Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати ЄС хочуть угоди з Україною, але Київ мусить рухатися


Брюссель – Глибина стосунків із союзом європейських держав залежатиме від того, як в Україні просуватимуться реформи, зазначені в порядку денному угоди про асоціацію, та від вирішення проблеми вибіркового правосуддя. До такого висновку в понеділок прийшли голови дипломатичних відомств ЄС. Як тільки Київ почне рухатися, документ буде підписаний, кажуть дипломати. Водночас, у Брюсселі продовжують шукати дату майбутнього саміту Україна-ЄС, закликають українську владу до діалогу з опозицією та застерігають утриматися від протекціонізму.

Рада міністрів закордонних справ ЄС, насамперед, висловлює занепокоєння низкою порушень під час парламентських виборів в Україні та «офіційно визнаним погіршенням у декількох сферах, порівняно із досягнутими раніше стандартами проведення виборів», мовиться у підсумках брюссельських зустрічей.

Європейські дипломати закликали владу України вести конструктивний діалог із опозицією. Проте особливе занепокоєння вони висловлюють щодо «політично мотивованого судочинства, яке завадило опозиційним лідерам взяти участь у парламентських виборах».

Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі, держави, яка систематично виступає за якомога швидше підписання угоди про асоціацію ЄС та України, зазначив, що «ситуація виглядає позитивно, хоч і пов’язана з деякими умовами». «Будемо підтримувати головування Литви, щоб саміт «Східного партнерства» був успішним, а асоціація з Україною – це одне із можливих складових успіху цього саміту», – сказав він.
Україна повинна провести серйозні реформи, зокрема, системи правосуддя
Радослав Сікорський

«Очевидно, що до того часу Україна повинна провести серйозні реформи, зокрема, системи правосуддя. У такому разі двосторонній успіх можливий», – зауважив Сікорський.

М’яч на боці України – данський дипломат

Умова, згадана польським міністром, була зазначена у висновках засідання Ради міністрів ЄС: підписання угоди має відбутися, «як тільки влада України продемонструє рішучі дії та відчутний прогрес у згаданих сферах», мовиться у документі. Причому, водночас із тим, як угоду підпишуть, можуть бути відкриті та впроваджені на тимчасовій основі деякі з пунктів цього документа.

Міністр закордонних справ Данії Віллі Сьовндаль каже, що наразі м’яч перебуває на українському боці і в Україні мусять рухатися, якщо хочуть, щоб угода була підписана.

Загалом прогрес України оцінюватиметься за трьома критеріями: відповідності міжнародним стандартам у проведенні виборів, унеможливлення вибіркового судочинства та впровадження реформ, визначених у порядку денному асоціації між ЄС та Україною.

Водночас, результатом зустрічі також став заклик до голови європейської дипломатії Катрін Аштон та Єврокомісії підготувати у 2013 році українсько-європейський саміт, засідання Ради співробітництва Україна-ЄС та саміт «Східного партнерства» у Вільнюсі. Дати відкладеного двостороннього саміту в Брюсселі ще не визначили. Джерела у дипломатичних колах пояснюють це пошуками вільного дня у перевантажених розкладах президентів Єврокомісії та Європейської ради.

Не переглядайте тарифних зобов’язань перед СОТ – дипломати ЄС

Європейські дипломати також закликають Київ зробити сприятливішим інвестиційний клімат України, що стає дедалі гіршим, а також посилити боротьбу з корупцією та реформувати управління державними фінансами.

Голови зовнішньополітичних відомств рекомендують владі держави утриматися від скочування до протекціонізму та відкликати зі Світової організації торгівлі свою заявку на додаткові переговори щодо перегляду тарифних зобов’язань України перед цією організацією. «Це робить виклик цілісності багатосторонньої торговельної системи», – пояснюють своє занепокоєння європейські дипломати.

Нарешті, важливий пункт нинішніх висновків стосується переходу до безвізового режиму, настання якого співдружність пов’язує зі впровадженням усіх положень ухваленого раніше плану дій.

Зустріч нічого не змінила – експерт

Загалом від цієї зустрічі нічого не змінилося, каже експерт із варшавського Центру східних досліджень Войцех Конончук. На його думку, українсько-європейські стосунки перебувають у глухому куті, вийти з якого буде непросто. І не лише через те, що відбувається в Україні, а насамперед, через розбіжності, що панують серед європейських країн щодо подальшого зближення з офіційним Києвом.

«Перша група (держав), на мою думку, менша, виступає за підписання угоди про асоціацію. Вони вважають, що це стало б інструментом впливу на внутрішню ситуацію України. Але друга група, більш потужна, переконана, що підписання цього документа з Україною Януковича – це наразі погана ідея. Вони кажуть, що краще зачекати й побачити, що буде далі. Навіть попри те, що економічна частина цієї угоди про асоціацію доволі вигідна для бізнесу ЄС та стала б інструментом для змін економічної системи України», – резюмує експерт варшавського аналітичного центру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG