Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожують Чехії санкції Києва за притулок Олександру Тимошенко? (єропейська преса)


Прага – Чеська преса інформує, що міністерство внутрішніх справ Чехії вирішило дати політичний притулок чоловікові Юлії Тимошенко – Олександру. Місцеві експерти вважають, що «ніякі серйозні санкції Чехії тут не загрожують», хоча цитуються неназвані представники влади в Празі, котрі кажуть, що таке рішення «є нестандартне, бо політичний притулок має отримати особа, котра ніколи не була в Україні політично важливою». Тому деякі чеські видання вважають, що з цього боку «Празі важко буде пояснювати Києву, а це може призвести до твердої реакції України і не виключене відчутне погіршення відносин між Києвом і Прагою».

Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ сказав спочатку журналістам, як цитують його «Лідове новіни»: «...неясно, чи отримав уже притулок Олександр Тимошенко, бо це робимо не ми». Газета також цитує Шварценберґа, який сказав про розмови з міністром внутрішніх справ Чехії Яном Кубіцем під час засідання уряду: «З тих розмов стало ясно, що міністерство внутрішніх справ зобов’язалося надати такий притулок. Під час перерви у засіданні уряду я зустрівся з міністром Кубіцем. Запитав його, чи є це правдою, бо зі мною ніхто не консультувався. Він сказав, що так, і цим для мене все було вирішено», – сказав Карел Шварценберґ.

Видання також інформує, що Олександр Тимошенко вже був ув’язнений в Україні у 90-их за нібито корупцію і незаконне використання державних коштів. «Стосувалося їхнього бізнесу в 90-ті, коли вони (з Юлією Тимошенко) стали одними з найбагатших людей в Україні. Але незаконні оборудки родини Тимошенко тоді не було доведені, і їх обох звільнили». «Лідове новіни» також наголошує, що тепер прокуратора України відновила ці старі справи щодо Юлії Тимошенко та її родини, насамперед, не виключено, й проти Олександра Тимошенка. «Дуже ймовірно, що Олександр Тимошенко цей притулок у Чехії отримає, але це, звичайно ж, призвело б до похолодання у відносинах з Києвом», – стверджують «Лідове новіни» і наводять приклад з отриманням політичного притулку в Чехії колишнім міністром з уряду Юлії Тимошенко Богданом Данилишиним.

Чеський політолог Йозеф Млейнек вважає, що якогось значного погіршення стосунків між Києвм і Прагою у разі надання Чехією притулку Олександру Тимошенко не станеться. Хоча неназваний представник влади сказав газеті, що «є не стандартним, що політичний притулок має бути наданий особі, котра ніколи не була в Україні політично вагомою» і тому такий крок буде важко пояснити Києву.

Чеська «Днес» інформує, що Олександр Тимошенко подався на політичний притулок у Чехії наприкінці 2011 року. Також цитує міністра закордонних справ Карела Шварценберґа: «Олександр Тимошенко, найскоріше, тут залишиться», хоча міністерство внутрішніх справ Чехіє нічого не коментує. «Як я знаю, цей пан уже попросив про притулок у Чехії. Здається, вже було вирішено, що він тут залишиться», – сказав «Днес» Карел Шварценберґ. Українська партія «Батьківщина» підтвердила наміри Олександра Тимошенко про політичний притулок у Чехії і пояснила це тим, що українська влада чинить тиск на опозиційного політика і на членів його родини. Хоча «Днес» також цитує речника міністерства внутрішніх справ Павела Новака, котрий заперечує переговори його шефа Янга Кубіци з Карелом Шварценберґом з приводу питання щодо притулку Олександра Тимошенко: «Подібних переговорів не було», – каже Новак. «З паном Кубіцем зустрічалися в уряді, особливих переговорів про це не було», – каже у свою чергу шеф чеської дипломатії. Карел Шварценберґ наголосив, що питання про політичних притулок вирішує виключно міністерство внутрішніх справ і в разі позитивного вирішення заяви Олександра Тимошенко, на думку глави чеського МЗС, не виключена негативна реакція з боку влади в Україні. «Днес» також інформує, що Олександр Тимошенко вже давно має бізнес у Чехії і є співвласником фірми International Industrial Projects. Фірма була зареєстрована до підприємницького реєстру в місті Усті над Лабем у червні 2000 року.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG