Доступність посилання

ТОП новини

Путін не заважає душити українську свободу – регіонал


Владислав Лук’янов
Владислав Лук’янов
Пам’ятаєте про бандарлоґів Ред’ярда Кіплінґа, «фальшивих братів Мауґлі», які протиставляють себе спільноті, в якій живуть, та постійно займаються демагогією, не здатні на добрі справи для цієї спільноти і лише приносять їй усвідомлене та неусвідомлене зло, підриваючи основи свободи тієї спільноти, в якій і перебувають. Такі бандарлоґи зримо снують і серед українців, чи й не вони саме стали головними призвідцями теперішніх бід України, привели на її землі кривавого Шерхана, підкуплені об’їдками з його столу.

Чи не до цих українських бандарлоґів звернувся Володимир Путін 15 грудня 2011 року під час свого шоу на телебаченні Кремля: «Йдіть до мене, бандарлоґи», можливо маючи також на увазі й своїх вірних друзів із оточення прокремлівських яструбів в Україні?

Те, як ведуть себе сьогодні в Україні залишки колись могутньої і правлячої Партії регіонів, що планувала вічно правити в Києві на чолі зі своїм президентом-вождем Віктором Януковичем, щось таке, кіплінґовське, може й справді тепер українцям нагадувати.

А як оцінюють свою роль в українській драмі сьогодні залишки нещодавно правлячої сили? Ми розмовляємо про це в нашій програмі з членом парламентської фракції Партії регіонів у Києві Владиславом Лук’яновим і я, насамперед, запитав його, як він розцінює ситуацію на сході України, як безлади, чи громадянський конфлікт, чи як війну, і на кому, за його думкою, лежить головна відповідальність за це все?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Насправді, ситуація досить складна. І хочу сказати, що у будь-якому випадку громадяни України, як з одного боку цього конфлікту, так і з другого, вони не підтримують застосування зброї і вони налаштовані на те, щоб припинити воєнні дії,
Потрібно вести переговори з представниками мирних громадян, а не з тим, хто взяв до рук зброю та розпалює силове протистояння
військове протистояння, і головним бажанням людей є мирне життя. З іншого боку, потрібні адекватні дії влади, щоб припинити вбивства мирних громадян там, де вони живуть. А для цього потрібні відповідальні кроки з усіх боків. Потрібно вести переговори з представниками мирних громадян, а не з тим, хто взяв до рук зброю та розпалює силове протистояння. Потрібно шукати політичне вирішення цього конфлікту і обов’язково припиняти бойові дії.

– Пане Лук’янов, але ж ці озброєні бойовики в Луганську і Донецьку не бажають мирних переговорів?
Люди, які мають в руках зброю і прийшли сюди, щоб заробити, не будуть зацікавленими у мирі

– Зрозуміло, що є люди, які мають в руках зброю і прийшли сюди, щоб заробити. І зрозуміло, що ці люди не будуть зацікавленими у мирі. Але потрібно шукати політичне рішення, бо більшість мирних людей, які живуть на цій території, вони підтримують діалог та припинення збройного протистояння. Будь-яка війна, будь-який конфлікт врешті-решт закінчується перемовинами, досягненням миру. Мені здається, що саме зараз керівництву держави необхідно направити у зону конфлікту тих людей, які не будуть викликати спротиву на сході України, і тих людей, які будуть вести ці перемовини і бути присутніми там, як би не було там важко і небезпечно. І вести діалог і з тим людьми, що зі зброєю, і з тими людьми, що живуть там та є представниками громадських організацій.

– Пане Лук’янов, а хто ж платить цим людям, які, як Ви кажете, прийшли сюди на заробітки?

– Якби я знав, якби я мав цю інформацію. Але не можуть там всі брати участь лише за свою громадянську позицію. Мені здається, що там є люди, які приїхали підтримати і роблять це не безкоштовно. Але конкретної інформації про те, як і хто розплачується, у мене не має.

– А яка на Вашу думку роль Росії, Володимира Путіна, у цих подіях?
Мені здається, що Росія і Путін не перешкоджають тим силам, які беруть участь у цих конфліктах

– Мені здається, що Росія і Путін не перешкоджають тим силам, які беруть участь у цих конфліктах. Я не став би стверджувати, що саме Росія бере участь у цих питаннях, тому що підтверджень цьому прямих немає. Але те, що бойовики з Росії беруть участь у цих подіях, означає, що Росія не втручається і не виступає на боці України. Але якби важко не було, варто розуміти, що наші два народи завжди були споріднені і зараз нам не потрібен цей кордон. Але потрібно припинити це протистояння та зрозуміти, що мир дається дуже дорогою ціною.

– Пане Лук’янов, а чому Партія регіонів у своєму конфліктному регіоні така пасивна сьогодні?

– Партія регіонів пропонувала неодноразово провести перемовини. Партія регіонів має чітку позицію, що потрібно припинити руйнацію міст на сході України, що потрібно припинити вбивства громадян України. І потрібно відновлювати мир та дуже крихкий місток довіри один до одного в цьому регіоні. А від тих, хто підштовхує до війни і конфлікту, треба відійти і припинити протистояння.

– Пане Лук’янов, а от колишній президент Янукович, ваш вождь, також колишній, він, кажуть, відіграє у цьому не останню роль?
Прямої інформації про Януковича я не маю

– Мені важко про це щось сказати, я не маю якоїсь точної офіційної інформації, або ж інформації з першоджерел, а користуюсь лише повідомленням ЗМІ, Радіо Свобода, з телеканалів в Україні. Тобто, прямої інформації про Януковича я не маю.

– Ось Ви кажете, що Росія не заважає своїм бойовикам брати участь у конфлікті, а, якою, на вашу думку, є реальна загроза, що Путін введе свої війська в Україну?

– Ви знаєте, якщо йдеться про збройний конфлікт, то треба зупинити гуманітарну катастрофу. Бо, дійсно, ми бачимо, що є велика кількість біженців, переселенців з
Про питання збройного конфлікту між Росією і Україною я навіть не хочу й думати
територій силового протистояння. І дійсно, зараз ситуація стає такою, що ми бачимо, як Донбас залишається без водопостачання, і за оцінками фахівців за тиждень, десять днів, за два тижні, може початися тут страшна гуманітарна катастрофа. І мені здається, що керівництво держави, влада в Києві, вони мусіли б це розуміти і зробити все для того, щоб до цього не дійшло та не було жодних підстав, щоб заходив миротворчий, або інший контингент. Про питання збройного конфлікту між Росією і Україною я навіть не хочу й думати.

– Ви вже, мабуть, знаєте, що президент Порошенко призначив своїм повноважним представником на переговорах зі сходом України депутат від УДАРу Ірину Геращенко?

– Мені здається, що це крок у вірному напрямку, призначення переговорників. Але пані Геращенко не сприймається більшістю громадян сходу України як людина, котра заслуговує на довіру. Тому що вона не місцева, її скоріше сприймають там як сторонню людину. Може їй краще займатися гуманітарною допомогою, а знайти ту людину, яка на Донбасі не викликає відрази, ту людину, яка б сприймалася і яка дійсно могла б вступати в перемовини і могла б там вільно спілкуватися з представниками різних громадських кіл. Тому це не досить вдалий крок з призначенням саме Ірини Геращенко на ці перемовини.

– А чому Партія регіонів не підтримує подання президента у Верховну Раду з приводу надзвичайного стану в регіоні Донбасу?

– Треба чітко розуміти, що криється за словами військовий стан. Я вважаю неприпустимими конфлікти на території селищ, міст, де мешкають мирні громадяни. Тому що це і зараз викликає втрати цивільного населення, руйнації. Я вважаю, що збройний шлях не веде до розв’язання конфлікту.


– Пане Лук’янов, якби Вас президент призначив уповноваженим на ці переговори, Ви маєте варіанти швидкого припинення цього конфлікту?

– Я б зробив все, щоб його не підвести.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG