Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисників у Криму цькують, бо ті викривають урядові афери?


Кримська правозахисниця Олександра Дворецька з міркувань безпеки тимчасово покинула півострів. Останнім часом кримська влада розв’язала кампанію цькування місцевих громадських активістів та учасників акцій на підтримку Євромайдану. Деякі з них змушені змінити місце проживання. Місцева преса припускає, що тиск на активістів має ще й корупційний підтекст.

Уже тиждень в Сімферополі на рекламних білбордах і в тролейбусах демонструють відеоролики про масові акції протесту в Києві, зображення лідерів опозиції, а також місцевих активістів – депутата Леоніда Пилунського, координаторів кримського Євромайдану Андрія Щекуна і Сергія Ковальського, керівника правозахисної організації «Дія» Олександри Дворецької. У сюжеті титри: «Дошка ганьби», «Їхня мета – анархія та економічна розруха», «Зрадники інтересів Криму».

Крім того, у будинках і кварталах, де мешкають активісти, поширюються листівки з написом «Чорна мітка», із точною адресою їхнього проживання і закликом вигнати «зрадників» із Криму.

Олександра Дворецька каже, що змушена тимчасово виїхати із Сімферополя. «Ми не знаємо, хто прочитає таку листівку, в якому стані перебуватиме ця людина, маючи в руках моє фото і прізвище, читаючи про екстремізм, про те, що саме на мені кров убитих людей і маючи мій номер квартири. Я думаю, що це не зовсім безпечно», – зазначає Олександра Дворецька.

Правозахисниця вважає, що причина масової кампанії дифамації правозахисників та євромайданівців – у їхній активній громадянській позиції та антикорупційній діяльності. Такої ж думки кримська журналістка Ганна Андрієвська, яка каже, що саме завдяки правозахисникам з організації «Дія» журналісти отримали чимало інформації про найгучніші корупційні «розпилювання» кримського бюджету.

«Вони фактично формують в останні роки порядок денний журналістів і правоохоронних органів, порушуючи найгостріші теми», – наголошує Андрієвська.

Чи пішли бюджетні кошти на дифамацію?

Саме Ганна Андрієвська була однією з перших кримських журналістів, яка оприлюднила результати розслідування Олександри Дворецької щодо створення на бюджетні кошти промо-ролика для Судака. Правозахисниця «розкопала», що за 30-секундний посередній відео-сюжет з бюджету заплатили понад 217 тисяч гривень. Замовником ролика виявилося державне підприємство Республіканський інформаційний центр «Крим», засновником якого є Республіканський комітет АРК з інформації.

Голова Рескомінформу Криму Вадим Волченко у цьому скандалі побачив «руку Америки». «Інформація від начебто правозахисної організації, яка, як відомо, існує на американські гранти USAID (Агентство США з міжнародного розвитку – ред.) і здійснює на території Криму, по суті, екстремістську діяльність, проводить тренінги з протидії органам правопорядку й організації масових заворушень. Чому саме зараз? Напевно, хочеться відволікти увагу від чогось іншого», – вважає Вадим Волченко.

Кримські активісти, проти яких іде кампанія дифамації, уже звернулися зі скаргами до прокуратури і до міліції. Олександра Дворецька повідомила, що готує позов до суду на фірму, яка замовила трансляцію дифамаційного відео в тролейбусах та інших громадських місцях Криму. Водночас Ганна Андрієвська закликала провести розслідування про те, чи не використовувалися бюджетні кошти для дискредитації кримських громадських активістів. Вона не виключає, що частину вкрадених на виготовленні промо-ролика про Судак грошей потім витратили для створення «чорнухи» на євромайданівців і правозахисників.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG