Доступність посилання

ТОП новини

«Ми переконані, що Україна повинна бути в Євросоюзі» – євродепутат


Депутат Європейського парламенту Ян Козловський
Депутат Європейського парламенту Ян Козловський

Брюссель – Євроінтеграція України неможлива без адміністративної реформи, вважає євродепутат від Польщі Ян Козловський. Її мета – передача більших повноважень місцевим органам влади, заявив він в інтерв’ю Радіо Свобода. Ян Козловський – один із засновників «Солідарності», а сьогодні – член польської провладної партії «Народна платформа» та правої Європейської народної партії. В Європарламенті він входить до комітету парламентської співпраці Україна – ЄС.

– Пане Козловський, якою Ви бачите ситуацію в Україні?

– У Польщі, яку я представляю, ми зацікавлені бачити Україну в складі Європейського Союзу. Я був спостерігачем на місцевих виборах у Києві, і в підсумку ми заявили, що були помічені недемократичні кроки, починаючи від змін до закону про вибори за три місяці до волевиявлення і закінчуючи тим, що в день виборів підтримка Партії регіонів досягала 80%... Україна повинна дотримуватися демократичних стандартів. Крім цього, Жозе Мануель Баррозу зазначив, що угода про асоціацію може бути укладена вже до кінця цього року. Тому я сподіваюся, що її підпишуть під час польського президентства в ЄС (у другій половині 2011 року – ред.). Але, щоб стати повноцінним членом європейської спільноти, Україна повинна здійснити реформи у виборчому законодавстві, у сфері свободи слова та адміністративну реформу. Ми працюємо з Україною, а не з партією, яка при владі. Ми переконані, що Україна повинна бути в Євросоюзі.

– Як Ви оцінюєте поступ у європейській інтеграції України за останній рік?

– На мою думку, цей крок був досить незначним. Народ, громадська думка мають більше тиснути на владу. Люди, з якими я спілкувався останнього разу в Україні, були досить песимістично налаштовані щодо членства в ЄС. Але, можливо, це проблема корупції. Так, вона є в кожній країні, але не у такому масштабі, як в Україні!

– Як Ви боролися з корупцією у Польщі?

– У Польщі ми провели адміністративну реформу в 90-х роках, створивши комуни та воєводства із самоуправлінням. Таким чином, зараз на рівні воєводств ми маємо керівника, призначеного прем'єр-міністром, але існує і місцевий парламент, який обирає маршалка. Звичайно, це не військова посада, це «президент регіону». Отже, ми маємо подвійну владу. Таке ж рішення потрібне Україні. Децентралізація потрібна, щоб активізувати місцеві громади.

– Які перешкоди, на Вашу думку, заважають такій реформі в Україні?


– Під час нашої зустрічі з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим він сказав, що вони думають про цю реформу. Але ми повинні бачити рішучість у діях.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG