Доступність посилання

ТОП новини

«Стаття Тимошенко» закрила Україні дорогу до Європи?


Київ – В оточенні Президента Віктора Януковича верх беруть прибічники жорсткої лінії поведінки, вважають експерти. Про це свідчить, зокрема, провал ідеї щодо декриміналізації Верховною Радою статті 365 Кримінального кодексу, за якою до 7 років ув’язнення засуджена колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Наслідком таких подій може стати міжнародна ізоляція, кажуть політологи. З цим погоджуються і в опозиції.

Парламентська більшість у вівторок не підтримала поправок, внесених опозиційними депутатами, які, в разі ухвалення, дозволили б звільнити Юлію Тимошенко з ув’язнення. Зокрема, фракція Партії регіонів проігнорувала голосування за поправки, запропоновані головою парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутатом від БЮТ Віктором Шевцем. Вони передбачали вилучити 365-у статтю з переліку статей, за якими передбачена кримінальна відповідальність.

Однак, долати наслідки такого рішення Верховної Ради, доведеться Президенту Віктору Януковичу, вважає політолог Олександр Палій.

«Очевидно, що останнє рішення по Тимошенко є виявом так званої жорсткої лінії в оточенні Президента Януковича, спрямованої на те, щоб «дотиснути» це питання будь-якою ціною. Навіть ціною ізоляції України. Таке рішення не виводить повністю Президента з-під вогню критики, оскільки він може вирішити це питання, задіявши своє конституційне право помилування. З точки зору його власних інтересів, іміджу Президента це був би оптимальний варіант», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Олександр Палій.

Партія регіонів бере приклад із демократичних країн?

Натомість у Партії регіонів можливу декриміналізацію «статті Тимошенко» називають відступом від демократичних норм. За словами голови фракції цієї політичної сили Олександра Єфремова, аналогічна стаття є в кримінальному законодавстві США, Франції та інших демократичних країнах. Єфремов запевнив, що регіонали зверталися до експертів із проханням проаналізувати законодавство інших країн, у тому числі європейських.

«Наша позиція була послідовною. Вона зводилася до того, що ми під одну людину Кримінальний кодекс міняти не будемо, оскільки це небезпечно. Це може створити прецедент, яким скористаються безвідповідальні чиновники і створять для держави цілу низку проблем. З цим наша фракція категорично не погоджується», – додав Єфремов.

Ухвалений закон легалізує кримінальну діяльність – Кириленко

Депутати від БЮТу у відповідь на дії більшості заблокували у трибуну та президію Верховної Ради. Перший заступник керівника фракції Андрій Кожем’якін заявив із трибуни, що своїм голосуванням Партія регіонів продемонструвала, як вона виконує роль обслуговуючого персоналу і створює видимість реформування кримінального законодавства. Після цього опозиціонери залишили залу пленарних засідань. Лідер фракції БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко під час брифінгу заявив, що влада унеможливила європейську інтеграцію України.

«Ми самі собі закрили європейські двері, зусиллями парламентської більшості. Голосування по 95-й поправці все розставило на свої місця. Цей закон легалізує, виводить з-під відповідальності справжній криміналітет, але кидає за ґрати усіх, хто не згоден. Тепер маємо день легалізації в Україні тоталітаризму і репресій», – сказав Іван Кириленко.

Крім того, він повідомив, що фракція БЮТ-«Батьківщина» у середу братиме участь у засіданні парламенту. Він нагадав, що в цей день традиційно у Верховній Раді відбувається день опозиції, під час якого меншість знову порушить питання звільнення Тимошенко. Він також пообіцяв, що БЮТ звернеться з листом до міжнародних інститутів, в якому розповість про обставини декриміналізації деяких статей Кримінального кодексу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG