Доступність посилання

ТОП новини

М'ясо в ціні


Яловичина в Україні продовжує дорожчати. Про це заявив заступник гендиректора «Української аграрної конфедерації» Олександр Ярославський. За його словами, цього року вартість яловичини може зрости ще на 7%. Експерт не виключає також підвищення цін на свинину.

Ціна на яловичину в українських магазинах становить у середньому від
36 до 42 гривень за кілограм (м'ясо без шматків жиру та кісток). Свинина коштує на 2-3 гривні дорожче. І яловичина, і свинина можуть подорожчати, але причини цього можуть бути протилежні, констатує заступник гендиректора «Української аграрної конфедерації» Олександр Ярославський.

Основні причини подорожчання

На вартість яловичини продовжує впливати зниження поголів’я великої рогатої худоби в Україні, наголошує Олександр Ярославський. (Торік кількість корів скоротилася на 2%, повідомив Держкомстат. Зараз в Україні є близько 2,5 мільйонів корів).

«На яловичину в Україні ціна підвищується традиційно, зі швидкістю близько 6-7% на рік. Звичайно, що через зниження пропозиції ціна зростає. Ще один чинник, який впливає на кількість яловичини на ринку України – це її активний експорт, чим теж знижується пропозиція. І теж сприяє підвищенню ціни», – зазначив Олександр Ярославський.

На відміну від числа корів, поголів’я свиней торік в Україні зросло на 6% і перевищило 8 мільйонів голів. Але свинина, як і яловичина, теж може подорожчати, прогнозує експерт Олександр Ярославський. За його словами, українським виробникам свинини доведеться відшкодовувати свої минулорічні збитки.

«Підприємства, які вирощують свиней, 2010 року опинилися у складній ситуації. Закупівельні ціни, внаслідок значного збільшення поголів’я свиней, впали. А торік рентабельність свинарства була негативною – з кожної вкладеної гривні виробники отримали лише 74 копійки. Звичайно, вони зазнали збитків. Особливо, це стосується приватних господарств населення. Адже великим господарствам було все-таки легше. У них є замкнутий цикл виробництва. І на них менше вплинуло зростання цін на зерно і взагалі на культури, які є основними сировинними компонентами для виробництва комбікормів», – додав експерт.

В українських селян немає права на свою продукцію і це впливає на ціни на харчі (зокрема, на м'ясо). І як наслідок – немає нормального ринку, але є купа посередників, через які вартість збільшується, зауважує колишній міністр економіки України Володимир Лановий.

«Селяни не виробляють свою продукцію, не володіють нею, не продають, не можуть поставити її в місто, не можуть дізнатися про ціни (це прямі угоди)… Відірваним є село. Тобто структура виробництва сільського господарства не відповідає структурі попиту на продукцію в містах України», – наголошує Володимир Лановий.

Експорт зростає, імпорт скорочується – Держкомстат

Тим часом цього року в Україні загалом зросло виробництво м'яса, повідомляє прес-служба асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Один із результатів збільшення виробництва – скорочення імпорту та зростання експорту. За даними Держкомстату, у перші два місяці цього року експорт м’яса, порівняно з аналогічним торішнім періодом, зріс на 100% (до 21 мільярда доларів), а імпорт знизився на 19% (до 32 мільярдів доларів).

Імпорт м’яса Україна знижує, але він продовжує сягати десятків мільярдів доларів. Ціни на українське м'ясо наближаються до рівня цін в основних країнах-експортерах, розповідає Єлизавета Святківська, виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу.

«Якщо говорити про ринок свинини, то у нас є конкуренція з боку європейських постачальників, які завозять в Україну різної якості сировину, в тому числі й охолоджену високоякісну свинину, яка може конкурувати з вітчизняними виробниками. І вона буває на 1-2 гривні дешевша за кілограм. Тому такого маневру до зростання цін у тих, хто виробляє свинину немає. А у виробників яловичини, зважаючи на те, що більш-менш сталий попит на даний вид м’яса і скорочується його пропозиція через зменшення поголів’я худоби, є можливість переглянути ціни», – поінформувала Єлизавета Святківська.

Менеджер однієї з українських фірм – імпортерів м’яса Ірина Бабійчук стверджує, що імпортери не є загрозою виробникам м’яса в Україні та не спричиняють подорожчання продукції.

«Як може бути більше, якщо у нас така нестабільна ситуація, що усі просто бояться завозити. Сьогодні одне, завтра інше. Країна взагалі дуже нестабільна, тому вони й бояться. На митниці деруть, ветеринари деруть, мито – це все неможливо витримати. Як можна працювати? Як тільки товар перетинає кордон – і починається: тим дай, тим дай. Попит є, бо м’яса мало. Свинину дуже беруть. Яловичину так собі: язик яловичий беруть», – каже Ірина Бабійчук.

Торік в Україні виробили понад 2,9 тисяч тонн м'яса всіх видів. Це 7% більше такого ж показника за 2009-й рік, повідомив Держкомстат.

Один українець споживає за рік близько 40 кілограмів м`яса у середньому. У Сполучених Штатах люди вживають 94 кілограми, у Франції та Німеччині – близько 80, а в Польщі – 68.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG