Доступність посилання

ТОП новини

SIPRI дає не зовсім коректні дані про армію України – військовий експерт


Прага – У свіжому звіті за понеділок Стокгольмський міжнародний інститут досліджень миру (SIPRI) стверджує, що глобальні витрати на озброєння у світі знизилися у 2012 році на піввідсотка і сягнули майже двох трильйонів доларів США. В Стокгольмі кажуть, що так сталося вперше після 1998 року, відколи витрати на армії і озброєння у світі лише зростали. Україна чомусь займає особливе місце у звіті шведських дослідників зі своїм досить значним зростанням, як стверджують вони, витрат на озброєння у 2012-му. Але військові експерти з Києва вказують на не досить достовірну методику Стокгольмського інституту щодо характеристик української армії та торгівлі зброєю з України.

Хоча й світові витрати на військові цілі у 2012-му й трохи впали, та все ж, як стверджують у Стокгольмському міжнародному інституті досліджень миру, вони залишаються над піком витрат часів Холодної війни. Військові витрати, які після закінчення Холодної війни нібито почали поволі спадати, знову пішли вгору після середини 90-х, і особливо після атак на США 11 вересня 2001 року.

Але у 2012 році вперше за довгий період, наприклад, США зменшили свої військові витрати на 6 відсотків, хоча залишаються світовим рекордсменом з понад 40 відсотками світових витрат на армію та озброєння. Союз НАТО скоротив у 2012-му свої витрати на 10 відсотків.

Всупереч нинішньому світовому трендові, Росія і Китай, як свідчать дослідження SIPRI, збільшують свої військові витрати, Москва у 2012 році – на 16 відсотків, Пекін – на 8 відсотків.

Україна у звіті SIPRI – рекордсмен, але експерти це заперечують

У звіті SIPRI, зокрема, відзначено, що Україна збільшила у 2012 році свої військові витрати на 24 відсотки. На це керівник дослідницьких програм київського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець сказав Радіо Свобода: «Насправді це не зовсім так. Тому що, коли ми ведемо мову про витрати на оборону України упродовж двох-трьох останніх років, то насправді вони суттєво не збільшувалися. Фактично Україна витрачає на оборону у межах 1,2 мільярда доларів. Тобто не можна вести мову про те, що Україна суттєво збільшила витрати на оборону».

Сергій Згурець також зазначає, що остання доповідь Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру (SIPRI) викликає не одне заперечення.

«Остання доповідь SIPRI викликає декілька запитань. Одне – що пов’язано зі збільшенням витрат на оборону в Україні, що не відповідає дійсності. А другий параметр – те, що SIPRI чомусь відніс Україну на четверте місце у світі за продажем озброєнь минулого року. Це так само не є правильним. Тому що де-факто Україна, якщо порахувати всі інші країни, десь перебуває у другій десятці країн-експортерів зброї, а не на четвертому місці, як чомусь порахували в SIPRI», – наголошує експерт.

SIPRI використовує свої індекси оцінок, і часом вони дуже різняться щодо реальних фактичних даних
Сергій Згурець
Сергій Згурець також вважає, що справа тут у досить своєрідній методиці підрахунків у SIPRI. «Тобто фактично йдеться про те, що SIPRI використовує свої індекси оцінок, і часом вони дуже різняться щодо реальних фактичних даних витрат на оборону або ж щодо витрат на експорт озброєнь», – каже він.

Цей київський експерт також зауважив, що він і його колеги неодноразово вказували на ці розбіжності між SIPRI і навіть НАТО в сучасних оцінках методик витрат на озброєння і даних про експорт зброї різними країнами.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG