Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не повинен нехтувати українським Євромайданом – Європарламент


Страсбург – Європейський парламент закликає лідерів ЄС не нехтувати маніфестантами в Україні, навіть, якщо уряд цієї держави припинив зближення зі співдружністю. Євродепутати, які у вівторок зосередилися на аналізі ситуації в Україні та підбитті підсумків Вільнюського саміту «Східного партнерства», здебільшого вважають, що непідписання угоди про асоціацію Україною призвело до провалу саміту. Деякі депутати, тим часом, переконані, що незначні результати у Вільнюсі – це перемога Кремля.

Вільнюський саміт триває на вулицях і площах Києва та інших міст України, вважає єврокомісар із питань сусідства та розширення Штефан Фюле. Він висловив захоплення наполегливістю українців та їхньою волею до відновлення євроінтеграції. Водночас, Фюле зазнаяає, що ЄС упродовж останніх тижнів не пішов на компроміси перед тиском, який чинила Росія щодо об’єднаної Європи та, особливо, країн-учасниць «Східного партнерства».

«Спекуляції, свідками яких ми були, щодо так званої «ціни» української модернізації, – безпідставні та необґрунтовані. Так само, як і торговельні обмеження, впроваджені Росією. Вони покликані переконати українців не скористатися новими можливостями. Ще раз заявляю: в нашому партнерстві ми поважаємо права і свободи кожного. Громадяни України, їхня свобода та суверенність не повинні ставати жертвами безрезультатних геополітичних ігор чи секретних угод», – заявив у Європарламенті Штефан Фюле.

Тим часом, підсумовуючи результати Вільнюського саміту, європейські парламентарі розділилися в думках. Частина депутатів переконана, що через Україну, від якої чекали головного – підписання угоди про асоціацію – Вільнюський саміт зазнав провалу. Інші, навпаки, вважають його перемогою і вказували на парафування угод із Молдовою та Грузією, а також відзначали, що завдяки Вільнюсу, ЄС нарешті зрозумів, яким є справжнє обличчя Кремля.

ЄС має допомогти енергією, відміною віз та підтримати українців – Ручек

Тим часом, як більшість євродепутатів була сконцентрована на аналізах результатів саміту, чеський парламентар Лібор Ручек закликав ЄС надати українцям практичну допомогу.

Ми повинні підтримати українців, які чітко заявляють, що вони хочуть йти до ЄС і поділяють західні цінності
Лібор Ручек
«Наприклад, як прискорити проекти, що об’єднають Євросоюз зі східними країнами в сенсі енергії, щоб вони не були кинуті на поталу своєму сусідові на сході, – зазначає чеський євродепутат. – Безвізовий режим – це інший аспект, що треба взяти до уваги. Звичайно, слід якомога більше контактувати із громадянським суспільством. І, безумовно, ми повинні підтримати українців, які чітко заявляють, що вони хочуть йти до ЄС і поділяють західні цінності».

Вказуючи на вирішальну роль Росії у плані керівництва України відійти від європейського шляху, французький євродепутат Даніель Кон-Бендит у Страсбурзі закликав усіх лідерів 28 країн ЄС взяти приклад із німецького федерального президента Йоахіма Ґаука – бойкотувати зимові олімпійські ігри в Сочі.

Тим часом, Ґі Верховстат, екс-прем’єр-міністр Бельгії, а нині голова Альянсу лібералів та демократів зауважив, що «українці обрали Європу, а не Москву. В Росії можуть бути занепокоєння комерційними угодами сусідів, але саботаж та шантажування – неприйнятні». Бельгійський євродепутат, називаючи Євромайдан «найбільшою проєвропейською демонстрацією в історії ЄС», додав: «Російські інтереси закінчуються там, де починається суверенітет українського народу щодо вибору свого майбутнього».

Асоціація – не для президента, а для народу – Фюле

Завершуючи дебати, єврокомісар Штефан Фюле закликав розглядати нинішні події в «Східному партнерстві» із більш стратегічної точки зору. Він ще раз наголосив, що двері для України залишаються відчиненими, а угода про асоціацію – це не подарунок президентові чи урядові, це – пропозиція Україні та її людям.

Значно песимістичніше лунав виступ польського депутата Рішара Леґутко.

«Чи стануть уроком останні події в Україні для європейського політичного класу? Я не думаю», – робить висновок євродепутат. Коли пристрасті вляжуться, великі особи в Москві, Берліні, Парижі та інших містах повернуться до «справ, як завжди», зазначив він.

Кожна із семи найбільших політичних груп Європарламенту підготувала свій проект резолюції щодо України, результатів Вільнюського саміту та наступних кроків ініціативи «Східне партнерство». Голосування щодо однієї зведеної резолюції заплановане на середу. З огляду на проекти резолюцій, в остаточному варіанті, вочевидь, буде висловлена солідарність із європейськими прагненнями українців, заклик до недопущення вето з боку Росії щодо суверенних рішень України, та звернення до офіційного Києва з вимогою поважати права людей на зібрання, а також розслідувати насильства, вчинені на Майдані в ніч на 30 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG