Доступність посилання

ТОП новини

Без успішних реформ криза не скінчиться


Київ – Пожвавлення, яке відчула українська економіка після кризи, перетвориться на тривале зростання лише в разі успішних структурних реформ. Такими є висновки оприлюдненого вчора дослідження Національного інституту стратегічних досліджень. Якщо ж нова влада виявиться нездатною до реформ, то, на думку провідних українських експертів, на країну чекатиме друга хвиля кризи і подальше економічне відставання.

Провідні галузі української економіки виходять із кризи. Промисловість у першому кварталі нинішнього року зросла на 16 % у порівнянні з початком минулого року. Транспортна галузь виросла на 10%, сільське господарство – більш ніж на 5. Збільшила обсяги продажу навіть оптова торгівля, яка донедавна втрачала позиції – йдеться у висновках Національного інституту стратегічних досліджень.

Проте навіть такі позитивні тенденції не гарантують остаточного виходу України з кризи, пояснює заступник голови Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

«Якщо спусковим гачком кризи в Україні стали зовнішні параметри, падіння експорту, то й зараз причиною пожвавлення є одужання світової економіки, збільшення попиту на метал та іншу українську продукцію. Це пояснює, чому ростуть саме експортні сектори, – говорить Ярослав Жаліло. – Тоді як легка та харчова промисловість, які працюють для внутрішнього ринку, з кризи не вийшли. Відсутність структурних реформ веде до відновлення попередньої моделі економіки, не здатної конкурувати з країнами, які відновилися після кризи, і ми можемо цей чинник зростання швидко втратити».

Ярослав Жаліло відзначає, що навіть поліпшення співпраці з Росією та низька ціна на газ не є достатніми стимулами для стабільного зростання української економіки. Потрібні системні реформи, серед яких експерти Центру стратегічних досліджень виділяють підвищення продуктивності кредитного сектору, розширення податкової бази, що дасть змогу зміцнити бюджет без збільшення тиску на окремого бізнесмена. А крім того, уряд має створити такі умови, за яких переваги отримає інвестор, готовий збільшувати зайнятість та розвивати високотехнологічні виробництва. Ресурси для цього можна отримати за рахунок збереження нинішнього зростання експорту, підсумовують фахівці.

Експерти говорять про ВВП в 4% і підводні камені реформ

Якщо ці та інші реформи будуть успішними, то вже цього року реально говорити про зростання ВВП на 4 відсотки, прогнозує керівник групи радників національного банку України Валерій Литвицький.

«Важливо використати ті плюси, які зараз дають, зокрема, ухвалений бюджет та зростання зовнішньої торгівлі, щоб надати цьому пожвавленню характер підйому, Можна вийти на ці показники, але важливо не заплатити за це високу інфляційну ціну. Бо можна «нагнати» й іще більший ВВП, але не завдяки реальному зростанню, а за рахунок інфляції», – зазначив керівник групи радників національного банку України.

Для того, щоб зберегти зростання економіки, доведеться подолати й інші труднощі, відзначає економіст Олександр Пасхавер: «Реформи є невідворотними, до того ж їх супроводжуватиме болісна зміна статусу кво. Тому неможливо здійснити реформи в неконсолідованому суспільстві. Їх неможливо робити без довіри до влади. І головне: реформа має бути з окремим рядком у бюджеті. Для прикладу, коли Барак Обама почав реформувати медицину США, в бюджеті вже були закладені всі потрібні для неї кошти на весь час реформи».

Загалом в експертному середовищі панує думка, що вихід із кризи є нагодою сформувати інноваційну, динамічну модель економіки в Україні. І якщо цього не зробити зараз, Україні доведеться дуже довго й важко долати економічне відставання від решти світу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG