Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв у Дамаску. «Росія хоче бути другом усіх» – американський експерт


Марк Кац
Марк Кац

Прага – «Ласкаво просимо, російський друже!» – такими словами сирійська державна преса привітала Дмитра Медведєва, який сьогодні приїхав із офіційним візитом до Дамаска. Це перший візит президента Росії до Сирії за всю історію відносин між державами. Про свої очікування від цього візиту Радіо Свобода розповів американський фахівець із питань російської політики на Близькому Сході, професор університету Джорджа Мейсона Марк Кац.


– Які головні теми переговорів президента Росії у Дамаску?


– Є різні питання, про які вони можуть говорити. Очевидно, що це Тартус, військо-морська база. Інше питання – російські військові поставки, і як за них будуть платити. Дуже делікатніший момент – це звинувачення Ізраїлю в тому, що Сирія передає російські ракети та іншу зброю «Хезболлі» у Лівані. Росіяни захочуть запевнень, що подібного не буде, а сирійці, звісно, все будуть заперечувати. Гадаю, що це складне питання, з огляду на те, що у Росії склалися непогані відносини з Ізраїлем.

– Російські інформаційні агенції повідомляють, що ключовою темою переговорів російського лідера буде іранська ядерна програма, адже президент Сирії є союзником Тегерана. Чи ви це очікуєте?

– Ні. Це не стиль Москви. Сирія не робитиме нічого, щоб позитивно вплинути на Іран. Тому я не думаю, що це буде серйозною темою переговорів.

– Сполучені Штати нещодавно відновили санкції проти Дамаска. Чи візит Медведєва турбує Вашингтон?

– Стурбованість буде, але що Сполучені Штати можуть зробити? Гадаю, що республіканці будуть струрбовані набагато більше. Думаю, що адміністрацію Обами цей візит збентежить, але може там скористаються нагодою, щоб сказати ізраїльтянам – «ми намагаємося ізолювати Сирію, але нам це не дуже вдається і може, якщо ви будете гнучкішими у справі поселень, то й Росія може пристати на наш бік».

– Як цей візит може вплинути на роcійсько-ізраїльські відносини?

– Я переконаний у тому, що росіяни запевнюють ізраїльтян у тому, що нічого серйозного не відбувається, ба більше, що Росія хоче стримати Сирію. Вони говорять різні речі різним людям.

– Що візит Медведєва до Сирії говорить про нинішню близькосхідну політику Росії?


– Політика Москви на Близькому Сході полягає в тому, щоб бути другом усіх. Із Ізраїлем, із поміркованими арабами, з радикальними арабами, з Іраном. Москва є другом усіх, за винятком «Аль-Каїди», яка, звісно ні з ким не хоче дружити. Москва навіть дружить з «Хамасом» і «Хезболлою». Гадаю, що частково це пов’язано з тим, щоб просувати свої економічні інтереси. Але один із головних мотивів також полягає в тому, щоб не дати перетворити Північний Кавказ на таку ж знакову справу для мусульман як це був Афганістан у 1980-ті роки.

І цікаво, що росіяни багато в чому успішні. Виглядає, що мусульманський світ не дбає про мусульман у Росії. Росіяни кажуть – «ми з вами, чи це стосується Палестини, чи Іраку, а ви маєте прийняти наш аргумент – є купка невдоволених радикалів на Північному Кавказі, а більшість російських мусульман у Росії – щасливі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG