Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі «зник» мільйон громадян


Варшава – Польські демографи й соціологи не дорахувалися мільйона поляків. Вони кажуть, що ці люди виїхали на Захід у пошуках роботи і вкоренилися в чужих країнах. Експерти твердять, що потрібно уточнити справжню кількість населення польської держави. Водночас вони прогнозують, що в Польщі побільшає заробітчан з України.

Офіційна кількість населення Польщі – 38 мільйонів людей – не відповідає дійсності. Так твердять польські дослідники, які займаються питаннями народонаселення та трудової міграції.

Відома в Польщі професор-демограф Кристина Іґліцька закликала Головне польське статистичне управління уточнити, скільки ж насправді людей проживає в країні. Вона вважає, що за межі держави виїхало понад два мільйони поляків, причому половина з них не мають наміру повертатися на батьківщину.

Повертатися з еміграції невигідно?

Польський соціолог Міколай Павляк каже, що трудова міграція з Польщі до західноєвропейських країн посилилася після вступу цієї держави в ЄС. «З даних досліджень польських та закордонних фахівців, які займаються еміграцією з Польщі, – говорить Павляк, – виникає, що емігрантам вдалося освоїтися в тих країнах, куди вони виїхали. Інакше кажучи, їм невигідно повертатися, бо за кордоном вони купують нерухомість, там народжуються їхні діти. Вони так зв’язані з цими країнами, що вже не повернуться до Польщі».

Найохочіше польські трудові мігранти вирушають до Великої Британії. За даними імміграційної служби цієї країни, в ній працює 390 тисяч громадян Польщі. Проте, як каже Йоанна Фоміна, варшавський експерт з питань трудової міграції до Великої Британії, це далеко не повні дані. Насправді поляків на островах значно більше, їх кількість сягає навіть 500-600 тисяч. Мовляв, імміграційні служби ведуть облік прибульців з Польщі на підставі першого дозволу на працевлаштування, а це досить неточний метод обліку. Фоміна підтверджує, що багато поляків вирішили надовго залишитися у Великій Британії. Про це свідчить хоча б той факт, що польки-емігрантки охочіше народжують дітей, аніж ті, які залишилися на батьківщині. Чимало поляків-емігрантів твердить, що повернуться до Польщі, та це станеться тоді, коли вони вийдуть на пенсію. За спостереженнями експерта, це пов’язане з тим, що змінився характер еміграції, тепер розлука з батьківщиною не є настільки драматичною, як це було в часи комунізму. Мовляв, польські емігранти мають можливість часто приїдждати до Польщі, відвідувати рідних. «Після фінансової кризи у 2008-2009 роках, – розповідає Фоміна, – частина поляків повернулася у Польщу, але половина з них стверджує, що все одно за якийсь час знову емігрує до Великобританії».

Експерт наголошує, що такі тенденції зберігатимуться навіть всупереч економічній кризі, яка триває в країнах ЄС. Мовляв, Велика Британія значно заможніша країна, ніж Польща, тож поляки залюбки там оселяються. Фоміна каже: «Я вважаю, що більшість із них залишиться таки у Великій Британії, навіть ті, які там втратили роботу. Думаю, що вони захочуть залишитися у Великій Британії, тому що допомога безробітним там набагато більша, ніж у Польщі».

Українських заробітчан у Польщі побільшає

Польські соціологи вважають, що еміграцію поляків на Захід відчують і в Україні. Соціолог Міколай Павляк твердить, що виїзд за кордон працездатного польського населення матиме дуже великий вплив на трудову міграцію українців до Польщі. Від початку цього року, каже він, у Польщі працевлаштовано понад 100 тисяч осіб на підставі так званих декларацій працедавця. Переважна більшість із цих ста тисяч, каже експерт, це українці.

Водночас Павляк наголошує, що окрім еміграції поляків на Захід збільшення кількості українських заробітчан у Польщі пов’язане з відносною польською економічною стабільністю. Мовляв, польський ринок праці, що динамічно розвивається, стає дедалі відкритішим для працівників з України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG