Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд: університетська система потребує радикальних змін


(архівна фотографія) Міністр вищої освіти Дейвід Віллетс (праворуч) під час промови прем’єр-міністра Дейвіда Камерона, 13 травня 2010 року
(архівна фотографія) Міністр вищої освіти Дейвід Віллетс (праворуч) під час промови прем’єр-міністра Дейвіда Камерона, 13 травня 2010 року

Лондон – Міністр, що відповідає за університетську освіту у Великій Британії, заявив про потребу радикальних змін системи. На його думку, університетська освіта має давати більше переваг і студентам, і платникам податків. Міністр Дейвід Віллетс вважає, що попередній уряд лейбористів залишив вищій освіті «хиткий фундамент без життєздатного довготривалого майбутнього».

Британський уряд попередив, що на університети країни чекають складні часи, і їм слід знайти дешевші й гнучкіші способи навчання. Кабінет Дейвіда Камерона ставить за мету значне скорочення видатків на громадські потреби для подолання величезного дефіциту бюджету країни, і заощадження не оминуть царини освіти, зокрема, університетів.

До осені готується перегляд системи фінансування вищих навчальних закладів. Очікується, що перегляд, який здійснює команда на чолі з колишнім головою нафтогазової компанії British Petroleum лордом Брауном, рекомендуватиме дозволити підвищення плати за навчання студентів. Така рекомендація неминуче викличе протест із боку Ліберально-демократичної партії, що є молодшим партнером консерваторів у владній коаліції.

Міністр вищої освіти Дейвід Віллетс заявив, що лейбористи залишили у цій ділянці цілковитий безлад і що його урядові тут треба заощадити 700 мільйонів фунтів стерлінгів на рік. Він зазначив, що не хотів би випереджати висновки лорда Брауна, але, на його думку, плата за навчання має зрости.

В Англії студенти одержують державні позики на навчання, яке нині коштує близько чотирьох з половиною тисяч доларів на рік. Студенти повертають ці позики державі, лише коли їхня заробітна платня по завершенні навчання перевищить близько 20 тисяч доларів на рік. Національна профспілка студентів каже, що багато випускників уже живе з величезним боргом, і звинувачує уряд у намаганні ще збільшити студентські борги.

Тягар на плечах платників податків

У своїй першій великій промові після приходу на посаду міністра вищої освіти Віллетс наголосив, що самого лише збільшення плати за навчання буде недостатньо, щоб розв’язати проблеми фінансування. Він сказав, що якщо збільшити плату за навчання, то відповідно треба буде позичати студентам більші суми, що призведе до збільшення видатків бюджету. Тож цей захід не дає швидкої відповіді на нинішню економічну кризу.

«Ми справді маємо проблему. Коли ми ознайомилися з бухгалтерією, то побачили, що лейбористський уряд залишив нам пропозицію заощадити сотні мільйонів фунтів на освіті без жодних натяків на те, як це зробити. Я найменше хотів би робити жалюгідним існування студентів. Я хочу скористатися з цього становища як із нагоди реформувати наші університети, щоб вони дали студентам кращі можливості», – заявив Дейвід Віллетс.

Він наголосив, що після висновків перегляду лорда Брауна надійде час «великих рішень».

Учіться вдома!

Віллетс є прибічником ідеї, щоб студенти навчалися в будь-якому університеті країни, водночас залишаючися вдома. За традицією, у Британії студенти залишають батьківський дім і їдуть навчатися до інших міст. Це вважається початком самостійного життя. Віллетс хоче, щоб студенти залишалися жити вдома, що скоротило б для них кошт життя.

Модель, на яку орієнтується міністр, – це Лондонський університет. Він має 45 тисяч студентів, які навчаються, так би мовити, на відстані за його програмою у 180 країнах. Віллетс вважає, що можна бути студентом, наприклад, Оксфордського університету, але відвідувати навчання за його програмою у місцевому коледжі якогось іншого міста.

Тисячі студентів у Великій Британії вже вчаться на відстані через систему так званого «Відкритого університету», а деякі місцеві коледжі дають можливість проходити університетський курс. Саме до таких різновидів навчання намагається заохотити новий уряд.

Цього року до університетів намагається вступити рекордне число абітурієнтів – на понад 16 відсотків більше, ніж торік. Після перегляду політики лорда Брауна парламент голосуватиме за підвищення плати за навчання. Але ліберальні демократи – коаліційні партнери консерваторів в уряді – обіцяли взагалі скасувати плату за навчання, тож їх буде надзвичайно важко переконати підтримати підвищення плати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG