Доступність посилання

ТОП новини

Гаага береться за «п’ятиденну війну» в Грузії


Грузинське місто Ґорі після авіаудару росіян, 9 серпня 2008 року
Грузинське місто Ґорі після авіаудару росіян, 9 серпня 2008 року

Міжнародний кримінальний суд готовий розслідувати конфлікт Росії і Грузії в серпні 2008 року як військовий злочин

Георгій Кобаладзе

Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда вирушила до Грузії для консультацій з грузинським керівництвом щодо розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних під час «п'ятиденної війни» в серпні 2008 року.

У Тбілісі не виключають, що Міжнародний кримінальний суд може зажадати екстрадиції грузинських військових і політичних керівників, включно з колишнім президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі. Грузинська влада готова надати суду докази етнічних чисток грузинського населення в Південній Осетії, проте експерти визнають, що з російського боку навряд чи хто-небудь може бути реально притягнутий до відповідальності, оскільки Росія, на відміну від Грузії, не визнає юрисдикцію кримінального суду в Гаазі.

Фату Бенсуда
Фату Бенсуда

Напередодні візиту до Грузії прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуда розповсюдила спеціальне відеозвернення, в якому пояснила причини, через які Гаазький суд ропочав розслідування подій «п'ятиденної війни» 2008 року. Заява містить кілька важливих моментів щодо пріоритетних напрямків майбутнього розслідування і можливого судового процесу над особами, підозрюваними у скоєнні злочинів проти людяності, або воєнних злочинів під час короткочасного, але вельми кривавого військового конфлікту в Південній Осетії.

На основі аналізу я дійшла висновку, що впродовж конфлікту скоєно злочини проти людяності і воєнні злочини
Фату Бенсуда

«Ситуація в Грузії пильно аналізувалася моїм офісом після серпня 2008 року, коли відбулися збройні зіткнення між Південною Осетією і Грузією за участю Російської Федерації. На основі аналізу я дійшла висновку, що впродовж конфлікту скоєно злочини проти людяності і воєнні злочини», – заявила прокурор.

На думку Фату Бенсуда, до злочинів проти людяності та воєнних злочинів належать вигнання грузинського населення з Південної Осетії, знищення їхнього майна, а також напад грузинських та південноосетинських військових на представників миротворчих сил.

Прокурор міжнародного кримінального суду нагадала про вбивство двох і поранення п'ятьох грузинських миротворців 7 серпня 2008 року в грузинському селі Авневі після артилерійського обстрілу з позицій південноосетинських збройних формувань, а також про загибель сімох і поранення понад тридцяти російських миротворців внаслідок обстрілу і знищення їхньої бази грузинською армією в перший день початку масштабних бойових дій.

Грузини полишають рідні домівки, які розміщені в зоні бойових дій, 8 серпня 2008 року
Грузини полишають рідні домівки, які розміщені в зоні бойових дій, 8 серпня 2008 року

«Згідно з інформацією, якою володіє мій офіс, сотні цивільних осіб грузинської національності були вбиті і десятки тисяч вигнані в контексті можливої кампанії з їх насильницького переміщення, організованою де-факто владою Південної Осетії», – підкреслила прокурор Міжнародного кримінального суду, уникаючи при цьому терміну «етнічні чистки». За її словами, в процесі «можливої кампанії з насильницького переміщення» близько п'яти тисяч грузинських домогосподарств було знищено. Фату Бенсуда також повідомила, що грузинське населення Південної Осетії в результаті тих подій скоротилося на 75 відсотків. Прокурор обіцяє провести незалежне розслідування і притягнути до відповідальності всіх винних, «ким би вони не були».

Міхеїл Саакашвілі і міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер, 11 серпня 2008 року
Міхеїл Саакашвілі і міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер, 11 серпня 2008 року

Одним з перших на заяву прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі відреагував колишній президент Грузії, голова Одеської обласної адміністрації Міхеїл Саакашвілі. На своїй сторінці у Facebook він написав, що прокурор Гаазького суду «не тільки спростовує твердження Москви про вторгнення до Грузії для захисту осетинського народу від геноциду, але звинувачує росіян і місцевих колабораціоністів в етнічних чистках та інших злочинах проти людяності».

«Хто б міг подумати, що всі твердження путінської пропаганди виявляться брехнею?!» – риторично запитує Михеїл Саакашвілі. Заяву Фату Бенсуда він називає «в цілому задовільною».

Що стосується розстрілу російських миротворців, Саакашвілі переконаний, що йому «не буде важко відповісти на всі питання з цього приводу». Раніше багато соратників колишнього президента стверджували, що грузинські військові «лише придушували вогневі точки», які нібито були розташовані в місцях дислокації російських миротворців. Тобто загибель російських військовослужбовців була випадковістю, а не навмисним злочином.

Грузинські військові обстрілюють Цхінвалі, 8 серпня 2008 року
Грузинські військові обстрілюють Цхінвалі, 8 серпня 2008 року

Однак противники колишнього президента з такою логікою не згодні. Колишній голова державної канцелярії Петре Мамрадзе переконаний, що артилерійський удар по місту Цхінвалі, як і розстріл бази російських миротворців, – це злочин, за який Міхеїла Саакашвілі цілком могли б притягнути до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді.

«Для цього є всі підстави, бо все відбулося за особистим рішенням Саакашвілі. Він сам наказав і потім розповів про це парламентській комісії, стверджуючи, що нібито у нього «не було іншого виходу». Це, звичайно ж, є цілковитою брехнею. Інша справа, наскільки ефективно зможе діяти нинішня влада, яка поки що показала себе вельми непривабливо в розслідуванні злочинів Саакашвілі. Але в цілому те, що було обстріляне мирне грузинське місто Цхінвалі, де загинули люди, у тому числі миротворці, – це злочин особисто Саакашвілі. Але Гаазький суд не завжди буває настільки ефективним, щоб вийти прямо на того, хто наказував. Напевно, скажуть, що це вчинили військові. А так було б чудово і дуже корисно для грузинської державності, щоб Саакашвілі і його спільники були засуджені Міжнародним кримінальним судом. І якщо буде визнано, що одеський губернатор – воєнний злочинець, це було б просто чудово», – сказав Мамрадзе.

Його думку поділяють багато з тих, хто впродовж тривалого часу боровся проти президента Саакашвілі, покладаючи на нього, в тому числі, провину за втягування країни в «згубну війну з сусідньою ядерною державою».

Російські військові дорогою до Цхінвалі, 9 серпня 2008 року
Російські військові дорогою до Цхінвалі, 9 серпня 2008 року

Але є і протилежна думка. Наприклад, колишній заступник міністра закордонних справ Сергі Капанадзе переконаний, що грузинська влада не скоювала під час конфлікту ніяких злочинів, а якщо кого і треба судити, то керівників Росії.

«Що стосується нападу на миротворців, то ще незрозуміло, яким насправді був той процес. Бо якщо так звані «миротворці» брали участь у бойових діях, і це буде доведено, то в цьому випадку їхній миротворчий мандат вже не існував. Для нас головне, щоб в результаті кримінального процесу в Гаазі ті люди в Росії, які сприяли етнічним чисткам і віддавали відповідні накази, понесли покарання. Тобто головний виклик для наших політиків і Мін'юсту, щоб Росія не змогла вислизнути від відповідальності, зваливши все на виконавців в Південній Осетії. Так, вона не буде співпрацювати з судом. Але навіть у цьому випадку слідство може знайти винних. Інша справа, що буде з цими людьми – будуть вони передані до Гааги для суду чи ні. Але саме розслідування в тому напрямку, щоб викрити російських політиків або військових, дуже важливо для нас», – каже Капанадзе.

У Тбілісі вважають розслідування подій «п'ятиденної війни» дуже важливим з точки зору встановлення істини, як і чому почалася війна через Південну Осетію і чи дійсно Грузія була агресором в тому військовому конфлікті. Колишній ректор грузинської дипломатичної академії Йосип Цинцадзе сподівається, що Гаазький суд однозначно відповість на ці питання.

Грузинське місто Ґорі після російського авіаудару, 9 серпня 2008 року
Грузинське місто Ґорі після російського авіаудару, 9 серпня 2008 року

Для Грузії має принципове значення змити пляму, що нібито ми є агресорами і саме ми почали війну
Йосип Цинцадзе

«Росія не визнає компетенцію Гаазького суду – тож для Росії це «порожній постріл». Але для нас, для Грузії має принципове значення змити пляму, що нібито ми є агресорами і саме ми почали війну. Проте останнє слово все-таки не за прокурором, а за судом. Адже це не грузинський суд, де головна фігура – прокурор, а не суддя. Однак грузинська влада все-таки опинилися в делікатному становищі, оскільки всього три роки тому вона покладала всю провину за початок тієї війни на Саакашвілі», – сказав Цинцадзе.

Розслідування в Гаазькому суді має гостре внутрішньополітичне звучання для грузинських еліт і цілком може стати причиною для нового протистояння між правлячою коаліцією «Грузинська мрія» і партією колишнього президента Саакашвілі «Єдиний національний рух».

Засновник «Грузинської мрії», мільярдер Бідзіна Іванішвілі неодноразово покладав всю відповідальність за трагедію на Міхеїла Саакашвілі, посилаючись на висновок комісії ЄС під керівництвом Хайді Тальявіні. Але якщо Гаазький суд вимагатиме екстрадиції когось із колишніх або нинішніх офіцерів грузинської армії за звинуваченням у військових злочинах, правляча коаліція може опинитися перед «смертельним вибором» між виконанням міжнародних зобов'язань і ризиком громадянської війни.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG