Доступність посилання

ТОП новини

Герой України – звання не лише для українців


Ілюстрація Юрія Неросліка
Ілюстрація Юрія Неросліка

У парламенті пропонують скасувати присвоєння однієї з найвищих нагород винятково громадянам України

Іноземцям та особам без громадянства треба дозволити присвоєння звання Героя України. Відповідний законопроект зареєстрував у парламенті народний депутат Юрій Шухевич, фракція Радикальної партії. Раніше дев’ятеро народних обранців, серед яких два віце-спікери та лідери фракцій більшості – виступили із ініціативою про присвоєння звання Героя України Михайлові Жизневському – громадянину білорусі, який загинув під час Революції гідності. Експерти зазначають, що з моменту свого запровадження 17 років тому традиція присвоєння однієї з найвищих українських нагород неодноразово змінювалася.

Статут нагороди передбачає, що «Звання Герой України присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначних трудових досягнень».

До Верховної Ради подали законопроект про присвоєння звання Героя України Михайлові Жизневському. І в тому законопроекті сказано, щоби президент надав це звання всупереч закону, який дає таке звання лише громадянам України
Юрій Шухевич

«Минулого тижня до Верховної Ради подали законопроект про присвоєння звання Героя України Михайлові Жизневському. І в тому законопроекті сказано, щоби президент надав це звання всупереч закону, який дає таке звання лише громадянам України. Отже, я пропоную змінити відповідну статтю закону « Про державні нагороди», – розповів Радіо Свобода народний депутат Юрій Шухевич, який отримав звання Героя України в 2006 році.

Юридично-історична казуїстика з ідеологічно-світоглядним підґрунтям

За словами Юрія Шухевича, законопроект має врегулювати не лише ситуацію із присвоєнням звання Героя України Михайлові Жизневському та двом громадянам Грузії, які загинули під час Революції гідності, а й казус щодо наших співвітчизників, які формально не мали українського громадянства, бо народилися і пішли з життя до грудня 1991 року.

В 2010 році суд у Донецьку скасував укази президента про присвоєння звання Героя України лідеру ОУН Степану Бандері та головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу. Приводом для такого рішення стало те, що вони не були громадянами України. Але цю норму застосували вибірково, адже відповідного громадянства також не мали Олексій Берест, Августин Волошин чи Василь Стус, яким також було присвоєне звання Героя України.

Наступного року Вищий адміністративний суд підтвердив це рішення. Ці рішення не були скасовані, але й президент на виконання цього рішення не видав відповідний указ. Тобто, юридично ситуація залишається невизначеною.

«Ющенко таким чином ідеологічно грюкнув дверима. А Янукович – скасував, бо це ідеологічно було неприйнятно для його партії. Тому шукали варіант, як це зробити, щоб інституційно не підривати вагу указу президента. Щоб цього не було – через суд скасували. Що в одного, що в іншого мотиви були політико-ідеологічні, я би навіть сказав – світоглядні», – коментує ситуацію політолог Володимир Фесенко.

Український героїзм: між девальвацією та самопожертвою

Всього звання Герой України отримали 417 осіб: за президентства Леоніда Кучми – 132 особи, за Віктора Ющенка –114, за Віктора Януковича – 40, за Петра Порошенка – 131. Проте, починаючи з 2014 року, більшість удостоєні цього звання посмертно – за виняткові мужність та героїзм.

Натомість раніше Героями України ставали здебільшого за трудові здобутки. Причому, часто присвоєння викликало критичну реакцію – здивування та осуд – громадськості.

Іноді це була така подяка тим, хто був наближений до глави держави або за особисті заслуги. Іноді це було наслідком якихось неофіційних стосунків
Володимир Фесенко

«На жаль, трохи за часів Кучми і дуже за часів Ющенка це звання було девальвоване. Причому, ця девальвація здебільшого відбувалася в останні місяці президентської каденції. Іноді це була така подяка тим, хто був наближений до глави держави або за особисті заслуги. Іноді це було наслідком якихось неофіційних стосунків», – каже Володимир Фесенко.

В 2009 році депутат Андрій Сенченко заявляв, що ціна звання «Героя України» – 5 мільйонів доларів, однак Генпрокуратура не знайшла підтвердження цій інформації. Утім, колишній голова президентського секретаріату Олег Рибачук зазначав, що процедура присвоєння цього звання є дуже непрозорою.

Звання Герой України, як найвищу нагороду, запровадив президент Леонід Кучма в 1998 році. У листопаді того ж року першим Героєм України став академік Борис Патон – «за самовіддане служіння науці, визначні досягнення в галузі зварювання та спеціальної електрометалургії, що сприяли визнанню й утвердженню авторитету вітчизняної науки у світі». У 2000 році Верховна Рада ухвалила закон, яким затвердила цю нагороду та порядок її присвоєння.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG