Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі молився разом із главою УГКЦ за жертви Волинської трагедії


Панахида у Варшаві, присвячена 70-річчю Волинської трагедії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Панахида у Варшаві, присвячена 70-річчю Волинської трагедії.

У Варшаві в храмі Української греко-католицької церкви отців-василіан відбулася урочиста панахида за жертвами Волинської трагедії, 70-і роковини якої минають цього року. Участь у варшавських відзначеннях взяли, зокрема, глава УГКЦ Святослав Шевчук, голова конференції римо-католицького єпископату Польщі Юзеф Міхалік та президент Польщі Броніслав Коморовський. Після панахиди голови церков та польський президент завернулися до поляків та українців із промовами. Голови церков та президент Польщі наголосили на важливості спільної заяви польських та українських єпископів із приводу 70-річчя трагічних подій на Волині. Єпископи оприлюднять цю заяву в п’ятницю.

Українська церква на варшавській вулиці Медовій давно не бачила стількох високодостойних гостей. На панахиді, очоленій главою УГКЦ, були присутні українські та польські митрополити. Богослужіння розпочалося з символічного жесту президенської пари Броніслава та Анни Коморовських, які запалили в українському храмі свічки за упокій душ померлих. На жалобне богослужіння прийшли також представники польського уряду, спікер Сенату Богдан Борусевич, депутати Сейму та Європарламенту.

У церкві можна було побачити відомих польських та українських інтелектуалів, зокрема, екс-прем’єра Польщі Тадеуша Мазовецького, ректора Українського католицького університету Мирослава Мариновича, професора Ярослава Грицака та інших. Подію широко висвітлювали польські ЗМІ, зокрема, провідні телеканали країни. На Першому польському національному початок панахиди транслювали на живо.

Глава УГКЦ: «Щоб над нами більше не висіло страшне минуле»

Після панахиди, відправленої польською та українською мовами, зі словом до присутніх звернувся архієпископ Святослав Шевчук. Глава УГКЦ говорив добірною польською мовою. Він назвав криваві польсько-українські конфлікти братовбивчими й нагадував слова з пастирського листа митрополита Андрея Шептицького «Не убий!», написаного у розпалі Другої світової. Архієпископ Шевчук цитував послання митрополита Шептицького про те, що вбивство людини не можна виправдовувати політичною доцільністю.

Глава УГКЦ говорив також про заповіт Івана Павла ІІ для українців і поляків, висловлений ним у 2001 році під час візиту до Львова. Папа, нагадував архієпископ Шевчук, закликав два народи гоїти рани минулого взаємним вибаченням, а також більшого значення надавати тому, що єднає народи, а не розділяє їх.

Архієпископ Святослав Шевчук звернувся до поляків і українців з такими словами: «За всіх них у твоїй присутності, Святий Отче, від імені Української греко-католицької церкви прошу пробачення у Господа Бога Творця, Отця нас усіх, а також пробачення у всіх тих, яких ми якимось чином скривдили – ми сини і дочки нашої церкви. Щоб над нами більше не висіло страшне минуле й не ускладнювало нашого життя. А також ми охоче пробачаємо тим, хто якимось чином скривдив нас».

Голова конференції польських єпископів: «Молимося за померлих вбивць»

Духом прощення і примирення був пронизаний виступ голови конференції польських єпископів архієпископа Юзефа Міхаліка. За його словами, кожен, хто ненавидить свого брата – вбивця. «Хочемо у дусі покори та визнання власних провин принести перед Божий трон болісний фрагмент нашої історії – у 70-і роковини Волинського злочину, братовбивчих подій, які поглинули десятки тисяч жертв серед поляків на Волині. Ми також молимося за тих українців, які загинули за те, що допомагали полякам. Вони – слава України. Молимося також за померлих вбивць, щоб Бог змилосердився над ними за те, що їм забракло милосердя», – говорив архієпископ Міхалік.

Як сказав голова конференції польських єпископів, спільна молитва у Варшаві – це щось більше, ніж тільки 70-річчя Волинського злочину. «Це знак здорового і відважного патріотизму, який відмежовується від націоналістичної чи провінційної школи мислення», – наголосив архієпископ.

«Польсько-українські конфлікти завжди були вигідні третій стороні» – президент Польщі

У свою чергу, президент Польщі Броніслав Коморовський говорив про те, що українці та поляки – сусіди з давніх-давен. У цьому сусідстві, казав він, були як трагічні, так і світлі сторінки. Коморовський наголосив на тому, що польсько-українські конфлікти завжди використовувала третя сторона, а тим часом поляки й українці програвали.

Про Волинську трагедію Коморовський, зокрема, сказав: «Ця кров – це докір сумління для наших двох народів. Та вона не може стати приводом до нової ненависті та джерелом нових поділів, тому наша сьогоднішня спільна молитва має дуже велике значення. Тому таке велике значення матиме спільна заява, підготована церквами Польщі та України. Таким чином ми втілюємо у життя заклик блаженного Івана Павла ІІ, який 23 червня 2001 року звернувся в Києві до двох наших народів. Він казав: «Нехай пам’ять про минуле не становить перешкод на дорозі до взаємного пізнавання, яке сприятиме братерству та співпраці». Світ швидко змінюється – те, що вчора важко було уявити, сьогодні – на відстані руки. Христос закликає нас усіх, щоб ми розпалили в серцях братню любов. Любов – це двигун, яким із Божою допомогою можна змінювати світ». Можна змінювати світ польсько-українських стосунків, польсько-української співпраці та приязні».

Пам’ятаючи про заклик папи, говорив Броніслав Коморовський, потрібно діяти в ім’я польсько-українського партнерства та співпраці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG