Доступність посилання

ТОП новини

Хто стоїть за вибухом на газогоні в Україні? (Європейська преса)


Європейські газети акцентують увагу на наслідках вибуху на газогоні поблизу української Полтави і зазначають, що цей вибух не порушив «нормального» газопостачання європейських споживачів російського газу. Деякі видання також цитують неназваних європейських дипломатів, які не виключають причетності України до вибуху під Полтавою. Оглядачі також коментують телефонну розмову між Путіним і Порошенком.

Брюссельська EUObserver інформує про те, що ЄС отримує газ з Росії через Україну в «нормальному режимі», попри вибух на магістральному газопроводі під Полтавою. Видання також пише про деталі оперативного втручання «Нафтогазу» в ситуацію та перенаправлення газового потоку до Європи із пошкодженої вибухом труби до паралельної гілки цього газогону. Газета також цитує міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, який зазначив, що «ключова версія вибуху – терористичний акт», який могли здійснити проросійські сепаратисти. Один із неназваних європейських дипломатів із Києва не виключив у розмові з брюссельським кореспондентом Ендрю Реттманом, що Росія може бути причетною до цього вибуху, щоб показати всю ненадійність України як транзитера газу і зняти сумніви європейців щодо «Південного потоку», російського проекту газогону в обхід України. Цей же дипломат також додав, що Україна, можливо, й сама організувала цей вибух, щоб дискредитувати Росію. «Газпром» матеріально залежний від українського транзиту до ЄС і не в його інтересах серйозно руйнувати постачання до Європи… Якщо це не викликало довгострокових проблем, я підозрюю, що Росія стояла за цим, але якщо це викликало б серйозні проблеми, тоді я не виключав би причетність української сторони до цього», сказав цей дипломат брюссельському виданню. EUObserver також цитує комісара ЄС з питань енергетики Ґюнтера Еттінґера, який висловив сподівання на відновлення російсько-українських газових переговорів уже в середині липня.

Лондонська Financial Times інформує про телефонні переговори між президентами України та Росії, Порошенком і Путіним, котрі обговорювали пізно ввечері у вівторок можливості припинення вогню на сході України. Газета наголошує, що ця розмова двох глав держав – є першою офіційною, після того, як вони зустрічалися 6 червня у Франції. Тут також відзначено, що Порошенко запевняв Путіна про наміри припинити вогонь з боку українських сил пізніше цього тижня, але лише після відновлення контролю над українсько-російським кордоном. Газета також зазначила, що багато з ключових гравців серед сепаратистів у Донецьку і Луганську – російські громадяни, але російська влада відмовляється дати наказ на припинення вогню сепаратистами, оскільки рейтинг популярності Путіна підскочив на почуттях гордості росіян і їхньої солідарності з російськими очільниками серед сепаратистів на сході України. «Поки військові дії української армії тут продовжуються, Росія не може погоджуватися ні на що», – сказав лондонському виданню прокремлівський аналітик Федір Лук’янов.

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung звертає увагу на те, що призначена президентом України посланцем на переговорах у кризових регіонах на сході України, депутат парламенту від партії «УДАР» Ірина Геращенко не сприймається сепаратистами в Донецьку та Луганську всерйоз. Проросійські сили, як зауважує видання з Цюріха, принципово вимагають на переговорах із Києвом участі як посередників – Росії та міжнародних організацій на кшталт ОБСЄ.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG