Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині звільнені території перенаселені у півтора рази – представник ОДА


Життя в Луганську було, як російська рулетка – переселенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Життя в Луганську було, як російська рулетка – переселенка

Київ – Понад 310 тисяч вимушених переселенців із Донбасу і Криму нарахували в управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців, водночас, офіційно в Україні зареєструвались близько 270 тисяч. Тим часом, як повідомляла Державна служба з надзвичайних ситуацій, близько сорока тисяч людей, що раніше виїхали із зони конфлікту, повернулись назад. Звільнені міста Луганщини та ті населені пункти, де не було бойових дій, наразі перенаселені, констатують у тамтешній ОДА.

Луганчанка Софія з чоловіком вже більше двох місяців живе у родичів в селі під Старобільськом на півночі області. У Луганську жінка працювала в газеті, тепер – дистанційно для інтернет-сайтів.

«Поїхали, бо страшно було: у нашому кварталі знесло дах в одному з будинків, були вже перші вбиті у маршрутці ­– дві людини. Ну, страх такий, що ідеш і думаєш: російська рулетка», – розповідає Софія.

Подружжя їхало недалеко і сподівалось, що ненадовго: теплих речей не брали. Тепер хочуть з’їздити по них додому. Кажуть: окремі перевізники обіцяють допомогти дістатися через блокпости у Луганськ, але просять за це більше двох тисяч гривень.

До холодів треба знайти притулок для понад 25 тисяч переселенців – ДНС

Старобільськ став одним із міст, куди насамперед стікаються переселенці із тих населених пунктів на Луганщині, де тривають бойові дії. Через це місто перенаселене, говорить представник Луганської ОДА Дмитро Алєв. За його словами, в області це проблема всіх територій, де зараз не стріляють.

Винайняти квартиру чи будинок, в принципі, зараз нереально
Дмитро Алєв

«У нас, виходить, зараз перенаселення районів десь у півтора рази буквально в кожному, – зауважує Алєв. – Винайняти квартиру чи будинок, в принципі, зараз нереально ні в Білокуракинському, ні у Сватовському, ні в Новопсковському районі, ні у Старобільському».

Зараз на порядку денному – питання, як забезпечити переселенцям нормальні умови з початком холодів, говорить представник ОДА. За його словами, після оголошення перемир’я люди стали повертатися у Луганськ, але, як виявилось, тільки по речі.

До початку опалювального сезону необхідно переселити більше ніж 25 тисяч внутрішньо переміщених осіб, більшість із яких наразі мешкає у Донецькій, Одеській, Херсонській, Запорізькій та Харківській областях. Про це із посиланням на голову Державної служби із надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського повідомляє прес-служба відомства. За словами Бочковського, наразі визначено майже тисячу чотириста об’єктів різних форм власності, де можна розселити людей на зимовий період.

Навіть приписка є «не для мешканців Донбасу» – активістка

Тим часом волонтери, що займаються допомогою переселенцям, нарікають на складнощі із винаймом житла і пошуком роботи у «спокійній» частині України, пов’язуючи це з поширенням чуток і формуванням у суспільстві негативного образу переселенця із Донбасу. Про такі випадки говорить, зокрема, активістка ініціативи «Схід-SOS» Світлана Тарабанова.

Особливо останній місяць люди скаржаться, що вже готові орендувати житло, але не можуть, бо їм або пропонують непомірну ціну, або навіть приписка є – не для мешканців Донбасу
Світлана Тарабанова

«Особливо останній місяць люди скаржаться на те, що ось вони вже готові орендувати житло, але не можуть, бо їм або пропонують непомірну ціну, або – я сама бачила на порталі, який пропонує житло для оренди, що навіть приписка є – не для мешканців Донбасу, не для мешканців Донецької і Луганської областей».

Представниця медійного проекту StopFake Аліна Сугоняко говорить, що стикалася у роботі із цілеспрямованими інформаційними вкидами про «поганих» переселенців.

Багато вкидів робиться, щоб роздмухувати ненависть серед українців один до одного, щоб люди не об’єднувались
Аліна Сугоняко

«Багато вкидів робиться, щоб роздмухувати ненависть серед українців один до одного, щоб люди не об’єднувались проти тих, проти кого ми маємо об’єднуватись, проти злочинців. Для того, щоб далі цей конфлікт роздмухувати, – вважає журналістка. – І нам тепер розказують, які вони погані, їм розказують, які ми погані».

Тому вона радить не спрощувати своє розуміння теперішньої ситуації в Україні, а намагатися бачити її комплексно.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG