Доступність посилання

ТОП новини

Новий керівник «Нафтогазу» планує приватизацію


Київ – Через міць після того, як в Україні змінилося вище керівництво, компанія «Нафтогаз» отримала нового керівника. Ним став Андрій Коболєв, який свого часу вже працював у «Нафтогазі», проте повернувся у компанію з бізнесу. Експерти зазначають, що призначення Коболєва може означати збільшення впливу на енергетичну галузь представників «Батьківщини».

35-річний Андрій Коболєв за фахом економіст – закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Шевченка. Із 2002-го по 2010 рік працював у «Нафтогазі» – у департаменті корпоративних фінансів та цінової політики холдингу і радником керівника правління НАКу. Брав участь у реструктуризації зовнішнього боргу компанії шляхом формального обміну єврооблігацій та інших зобов’язань на нові єврооблігації.

За інформацією Радіо Свобода, саме у «Нафтогазі» він познайомився із Юрієм Вітренком, сином прогресивної соціалістки Наталії Вітренко, який у подальшому і забрав Коболєва працювати у компанію AYA Securities, яка є банківським підрозділом фінансової групи AYA Capital, генеральним директором якої є Вітренко.

Компанією AYA Capital ЗМІ пов’язували із колишній секретарем РНБО та керівником адміністрації президента Віктора Януковича Андрієм Клюєвим. Хоча сам Андрій Коболєв спростовує цю інформацію.

Чиї люди?

«Наша компанія не пов’язана з Андрієм Клюєвим. Компанія, у якій я працював чотири роки, має дуже прозору структуру власності. Є другий мій партнер – Юрій Вітренко, який також працював у «Нафтогазі». Ніяких інших партнерів чи акціонерів там немає, що також дуже легко перевірити. Чому Клюєв? Про нас багато що писали, що ми навіть володіємо якоюсь там землею, що було дуже смішно і дивно. Це неправда», – сказав Коболєв, відповідаючи на питання Радіо Свобода.

Разом з тим, наголошують джерела Радіо Свобода, саме компанія AYA Capital причетна до планів щодо ліквідації державного підприємства «Вугілля України». Минулого року Міненерговугілля підписало наказ про ліквідацію цієї державної компанії з величезними боргами, значна частина яких видавалася державними банками. Тоді компанія AYA Capital запропонувала банкам викупити борги «Вугілля України» зі знижкою 70%. Експерти припускають, що це б таки сталося, якби Віктор Янукович залишився президентом. І викупив би ці борги банк, близькій до «Сім’ї».

«Батьківщина» посилює вплив

Андрій Коболєв працював радником Олега Дубини, який під час прем’єрства Юлії Тимошенко очолював «Нафтогаз». Відтак, експерти називають Андрія Коболєва креатурою «Батьківщини».

«Призначення Андрія Коболєва може означати те, що у нас сьогодні більше впливу на енергетичну галузь мають люди, які близькі до партії «Батьківщина». Тому що все-таки Андрій Коболєв працював у «Нафтогазі», коли прем’єром була Юлія Тимошенко. Хоча, з іншого боку, це не дає однозначних підстав стверджувати про його уподобання», – зазначив Радіо Свобода експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Сам Андрій Коболєв каже: перша справа на новій його посаді – поїздка до Москви та переговори з «Газпромом». Лише після цього він обіцяє предметно розповісти про свої конкретні плани та перші кроки. Наразі ж, зазначає Коболєв, борг «Нафтогазу» є рекордним – 80 мільярдів гривень . Коболєв каже, що його план дій складається із чотирьох напрямків. Перший – забезпечення достатньої кількості газу для всіх споживачів. Другий – диверсифікація газопостачання. Третій – прозорість і боротьба з корупцією. І четвертий напрямок – поступова приватизація активів.

Чому Коболєв?

Що ж до розділення «Нафтогазу» на три складові – транспортування, видобування і торгівля, як того вимагають енергопати, які імплементувала Україна, то за словами Андрія Коболєва, це можна зробити упродовж року.

«Звичайно, це буде важко, тому що є і питання власності і питання розділення. На нашу думку, за підтримки усіх через рік можна побачити нову структуру з новими аспектами власності, якщо дуже постаратися. Моє завдання – постаратися. Я спробую це зробити», – сказав Коболєв, відповідаючи на питання Радіо Свобода.

Андрій Коболєв очолив «Нафтогаз» у надзвичайно важкий час для компанії. Саме цим деякі фахівці пояснюють паузу нового керівництва з призначенням очільника НАКу. За інформацією Радіо Свобода, цю посаду пропонували Роману Шимку з «Укргазвидобування», Івану Ванзі, заступнику керівника компанії «Газ України», а також колишньому керівнику «Нафтогазу» Олегу Дубині та Ігорю Діденку, екс-заступнику голови НАКу. Але вони відмовилися, оскільки невідомо як надовго прийшла нинішня влада – це, по-перше. А по-друге, їм начебто не дали можливості приводити своїх людей на ключові посади.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG