Доступність посилання

ТОП новини

«Цинічні… скотиняки»


Що українські політики наговорили зайвого в 2015 році?

Київ – У році, що минає, українські політики продовжували смішити, дивувати тай навіть обурювати співвітчизників неоднозначними заявами. Крім вже відомих «майстрів слова», у несподіваному амплуа вирішили себе спробувати вищі посадові особи, які зазвичай намагаються демонструвати державну мудрість. Солідність та розважливість – це явно не те, чим цього року може похвалитися український політикум, зазначають експерти.

«Цинічні… скотиняки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Суперечка між міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та головою одеської облдержадміністрації Міхеїлом Саакашвілі швидко переросла в не надто змістовну сварку із брутальним обміном обвинуваченнями. Тож, навіть глава уряду не втримався від того, аби не сказати кілька образливих слів на адресу очільника Одеською області.

Соціальний психолог Віктор Пушкар хіба що почасти пояснює такий тон розмови темпераментністю співрозмовників. За його словами, «один із них є українським вірменином, а другий – українським грузином, тому етнічна компонента тут є». Проте цей аспект не є вирішальним. На його думку, ця сварка радше характеризує загальний стан української влади та суспільства.

До нестриманості та брутальності додалася «войовнича» інфантильність

Загалом, як зазначають експерти, брутальності в українській політиці цьогоріч побільшало. Причому, як зазначає популярний блогер Микола Воськало, поливання водою – ще не найгірший її прояв. Бо, мовляв, коли в позафракційного депутата Володимира Парасюка поруч не виявилося води, то він вдарив опонента ногою.

«А була би під рукою сірчана кислота – думаю, вони б і тоді не стрималися», – припускає блогер.

Коли Верховна Рада ухвалила базові для держбюджету податкові законопроекти, обуренню лідера фракції Радикальної партії Олега Ляшка не було меж. «Ви гірше Януковича, скотиняки!», – заявив він на адресу колишніх колег по парламентській більшості.

Кумедності цьому брутальному обуренню додає те, що в кінцевому підсумку фракція радикалів підтримала бюджет. Публічно просити вибачення за свої слова Олег Ляшко не став.

«Ляшко спроможний вести діалог з громадянами тією мовою, яка їм зрозуміла. Це його конкурентна превага. Але він вміє спілкуватися значно конструктивніше», – зазначає політичний експерт Євген Магда.

Натомість перший заступник голови фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв не стримував свого обурення в спілкуванні із охороною парламенту, погрожуючи їм кинути гранату. Утім, в цьому випадку радше йдеться про інфантильність політика, припускають експерти.

«Цинічні бандери» Порошенка, страуси Януковича та гроші Кличка

Якщо обмовки президента Віктора Янукович були смішними, то обмовки Петра Порошенка сприймають інакше. Попервах, коли він у несподіваному контексті згадав чи то Степана Бандеру, чи то його прихильників – це радше здивувало.

А коли без пошани висловився з приводу заслуг волонтерів – це радше обурило.

Зрештою, на відміну від свого попередника, чинний глава держави може зіронізувати або перепросити з приводу своїх невдалих заяв. Зокрема, він одразу вибачився за невдалу і «вирвану з контексту» фразу про волонтерів.

До речі, Віктор Янукович також нагадав про себе із російського екзилю, згадуючи про резиденцію «Межигір’я» та її мешканців. «Що поганого, що я підтримував цих страусів?», – дивувався він з приводу запитань британського журналіста.

А от кумедні промови столичного міського голови Віталія Кличка, який на додачу очолив президентську партію «Солідарність», вже стали традиційними – високі посади його не змінили.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG