Доступність посилання

ТОП новини

В окупаційному Криму відбулося чергове засідання суду у «справі 26 лютого»


Затримання кримського журналіста Заїра Акадирова біля будівлі суду у Сімферополі. 15 січня 2016 року
Затримання кримського журналіста Заїра Акадирова біля будівлі суду у Сімферополі. 15 січня 2016 року

«В якийсь момент вони хотіли одягнути на мене наручники і відвести у якийсь підвал» – журналіст

У Сімферополі 15 січня відбулося чергове засідання окупаційного Верховного суду Криму у так званій «справі 26 лютого» (йдеться про заворушення 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту). Перед початком засідання російські спецслужби затримали кримського журналіста і блогера Заїра Акадирова, який фільмував обстановку біля будівлі суду. Після закінченню засідання російський «прокурор» Криму Наталія Поклонська зачитала обвинувачення підсудним – першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, а також активістам Мустафі Дегерменджі й Алі Асанову. Суд оголосив перерву у розгляді справи до 25 січня.

Заїр Акадиров
Заїр Акадиров

Чергове засідання суду у «справі 26 лютого» розпочалося майже з двогодинним запізненням. Біля будівлі Верховного суду Криму встановили огорожу. Кримського блогера і журналіста Заїра Акадирова, який намагався фільмувати на телефон те, що коїлося перед будівлею, затримала російська поліція. У супроводі спецпризначенців «Омону» його відвели в автівку, там йому погрожували. Потім журналіста доставили у відділення поліції і після майже годинного допиту відпустили. Як розповів Акадиров у інтерв’ю Радіо Свобода, наразі він готує скаргу на незаконні дії російських правоохоронців.


«В якийсь момент вони хотіли одягнути на мене наручники, щоб я не вискочив з машини. А від капітана, який мене затримував пролунала фраза, що його, мовляв, треба відвести у якийсь підвал. Це я сприймаю як тиск на мене», – зазначив журналіст.

Наріман Джелял
Наріман Джелял

Охочих потрапити на засідання суду зібралося чимало, понад півсотні. Серед них рідні і близькі підсудних, представники Меджлісу кримських татар, правозахисники, активісти. За словами заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, на засідання запросили понад 80 осіб, які проходять у справі як потерпілі. Крім того, зала суду, як і на попередньому засіданні у цій справі, була замалою, тому впустили туди тільки адвокатів і родичів підсудних. Захисником Ахтема Чийгоза у «справі 26 лютого» цього разу виступив один із адвокатів народного депутата України Надії Савченко Микола Полозов.

Сьогодні були застосовані надмірні заходи безпеки. На засідання змогли потрапити захисники підсудних і найближчі родичі
Наріман Джелял

«Сьогодні були застосовані надмірні заходи безпеки. Було дуже багато співробітників Центру протидії екстремізму, поліції, Федеральної служби безпеки Росії. До будівлі суду пропускали всіх, хто мав документи. А от на засідання змогли потрапити захисники підсудних і найближчі родичі.

Сьогодні був присутній відомий адвокат Микола Полозов. Сторона обвинувачення дуже нервувала
Наріман Джелял

Сьогодні був присутній відомий адвокат Микола Полозов і він надав певного імпульсу усім адвокатам підсудних. Сторона обвинувачення дуже нервувала», – розповів Наріман Джелял.

Суд відхилив клопотання адвокатів про трансляцію засідання в сусідніх залах для представників ЗМІ та всіх охочих. Суд також заборонив фото- і відеозапис під час процесу. Після тригодинного засідання російський «прокурор» Криму Наталія Поклонська, яка виступає головним обвинувачем у цій справі, зачитала обвинувачення фігурантам справи. Суд оголосив перерву до 25 січня.

Мітинг проти сепаратизму і мітинг проросійських сил біля парламенту Кримської автономії. Сімферополь, 26 лютого 2014 року
Мітинг проти сепаратизму і мітинг проросійських сил біля парламенту Кримської автономії. Сімферополь, 26 лютого 2014 року

За даними російського слідства, перший заступник меджлісу Ахтем Чийгоз організував, а Асанов, Дегерменджі, Юнусов, Кантеміров і Емірвалієв брали участь у масових заворушеннях 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту. Тоді під стінами Верховної Ради Криму відбувалися відразу два альтернативні мітинги. З одного боку були прихильники територіальної цілісності України, з іншого – активісти партії «Русское единство», керованої на той момент нинішнім «головою» Криму Сергієм Аксьоновим. В результаті двоє мітингувальників загинули, 79 людей були поранені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG