Доступність посилання

ТОП новини

Щотижня депутати отримуватимуть реанімаційний пакет реформ – активіст


Щотижня депутати отримуватимуть реанімаційний пакет реформ – активіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:17:26 0:00

Щотижня депутати отримуватимуть реанімаційний пакет реформ – активіст

Київ – Щотижня народні депутати отримуватимуть від громадських організацій пакет законопроектів, необхідних для комплексного реформування українського законодавства, заявив в ефірі Радіо Свобода учасник громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Максим Лациба. Він також пояснив, що робитимуть активісти, щоб у депутатів не було спокуси ігнорувати суспільні вимоги.

Реанімувати державу повинне суспільство спільно зі владою, зміни і врядування повинні проводитися спільно. Спільну відповідальність, за те, як будемо жити в цій країні, несуть і громадяни, і уряд.

Реформи держави роблять нас сильнішими (на тлі агресії сусідньої держави).

Закон 0947 про доступ до публічної інформації 3 роки йшов до ухвалення. Тепер кожна людина в будь-якому місті чи селі отримує інструменти для контролю за міськрадою, облрадою, обладміністрацією і має спосіб тиску.

Тепер можна прийти на засідання міськради і прослідкувати, як вона працює, як ухвалюють бюджет і розподіляють землю. Також мають з’явитися в інтернеті декларації про доходи і майно, наприклад, нових міністрів.

У Раду зможе зайти кожен громадянин.

Буде відкритим реєстр про корупційні правопорушення, де є інформація про кожного держслужбовця-корупціонера.

Згідно з законом 2207, інформація про держзакупівлі державних компаній, які до того Янукович і Азаров вивели з-під дії закону, буде відкрита. Ціна питання − 300 мільярдів гривень, які ми не знали, куди йшли. Скільки там коштує малинка? Це кошти держкомпаній, очевидно, що це кошти, які належать людям.

Ми наполягаємо, щоб найближчого пленарного тижня весь закон про здійснення держзакупівель був розглянутий і ухвалений у першому читанні.

Не проголосували закон, що відкриває доступ до реєстрів нерухомого майна. 170 голосів було лише «за». Всі фракції і групи потроху доклалися до того, що його не ухвалили. Регіони і комуністи взагалі не голосують. Велике запитання до нових груп і фракцій… Не голосувала група Кінаха «Економічна Україна», половина не голосувала «Суверенна Україна», позафракційні не голосували, 20 людей з «Батьківщини» не голосували, десь 15 з УДАРу. Деякі просто не були в залі, але тоді питання: чому ви не ходите на роботу? Країна у величезній небезпеці, а ви не голосуєте антикризові закони?

Якщо так діло піде далі, люди поставлять запитання: а чи потрібен нам такий склад Ради? Депутати мають це усвідомлювати.

Посада голови суду– це точка корупції, точка входу для хабара. Голова суду– це менеджер корупції, диспетчер корупційних потоків. Законопроект, проголосований у першому читанні, пропонує, що голова суду має обиратися колективом суддів.

Чому Янукович зміг підкорити судову систему? Та тому, що на посаду суддя призначається указом президента, подається у Верховну Раду на довічне часто президентом …

Після портновської реформи судової більше ніж тисячу суддів пішли з судової системи за власним бажання. Найчесніших і найвідповідальніших ця реформа просто виштовхала з судової системи.

На найближчий пленарний тиждень ми визначили 6 пріоритетів.

Кожного вівторка і четверга ми організовуємо пікет під Радою, ставимо величезний банер і кожному депутату роздаємо підказку, шпору, де написані номери законів, за які треба голосувати.

У залі в кулуарах є активісти, які наполегливо пропонують проголосувати за важливі закони. Поки в нас відсотків 70 успіху. Але дуже важливо, щоб люди знали суть реформ і вимагали їх від депутатів.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Андрій Баштовий

    Журналіст Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG