Доступність посилання

ТОП новини

Чим займатиметься Міністерство інформаційної політики?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Протягом останніх днів з’явилося щонайменш дві спроби з боку держави якось контролювати інформаційний простір. В обох випадках обмеження пояснюють необхідністю підвищити безпеку під час бойових дій та окупації території.

Але якщо прес-центр АТО, який спробував заборонити журналістам працювати на самоті, може контролювати лише військову інформацію, то анонсоване Міністерство інформаційної політики, яке у соцмережах вже назвали «міністерством правди», буде працювати на території усієї держави та навіть за її межами.

У понеділок прес-центр АТО впровадив, а потім майже одразу скасував скандальне розпорядження про обов’язковий супровід журналістів військовими. Ще в понеділок на своїй сторінці у «Фейсбуці» працівники прес-центру заявили, що усі виїзди журналістів будуть проходити у супроводі військових.

Розпорядження штабу викликало обурення журналістів, зокрема у коментарях писали про те, що супровід може стати причиною лише підвищеного інтересу з боку сепаратистів, а контроль з боку прес-центру викликаний не необхідністю охорони, а спробою контролювати журналістів, і тим самим, обмежити свободу медіа.

Зокрема юрист та член правління Національного союзу журналістів України Тетяна Котюжинська зазначила, що такі дії можуть бути розцінені як порушення Закону України «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів»

Олексій Дмитрашківський
Олексій Дмитрашківський

Вже за кілька годин прес-центр АТО відмовився від своєї ініціативи. За словами спікера АТО Олексія Дмитрашківського, таким чином вони відреагували на критику, але не будуть відповідати за безпеку журналістів, які працюють на самоті.

«Було ухвалене таке рішення, але через критику, якої зазнав прес-центр, ми ж нормальні люди, отже адекватно відреагували. Відповідальність за безпеку та життя своїх журналістів несуть ті телеканали, які їх туди відправляють. Хто має бажання їздити із прес-центром, їздить із нами, хто ні – працює самостійно. Якщо питання стоїть так, що ми їм заважаємо працювати, пропонуємо працювати на самоті», – заявив Дмитрашківський.

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Як пізніше уточнив спікер Генштабу Владислав Селезньов, рішення про новий порядок не відмінено, а лише відстрочено на 2-3 тижні, щоб військові та журналісти змогли дійти до консенсусу. За словами спікера, військові планують опитати тих журналістів, які наразі працюють на передовій та дійти до консенсусу.

Міністерство інформаційної політики

Тим часом, незважаючи на критику і відсутність статуту, уряд у вівторок створив Міністерство інформаційної політики. Його очолив народний депутат Юрій Стець, колишній головний продюсер «5-го каналу».

Ще зранку у вівторок під стінами Верховної Ради пройшла акція журналістів проти цієї ініціативи. У мітингу взяло участь кількадесят журналістів. За словами організатора акції, журналістки Hromadske.TV Анастасії Станко, досі неясно, чим буде займатись нове міністерство.

Журналісти мітингували проти створення «міністерства правди»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Сам народний депутат Юрій Стець порівнює новий орган із його британськими та французькими аналогами, які існували у минулому, та ізраїльськими чи пакистанськими органами, які працюють донині.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Ще одним ініціатором створення міністерства був народний депутат Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. За його словами, міністерство має захищати простір від російської пропаганди, вести інформаційну війну на території інших держав та координувати діяльність приватних ЗМІ з донесення інформації до окупованих територій.

«Нам потрібний голос України, нам потрібен орган, який буде координувати інформаційну політику за кордоном. Ми зможемо поставити лінію передатчиків вздовж цілої лінії фронту та запропонуємо українським ЗМІ вести мовлення, використовуючи їх, можливо навіть безкоштовно. Треба буде виділяти кошти на створення контенту на тендерних умовах. Наприклад, передача Новини Криму», – зазначив Геращенко. За його словами, в умовах фактичної війни треба вести її також в інформаційному просторі і робити це без державної координації неможливо.

Формування міністерства викликало критику навіть з боку однопартійців, зокрема екс-журналістів Мустафи Найєма, Сергія Лещенка та Дмитра Добродомова. З боку інших фракцій нове міністерство також критикують. Зокрема, народний депутат від партії «Самопоміч» Єгор Соболєв назвав такий крок неефективним та закликав користуватися системою державного замовлення.

Соболєв закликає не створювати міністерство інформації, а подбати про оборону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Під час обговорення складу Кабінету міністрів у парламенті деякі народні депутати, зокрема Єгор Соболєв та Вікторія Сюмар, вимагали покликати Юрія Стеця до трибуни та обговорити те, як буде працювати майбутній державний орган. Незважаючи на ті заклики, спікер Верховної Ради поставив на голосування всіх міністрів одразу та закрив обговорення.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG