Доступність посилання

ТОП новини

Історія ОУН на настінній мапі


Львів – Ті, кого цікавить історія Організації Українських Націоналістів, відтепер можуть ознайомитись з нею вже з мапи, присвяченої 120-річниці від дня народження голови ОУН Андрія Мельника, який народився 12 грудня 1890 року на Львівщині. Це дев’ята історична карта, підготовлена Благодійним фондом «Україна-Русь» у Львові.

Настінна мапа ОУН містить світлини і короткі біографічні дані 17 керівників організації, починаючи від засновників Євгена Коновальця та Андрія Мельника і до нинішнього голови Анатоля Камінського. Для усіх визначних діячів просто бракувало площі, пояснюють автори.

На мапі є історична довідка про ОУН, яка утворена у Відні у 1929 році в результаті об’єднання Української Військової організації з кількома націоналістичними групами. Головною метою ОУН було встановлення самостійної соборної національної держави на всій українській етнічній території.

Спершу ОУН активно діяла в Галичині і на Волині, згодом поширилась на Буковину, Закарпаття . На мапі позначені напрями руху похідних груп ОУН. Південна дійшла аж до Криму, Кубані, Дону.

Голова Благодійного фонду «Україна-Русь» Ростислав Новоженець зазначив, що мапа демонструє той факт, що ОУН не була лише західноукраїнським явищем, а загальноукраїнським. Адже такі головні ідеологи ОУН як Дмитро Донцов, Юрій Липа, Микола Міхновський народились на Великій Україні.

«Ми намагались максимально знайти матеріали про діяльність ОУН на Сході і тепер є чимало архівів, які розповідають, як діяла організація у Великій Україні», – каже Ростислав Новоженець.

Карта «ОУН» розрахована на молодь

На карті «ОУН» перелічені понад 60 знищень активістів антиукраїнської політики, поданий список ідеологів організації і крайових провідників, виділені місця важливих конференцій, штаб квартири ОУН, місця народження, ув’язнення і смерті визначних діячів.

Брати провідника ОУН Степана Бандери Василь і Олександр загинули в німецькому концтаборі Аушвіц, а батько – отець Андрій – знищений у радянській тюрмі в Києві.

Один із авторів карти Ігор Дикий зауважив, що вони прагнули якомога лаконічніше і доступніше подати усю важливу інформацію, щоб у простій формі можна було зрозуміти, як існувала ОУН, які мала структури.

Ініціатори мапи сподіваються, що вона зацікавить передусім молодь, яка не читає великі дослідження про ОУН. І навіть у львівських школах, де презентували карти, учні майже нічого не знали про діяльність ОУН-УПА.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG