне українське середовище, а як державу і країну, яка була в оточенні інших країн. І фактично це не стільки історія українського етносу, скільки як історія української землі. Це історія усіх етносів, які мешкали на цій землі і своїми діями прославили Україну.

Тим самим ми витворили такий новий тип історії, європейський тип, який об'єднує, а не роз'єднує. Це консолідуючий тип історії, причому, як у рамках самої країни, так і в рамках Європи й світу.

– А як Інститут національної пам’яті формує концепцію Другої світової війни?

– Ми ще не закінчили роботу над концепцією. Але ми провели вже 12 круглих столів, куди приходили усі, хто хотів, і висловлювали свої думки. Ми видали стенограми усіх цих обговорень із усіма різноманітними точками зору. На основі цих стенограм ми і пишемо історію Другої світової війни, пишемо концепцію історичної пам’яті України про Другу світову війну.

Ця війна – страшне нещастя. І вона зображається не тільки як війна солдатів, які воювали на фронтах, але і як війна тих людей, які були в тилу, в окупації. Ця історія описує й перемоги під Москвою, і під Сталінградом, на Курській дузі, які переламали хід війни. Вона описує долю військовополонених. Це така зважена й розумна історія.

Безумовно, вона описує й визвольний рух, який був в Україні. Адже завдяки цьому визвольному рухові змінилася думка Сталіна про Україну, «Українськими» назвали фронти, запровадили орден Богдана Хмельницького, створили міністерство оборони України, міністерство закордонних справ і відкрили академію МЗС. Український визвольний рух вплинув і на дії союзників, він вплинув і на рішення Ялтинської конференції.

Що ж стосується ОУН-УПА, то як ми можемо, висвітлюючи історію Другої світової війни, і не говорити про УПА. Вони не були фашистами, вони воювали проти фашистів, і завжди у своїх діях дбали лише про незалежність України. ОУН-УПА використовувала усі історичні можливості, щоб досягнути своєї мети. І завдяки й тому, що були ОУН-УПА, ми маємо незалежну Україну, депутатом вищого законодавчого органу якої є той пан Колесніченко.

Ми намагаємося зібрати, проаналізувати й висвітлити усі фактори. І все це демонструє, що у перемогу над фашизмом Україна зробила головний внесок.

Я про все це говорив з Герасимовим, з іншими очільниками ветеранських організацій, із ветеранами, які воювали. Я сам воював. То про що каже цей Колесніченко?! Що він може сказати мені, ветерану? І що він взагалі знає про роботу Інституту пам’яті?

– Чи Вам офіційно повідомляли про те, що розглядається питання переформатування Інституту національної пам’яті?

– Офіційно мені ніхто нічого не говорив, натомість я мав розмову із віце-прем’єром Семиноженком, і він сказав, що має прийти до нас і ознайомитися із ситуацією на місці. І мене дуже дивує, що Володимир Семиноженко допустив такі заяви. Я думаю, що через Колесніченка пробують робити певні провокації, пробують дізнатися, чи пропустить суспільство таке «свинство». Це така спроба дізнатися реакцію громадськості.

Р.S. Пізніше, віце-прем’єр-міністр України Володимир Семиноженко заявив, що уряд не має наміру закривати Український інститут національної пам’яті і підтвердив, що має особисто зустрітися з керівництвом Інституту й обговорити питання подальшої роботи цієї установи. За словами Семиноженка, будь-які рішення – чи про зміну напрямків діяльності інституту, чи про його реформування – ухвалюватимуть на підставі відповідного аналізу та за участі громадськості.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG