Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари на півострові молилися 18 травня під пильним наглядом правоохоронців


Вшанування жертв депортації кримськотатарського народу у Криму. 18 травня 2016 року
Вшанування жертв депортації кримськотатарського народу у Криму. 18 травня 2016 року

«Якщо нам заборонили сьогодні збиратися разом, це не означає, що кримські татари змирилися з окупацією» – Джемілєв

Цьогоріч 18 травня Меджліс кримськотатарського народу не ініціював загальнонаціонального жалобного мітингу в Криму, бо завідомо знав, що отримає відмову. Замість цього кримські регіональні меджліси закликали співвітчизників зібратися біля локальних пам’ятників жертв геноциду кримськотатарського народу, прочитати молитву та вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

«Це єдиний день пам’яті для всіх кримчан» – саме так голова анексованого Росією Криму Сергій Аксьонов охарактеризував 18 травня – день пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.

Після окупації Криму Росією у 2014 році у кримських татар не було можливості зібратися на традиційному жалобному заході у центрі Сімферополя. У 2014-му кримським татарам довелося збиратися на околицях міста, мітинг контролювали російські силовики, у небі кружляли гелікоптери, які заглушували спікерів. Минулого року фактична влада Криму заборонила будь-які зібрання. У 72-у річницю депортації кримських татар Меджліс не подавав заявки на проведення масштабного жалобного мітингу.

Ми заспівали гімн кримськотатарський. Незважаючи на біль та трагічний настрій, більшість була налаштована дуже рішуче
Наріман Джелял

«Ми вирішили, що більш важливо, щоб люди просто зібралися цього дня і були разом. Вони розповідали про пам’ять, були сльози, ми прочитали молитву в пам’ять за загиблими. Ми заспівали гімн кримськотатарський. Незважаючи на біль та трагічний настрій, більшість була налаштована дуже рішуче. У тому сенсі, щоб не допустити у майбутньому такого, і щоб усі розуміли, що кримські татари мають залишатися на своїй Батьківщині. У всіх місцях, де відбувалися такі заходи, чергувала поліція та спецслужбовці, люди в цивільному», – розповів перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

Він зазначив, що в цілому кримські татари сьогодні поклали квіти до меморіалів, опівдні була оголошена хвилина мовчання, згодом відбувся намаз і молебень із вшанування пам’яті жертв депортації 18 травня 1944 року.

Джелял наголосив, що всі цьогорічні жалобні заходи у Криму відбулися спокійно, без провокацій.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров розповів, що у Криму відбулася низка офіційних заходів.

Ще відбулися заходи, організовані окупаційною владою Криму. Кримські татари, які себе поважають, там не брали участі
Ільмі Умеров

«Ще відбулися заходи, організовані окупаційною владою Криму. Вони також були присвячені депортації. Проте, на відміну від наших заходів, там були російські прапори, тобто заходи відбулися під егідою фактичної влади Криму. Кримські татари, які себе поважають, там не брали участі», – зазначив Умеров.

Цьогоріч в Україні, де депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом, жалобні заходи, присвячені 18-му травня, вперше відбулися масштабно. Зокрема, у Києві та в інших містах були організовані масові мітинги, тематичні лекції у школах, флешмоби, автопробіги, тощо.

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв цими днями з візитом перебуває в Оттаві. Канадські депутати зустріли Джемілєва оплесками.


У коментарі Радіо Свобода Джемілєв звернувся до своїх співвітчизників у Криму.

Кримські татари не змирилися з окупацією. В них на душі зараз ще більше люті та зневаги до окупантів
Мустафа Джемілєв

«Якщо кримські татари не мають права збиратися разом, це не означає, що вони змирилися з окупацією. Я думаю, що в них на душі зараз ще більше люті та зневаги до окупантів, які так боягузливо заборонили їм збиратися в день національної жалоби. Ми всі кажемо, «треба терпіти», проте це більше властиво ішакам та віслюкам. Людина має відстоювати свою гідність. Ми завжди дотримувалися ненасильницьких методів. Є дуже багато демократичних методів, що дозволяють відстоювати свої права. Я хочу закликати співвітчизників бути більш активними. Треба казати про свою позицію і не боятися їх. Якщо вони і можуть придушити десятьох людей, вони не зможуть задушити увесь народ», – наголосив національний лідер кримських татар.

Провладні кримськотатарські громадські діячі у Криму звернулися до мешканців півострова із заявою про те, що корінний народ Криму опинився в небезпеці через деструктивні дії співвітчизників, які втекли в Україну, повідомляє кримське видання «Кримінформ».

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. Щороку в цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ вислали за межі півострова до Середньої Азії. Загалом було депортовано понад 190 тисяч осіб.

Щороку в Криму з нагоди річниці Дня депортації відбувалися масові заходи, в тому числі жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій у центрі Сімферополя заборонили. Нинішній рік також не став винятком. Як повідомили в Меджлісі кримськотатарського народу, регіональним меджлісам влада на місцях відмовила у проведенні окремих заходів і рекомендувала приєднуватися до провладних.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG