Доступність посилання

ТОП новини

Київ денонсував угоду з Росією про добудову Хмельницької АЕС


Хмельницька АЕС. 2013 рік
Хмельницька АЕС. 2013 рік

«Треба переходити на американські та європейські паливні елементи, а тим часом подбати про виробництво ядерного палива в Україні» – депутат

Київ – Закон про денонсацію українсько-російської угоди про добудову Хмельницької АЕС ухвалила сьогодні Верховна Рада. Підтримали цей документ усі фракції, крім «Опозиційного блоку». У парламенті й уряді наголошують, що атомні станції виробляють основну кількість електроенергії в Україні, відтак вони мають поетапно відмовлятися і від російського обслуговування, і від російського палива. Частина ж експертів вважає такий крок передчасним та непродуманим.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Росія не добудовуватиме третій та четвертий енергоблоки Хмельницької атомної електростанції. Міжурядову угоду про цей проект Верховна Рада денонсувала і скасувала закон, в якому йшлося про порядок цього будівництва.

Український Кабінет міністрів, який виступив ініціатором денонсанції, у пояснювальній записці до закону назвав спорудження третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС одним із пріоритетних завдань у галузі ядерної енергетики. Однак, наголосили в уряді, Росія не виконала своїх зобовʼязань за угодою від 2010 року: будівництво не розпочалося.

Російська сторона денонсацію поки не коментувала: жодної інформації про припинення партнерства не наводять ні МЗС Росії, ні корпорація «Росатом».

Треба згортати співпрацю з Росією, нам не потрібні угоди з нею в атомній енергетиці
Олександр Светелік

Заступник міністра енергетики Олександр Светелік, обґрунтовуючи необхідність ухвалення законопроекту на засіданні парламенту в середу, зазначив, що документ зменшить енергетичну залежність України від Росії.

«Треба згортати співпрацю з Росією, нам не потрібні угоди з нею в атомній енергетиці. Потрібен новий закон про добудову енергоблоків», – додав заступник міністра.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

Лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко заявив, що його політична сила підтримує цей законопроект, однак звинуватив міністра енергетики Володимира Демчишина в тому, що він тим часом не припиняє закупівлі в Росії вугілля та електроенергії, проте, на думку Ляшка, зриває підготовку до зими. Днем раніше Демчишин заявляв, що закупівлі з Росії є мінімальними, і що Україна в цілому до опалювального сезону готова.

Рецепт проти залежності: переходити на західне ядерне паливо і починати виробляти своє

Олег Медуниця
Олег Медуниця

Україна поетапно зменшує свою залежність від Росії, відмовляючись від її послуг в ядерній енергетиці, однак, добудова енергоблоків – не єдиний приклад такої залежності, заявив Радіо Свобода депутат від «Народного фронту», член бюджетного комітету Олег Медуниця.

Треба подбати про виробництво ядерного палива в Україні. Для цього є всі передумови
Олег Медуниця

«Зовнішньоторговельні інтереси України переміщуються зі східного напрямку в західний. В останні роки Україна дедалі більше завантажує на АЕС американського палива. Треба поступово відмовлятися від російських паливних елементів, переходячи на американські та європейські, а тим часом подбати про виробництво ядерного палива в Україні. Для цього є всі передумови: і науково-технічний потенціал, і родовища. Якщо буде можливість підтримати цю ідею з державного бюджету – ми обов’язково все зробимо», – підсумовує Олег Медуниця.

Про те, що Росія без жодних пояснень зупинила підготовку до будівництва енергоблоків на Хмельниччині, урядовці й експерти заявляли ще в кінці червня під час четвертого щорічного Українського ядерного форуму. Вони закликали парламент якнайшвидше вийти з українсько-російської угоди, щоб держава мала змогу знайти іншого інвестора. У форумі брала участь чеська компанія Skoda JS, яка модернізувала чеську атомну енергетику і не заперечувала проти того, щоб добудувати українські енергоблоки.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Водночас, енергетичний експерт Юрій Корольчук висловлює скепсис як щодо того, що ця компанія зменшить залежність української енергетики від Росії, так і щодо наявності в України власних коштів на добудову.

Нині немає урядового рішення про іншу компанію, яка б добудовувала, і про джерела фінансування
Юрій Корольчук

«Денонсація угоди – політичне рішення, бо і конфлікт з Росією триває, і невдовзі – вибори. На жаль, цей крок викликає здивування, бо нині немає урядового рішення про іншу компанію, яка б добудовувала, і про джерела фінансування. Говорять про чеську філію компанії «Шкода», яка насправді теж належить Росії. До того ж, ця компанія не володіє всіма необхідними технологіями», – уточнює аналітик.

За словами Корольчука, угода про Хмельницьку АЕС й раніше була заморожена: Росія не почала будівництва енергоблоків. Але її остаточне розірвання може викликати збитки держави через компенсації на судові процеси.

Окрім того, за словами Корольчука, російський проект коштував три мільярди доларів і передбачав російський же кредит на будівництво. Інші ж компанії, припускає Корольчук, не стануть використовувати наявні фундаменти й стіни, відтак, проект може суттєво здорожчати.

Через дефіцит вугілля в Україні зросло навантаження на атомні електростанції: нині чотири АЕС виробляють 55% електроенергії в Україні, повідомляє Міненерго.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG