Доступність посилання

ТОП новини

Армія України впевнено затягує зашморг (європейська преса)


Газети повідомили про телефонну розмову між президентом США Бараком Обамою та президентом Франції Франсуа Олландом у ніч з неділі на понеділок, коли обидва лідери домовилися про введення санкцій проти Росії, у разі її відмови здійснити невідкладні кроки для деескалації на сході України. На думку обох президентів, Росія повинна відвести свої війська від кордонів з Україною та перестати підтримувати сепаратистів на Донбасі. Оглядачі також вважають, що українська армія і спецпідрозділи міліції та сил безпеки України посилюють блокаду Донецька і Луганська, де засіло понад 15 тисяч проросійських озброєних сепаратистів. Хоча, на думку експертів, перспектива вуличних боїв у цих великих містах мало приємна і загрожує великими людськими втратами. Активні бойові дії могли б також провокувати введення в Україну військ із Росії, кажуть спостерігачі. Тим часом вже діючі санкції Заходу поставили економіку Росії на грань спаду, а США і ЄС домовляються про їхнє розширення вже у найближчі дні, якщо Росія не припинить військового тиск на Україну через сепаратистів.

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung інформує про 45-хвилинну телефонну розмову президентів США та Франції. Обама і Олланд погрожують Росії новими санкціями, якщо Москва не здійснить невідкладних кроків із деескалації кризи на сході України вже у найближчі дні. Президент Обама також висловив тут розуміння США активізації Україною АТО проти сепаратистів, коли ті не бажають перемир’я та не хочуть скласти зброю. Видання також нагадує, що нещодавно Барак Обама вже провів подібну розмову з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, коли сторони спільно звернулися до Росії з вимогою відвести її війська від кордонів з Україною та перестати підтримувати сепаратистів в Донецьку і Луганську.

Лондонська Financial Times вважає, що «українська армія більш впевнено затягує зашморг» довкола двох головних центрів концентрації озброєних сепаратистів – у Донецьку та Луганську. У Києві, як пише газета з Лондона, вважають, що створення елітних військ української армії і концентрація їх на боротьбу з сепаратистами на сході вже призводить до падіння бойового духу сепаратистів і наростання паніки у їхніх лавах. Хоча самі лідери сепаратистів пояснюють свою концентрацію у великих містах регіону кращими можливостями їхнього захисту. Українські силовики заявляють про свій план «задушення сепаратистів блокадою» і не проявляють намірів вести тепер вуличні бої в Донецьку та Луганську, що могло б, на думку експертів, призвести до великих людських втрат, включно з мирним населенням. Аналітики також не виключають, що активна фаза боротьби української армії з сепаратистами в Донецьку та Луганську могла б викликати відкриту військову інтервенцію з боку Росії.

Хоча The Wall Street Journal інформує, що саме російське міністерство фінансів попереджає, як розширення західних санкцій проти Росії могло б мати катастрофічні наслідки для Москви, бо російська економіка вже й так на грані спаду. Хоча, на думку газети, сильний контроль Путіна над політичною системою Росії навряд чи дозволить зрости невдоволенню росіян ситуацією в країні до небезпечної межі.

Брюссельська EUObserver інформує, що ЄС готується до розширення чорного переліку санкцій проти російських офіційних осіб та компаній з Росії вже цього тижня. Про це домовилися головні дипломати ЄС у понеділок, а до середи, як пише видання, буте остаточно вирішено, на яку кількість осіб та назв компаній розшириться цей чорний список санкцій проти влади Кремля у зв’язку з прямим впливом Москви на активну діяльність проросійських сепаратистів на сході України.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG