Доступність посилання

ТОП новини

Активісти Євромайдану із опозицією формуватимуть тимчасовий уряд


Київ – Вимоги громадських активістів Євромайдану до політиків підтримують лідери опозиції. Вони обіцяють «перезавантажити» владу та припинити політичні репресії в Україні. Тим часом у владі запевняють, що більше не вдаватимуться до спроб силового розгону акцій протесту.

Українську опозицію закликають негайно визволити активістів, протиправно утримуваних під вартою, домогтися виведення спецпризначенців із вулиць Києва та інших міст і унеможливити насильство щодо мирних демонстрантів. Про це йдеться в петиції, яку підписали вже більше ніж півтори тисячі людей. В цьому документі представники культурної еліти підсумували основні вимоги учасників Євромайдану до української опозиції.

Серед авторів тексту петиції: письменники Юрій Андрухович, Ірена Карпа, Вікторія Наріжна, Сергій Жадан, Олександр Ірванець, Олександр Бойченко, Тарас Прохасько, Андрій Бондар, музиканти Сашко Положинський, Іван Леньо, Каша Сальцова, Антін Мухарський, журналісти Юрій Макаров, Роман Скрипін, Ірина Славінська, художник Олександр Ройтбурд. Вони виходили з першочерговості та реалістичності завдань, відзначає письменник Юрій Андрухович.

«Ми мали теж певні критичні зауваги, які формулювалися, головним чином, навколо того, що в нашому тексті відсутнє чомусь слово «імпічмент». Потрібно ставити і виконувати найреалістичніші завдання. Завдання, які менш реалістичні, краще відкладати», – зазначив Андрухович.

Представники культурної еліти чекають, що опозиція доб’ється того, що президента «позбавлять диктаторських повноважень», завдяки відновленню Конституційної реформи 2004 року, підпишуть угоду про асоціацію з ЄС, ухвалять новий Закон про вибори, а також закон про люстрацію, перш за все в судах, правоохоронних та силових структурах.

Опозиція не відмовляється і від своїх вимог

Лідери опозиції підтримують вимоги громадських активістів Євромайдану до політиків. Про це заявив голова політради «Батьківщини» Арсеній Яценюк.

«Ми кажемо «так» кожному з пунктів, який написали кращі представники української культурної і мистецької еліти. Майдан 2013 року і Майдан 2004 року мають дуже багато відмінностей, але є одна ключова відмінність. Це – Майдан не за одного лідера і не за «месію», це – Майдан за нову країну і за нову якість України», – наголосив Яценюк.

Водночас, він зауважив, що влада не надає жодних пропозицій чи відповідей на план дій опозиції.

Опозиція нагадує і про свій план дій учасників Майдану, серед головних завдань якого: звільнення політичних в’язнів, притягнення до кримінальної відповідальності міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, «беркутівців», які побили демонстрантів, та відставка уряду Миколи Азарова. Утім, цим плани опозиції не вичерпуються, наголошує лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

«Це не значить, що ми, політичні сили, відмовляємося від повного перезавантаження влади і від вимоги дострокових виборів президента і парламенту», – зазначає Тягнибок.

Також спільний план опозиційних політиків та громадських активістів передбачає створення тимчасового перехідного уряду, що опікуватиметься підготовкою до дострокових парламентських та президентських виборів.

Луценко: якщо Янукович здає країну Митному союзу – це силова розв’язка

Документ, який запропонували громадські активісти, «є доброю базою для звернення до українців» щодо Народного віча 8 грудня на майданах усієї України, він набув особливої актуальності через зустріч президента Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним, зазначив лідер громадянської ініціативи «Третя українська республіка» Юрій Луценко.

«На території Росії, людина, яка є українським президентом, а саме – Віктор Янукович веде переговори про здачу України у Митний союз. Ми маємо продемонструвати нашу відповідь Путіну – це незалежна європейська країна. Януковичу – ми готові говорити про умови мирного відходу від влади. Якщо Янукович здає країну – це силова розв’язка», – заявляє Луценко.

У прес-службі президента повідомили, що у п’ятницю Віктор Янукович та Володимир Путін у Сочі обговорили питання підготовки майбутнього Договору про стратегічне партнерство.

Тим часом голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов відкидає можливість нового силового розгону мітингу на майдані Незалежності. Водночас Єфремов каже, що єдину небезпеку становлять «екстремістські сили».

«Що стосується тих людей, які закликають до штурму урядових будівель, я би не радив цього робити – це провокатори. Це може погано скінчитися, бо силові структури зобов’язані захищати державні установи», – зауважив Єфремов.

В опозиції також заявляють, що готові сісти за стіл переговорів із владою, однак лише тоді, коли будуть виконані усі їхні вимоги.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG